Fostul premier portughez Jose Socrates a fost arestat în cadrul unei anchete...

Fostul premier portughez Jose Socrates a fost arestat în cadrul unei anchete de fraudă fiscală

0
DISTRIBUIȚI

Fostul premier socialist portughez Jose Socrates a fost arestat vineri în cadrul unei anchete pentru fraudă fiscală, spălare de bani şi corupţie, a anunţat Parchetul general, citat de AFP.

Socrates face parte dintr-un grup de patru persoane arestate în cursul ultimelor zile, dintre care trei au fost prezentate în faţa unui judecător, vineri, afirmă Ministerul Public într-un comunicat.

Aproximativ 60 de funcţionari ai justiţiei, autorităţilor vamale şi poliţiei au efectuat percheziţii în mai multe zone neprecizate, potrivit comunicatului.

Jose Socrates, în vârstă de 57 de ani, a fost arestat în cursul după-amiezii la sosirea pe aeropotul din Lisabona şi urmează să fie deferit justiţiei sâmbătă, potrivit presei portugheze.

Ancheta se referă la operaţiuni bancare şi transfer de bani de origine necunoscută, afirmă Ministerul Public, precizând că nu există nicio legătură cu operaţiunea Monte Branco, care a dus la arestarea, în iulie, a fostului preşedinte general al băncii Espirito Santo (BES), Ricardo Salgado.

Acest caz are loc la o săptămână după izbucnirea unui scandal de corupţie legat de atribuirea unor vize preferenţiale, rezervate investitorilor străini, care a condus la arestarea mai multor funcţionari de rang înalt.

Scandal a generat, duminică, demisia ministrului de Interne al Guvernului de centru-dreapta, Miguel Macedo, care a considerat că „autoritatea sa politică” a fost afectată.

Arestarea lui Socrates are loc în cel mai prost moment pentru primarul Lisabonei, Antonio Costa, care ar urma să fie desemnat sâmbătă secretar general al Partidului Socialist, principala formaţiune a opoziţiei.

Jose Socrates a suferit o înfrângere dureroasă la alegerile legislative anticipate din iunie 2011, câştigate de Partidul Social-Democrat (PSD, centru-dreapta) al actualului premier Pedro Passos Coelho.

Socrates a renunţat la funcţia de secretar general al PS după ce a demisionat din funcţia de premier la sfârşitul lui martie, în urma respingerii de către Parlament a unui nou program de austeritate bugetară.

Aflat la putere în perioada 2005-2011, Socrates s-a alăturat Partidului Socialist în 1981.


Ales deputat la 30 de ani, el a fost de mai multe ori ministru înainte de a prelua conducerea PS în 2004, oferindu-i anul următor prima majoritate absolută din istorie.

Jose Socrates s-a văzut implicat în mai multe controverse care i-au afectat imaginea pe parcursul celor şase ani de guvernare. Numele lui a fost citat într-o anchetă pentru corupţie care datează din perioada în care era ministru al Mediului, clasată în 2010.

După înfrângerea electorală în faţa lui Pedro Passos Coelho, el s-a înscris în 2012 la Institutul pentru Studii Politice din Paris înainte de a se întoarce în Portugalia, unde a început o nouă carieră, în calitate de comentator la televiziunea publică RTP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.