Executorii judecătorești au mai multă răspundere. Ce modificări au fost aduse legii...

Executorii judecătorești au mai multă răspundere. Ce modificări au fost aduse legii care le reglementează activitatea

0
DISTRIBUIȚI

Invitat la emisiunea PRESSALERT LIVE, executorul judecătoresc Cristian Munteanu a explicat ce modificări au fost aduse acestei legi și ce presupune această schimbare atât pentru executorii judecătorești, dar și pentru creditori și debitori.

„Este vorba despre legea 138 din 2014 care modifică legea 134 pe 2010 din Codul de Procedură Civilă cel nou, în care au fost câteva modificări. Unele destul de esențiale, iar unele care au atins anumite categorii. Este vorba de încuvințarea executării silite care după această nouă modificare a legii 138 îi investește pe executori să încuviințeze acea încheiere a executării silite, cea care după codul apărut în 2010 era întocmită de instanța de judecată. Este vorba în general despre titlurile executorii care se execută printr-o investire cu forumulă executorie, excepție făcând sentințele judecătorești. Mai puțin senstința arbitrară care se investește cu formulă executorie. Vorbim aici de actele notariale, titlurile de credit ale băncilor, contractele de închiriere. Sunt tipuri executorii care nu derivă dintr-o sentință judecătorească. După această modificare, penturu a putea fi puse în executare trebuiesc investite cu formulă executorie. Această încuviințare poate fi contestată de orice persoană, iar această modificare presupune o răspundere destul de mare”, a explicat Cristian Munteanu.

Munteanu a mai afirmat că o altă modificare privește scoaterea la licitație a bunurilor imobiliare, iar debitorii au un avantaj, cel legat de termenul de contestație.


„Pentru înscrierea la participarea la aceste licitații veneau persoane și se înscriau cu cinci minute înainte de licitație și se creea un haos. Prin această modificare s-au reglementat aceste lucruri. Cererile de participare trebuie depuse cu o zi înainte pentru orice preț oferit, preț care trebuie trecut în acea cerere. Dacă e trecut un preț în acea cerere, persoana are dreptul să urce prețul în timpul licitației. Pentru cei care depun o cerere și menționază un anumit preț care nu echivalează cu prețul de pornire al licitației există această perioadă, ziua anterioară licitației. Pentru cei care oferă prețul de pornire, oferta de preț se poate depunde chiar în aceeași zi. Pentru debitori, un ajutor este termenul de contestație care s-a prelungit de la cinci zile la 15 zile. Vreau să mai spun că în contractele bancare sunt clauze abuzive”, a mai adăugat acesta.

Pentru a vizualiza aceasta transmisiune aveti nevoie un browser cu suport JavaScript activ

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.