Învățăturile Mitropolitului Nicolae Corneanu, reunite într-o carte. Ce reportaje inedite cuprinde volumul

Învățăturile Mitropolitului Nicolae Corneanu, reunite într-o carte. Ce reportaje inedite cuprinde volumul

0
DISTRIBUIȚI

Volumul ”Cazul Corneanu”. Banatul lui. Ecumenism ratat?” de Ramona Băluțescu, va fi lansat joi, 6 noiembrie, de la orele 18.00, la Filarmonica Banatul din Timișoara. Tomul cuprinde articole ale jurnalistei, din ultimii ani, ce vizează zona credinței din Banat, zonă în care a intrat datorită relației sale cu Înalt Preasfinția Sa dr. Nicolae Corneanu. Cu două excepții – articole ce prezintă acțiuni și atitudini ale câtorva dintre candidații la scaunul de mitropolit al Banatului.

Mitropolitul apare în multe dintre aceste articole, alcătuindu-se o imagine aparte, conturată din unghiul unui ziarist care l-a secondat atât în evenimente majore ale ultimilor săi ani dar și din mărunte și inedite întâlniri cordiale private.

Întrebarea din titlul cărții, ce se referă la ecumenism, își are rostul ei. Ea nu vine pentru a spune că ecumenismul cu care se mândresc bănățenii ar fi fals, deși, pe alocuri, din articolele prezentate se văd și note de fariseism ale celor implicați în lumea cultelor de aici, ci pentru a arăta că, după ”judecata” din 2008, a mitropolitului Banatului, pe motiv că se împărtășise într-o biserică greco-catolică, această valoare dragă celor din locurile noastre a ajuns călcată în picioare în felurite chipuri – după cum demonstrează autoarea, în articolele ei.

Volumul este prefațat de Preasfinția Sa dr.


Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, care va apărea și ca personaj în câteva dintre materialele din volum, ierarh mereu deschis spre dialogul inter-confesional rodnic, precum și de Lorena Vlad și Ioan Coriolan Gârboni, îndrăgiți oameni de cultură timișoreni. Toate, pentru ca învățămintele mitropolitului să nu fie uitate.

Lansarea  cărții va avea loc în foaierul Filarmonicii. Vor prezenta volumul prof. dr. Marcel Tolcea de la Universitatea de Vest din Timișoara, pr. Ovidiu Nicolae Teodorescu, protopop greco-catolic de Timișoara, Lorena Vlad, presedinte executiv al Asociatia Pro Philharmonia, Ioan Coriolan Gârboni, managerul general al Filarmonicii Banatul și autoarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.