DRAMELE persoanelor cu dizabilități intelectuale din Timișoara: au bani să meargă la...

DRAMELE persoanelor cu dizabilități intelectuale din Timișoara: au bani să meargă la restaurant, dar trebuie să ceară aprobarea primăriei. Care este motivul absurd

0
DISTRIBUIȚI

Au mii de euro în cont, dar de abia pot să meargă într-un restaurant la cină. Vorbim despre șapte persoane cu dizabilități intelectuale, beneficiare ale Fundației „Pentru Voi” din Timișoara, ale căror părinți au murit, dar care au moștenit o sumă importantă de bani. Din cauza mecanismului tutelei din țara noastră, aceste persoane cu dizabilități cu greu pot să-și cheltuiască banii.

„Mecanismul tutelei în România este un mecanism extrem de greu. Noi suntem tutori pentru șapte persoane cu dizabilități intelectuale pentru care avem șapte contabilități diferite, anual trebuie să facem un raport. Aceste persoane trebuie să scrie fiecare ban pe care îl cheltuie”, atrage atenția Laila Onu, directorul Fundației „Pentru Voi”.

Reprezentantul fundației vine și cu exemple ca să demonstreze cât de greu pot să cheltuiască persoanele cu dizabilități intelectuale banii pe care i-au moștenit.


„Avem un beneficiar al cărui părinți au murit, mama – farmacistă, tata – medic, și care i-au lăsat moștenire 20.000 de euro. Această persoană a dorit să cumpere o canapea și două fotolii și a trebuit să facă cerere la Serviciul Autoritate Tutelară din cadrul Primăriei Timișoara, care funcționează în subordinea secretarului Ioan Cojocari, ca să aprobe banii necesari. A venit o doamnă să întrebe de ce cumpără canapea, dacă are pat, singura soluție a fost să aducă un certificat de la un medic”, povestește Laila Onu.

Potrivit reprezentanților fundației, un alt beneficiar a dorit să plece la Herculane, în concediu, și a primit aprobarea de a cheltui bani abia după trei luni. „Nu a mai așteptat răspunsul și a plecat în concediu. Când s-a întors, a primit avizul. O altă beneficiară a dorit să meargă la restaurant, iar a trebuit să facem cerere”, explică directorul fundației. Laila Onu atrage atenția că, în cazul în care banii nu vor fi cheltuiți, iar persoana cu dizabilități intelectuale moare, banii nu rămân la Serviciul Autoritatea Tutelară, ci se duc la moștenitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.