Klaus Iohannis la validarea mandatului de președinte: „După 25 de ani de...

Klaus Iohannis la validarea mandatului de președinte: „După 25 de ani de la Revoluţie, se încheie o etapă. Românii au spus: Stop şi de la capăt”

0
DISTRIBUIȚI

Curtea Constituţională a adoptat, vineri, hotărârile de validare a rezultatului alegerilor prezidenţiale şi a alegerii lui Klaus Iohannis funcţia de preşedinte al României, iar la ceremonia solemnă de validare au participat preşedintele ales şi preşedintele în funcţie, Traian Băsescu.

Curtea Constituţională a anunţat, în şedinţă solemnă, validarea alegerii lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte, actul de validare a rezultatului alegerilor fiindu-i înmânat preşedintelui ales.

Ceremonia a început cu intonarea imnului naţional.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a citit actul de validare a rezultatului alegerilor, un exemplar fiindu-i înmânat apoi preşedintelui ales.

Anterior, Curtea Constituţională a adoptat, în unanimitate, două hotărâri, una pentru validarea rezultatului alegerilor prezidenţiale, iar cea de a doua pentru validarea alegerii în funcţia de preşedinte a lui Klaus Iohannis.

Iohannis: „Voi fi preşedintele care respectă Constituţia în litera şi spiritul ei”

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, a declarat, vineri, la ceremonia de validare a rezultatului alegerilor de către CC, că va fi preşedintele care respectă Constituţia în litera şi spiritul ei, el mulţumind în discursul său tuturor celor care au votat în 2 şi 16 noiembrie.

„Vreu să vă spun cu toată ferminatea, astăzi, aici, că voi fi preşedintele care respectă Constituţia în litera şi spiritul ei”, a spus Iohannis, în discursul rostit în cadrul ceremoniei.

„Voi demonstra ce am vrut să spun atunci când m-am prezentat în faţa electoratului cu afirmaţia «vreau să reconectez preşedintele României la Constituţie»”, a mai spus el.

Iohannis: „După 25 de ani de la Revoluţie, se încheie o etapă. Românii au spus: Stop şi de la capăt”

Preşedintele ales Klaus Iohannis a declarat că după 25 de ani de la Revoluţie s-a încheiat, în acest moment, o etapă, iar românii, prin votul pe care l-au dat la alegerile prezidenţiale, un spus foarte clar: ”Stop şi de la capăt”.

”Este acesta, desigur, un moment festiv. Dar, în acelaşi timp, vreau să remarc că acum, după 25 de ani de la Revoluţie, se încheie o etapă şi iată românii prin votul lot au spus foarte clar: «Stop şi de la capăt»”, a sps Iohannis.

El a precizat că votul dat de români la alegerile prezidenţiale a fost unul ”puternic şi clar” şi a dat asigurări că a înţeles acest vot.

”Mulţumesc încă o dată aici tuturor cetăţenilor României care au votat pe 2 şi pe 16 noiembrie şi, evident, în mod deosebit, tuturor celor care m-au votat pe min. A fost un vot puternic şi foarte clar. Îi asigur pe toţi că l-am înţeles. Vizunea mea pe care am prezentat-o s-a întâlnit în mod fericit cu aşteptările românilor”, a adăugat preşedintele ales.

El a arătat că priveşte cu toată răspunderea drumul ”greu care ne aşteaptăŢ şi la capătul căruia se află ”România prosperă şi puternică”.

”Le spun românilor încă o dată azi, aici, cu ocazia validării rezultatului alegerilor, că se poate, se poate construi o Românie prosperă şi puternică. Nu se poate nici de azi pe mâine, nici peste noapte. Vom construi România lucrului bine făcut în timp şi pas cu pas”, a mai spus preşedintele ales, făcând astfel referire la sloganul cu care a câştigat alegerile şi la titlul cărţii autobiografice pe care a lansat-o în campanie.

Iohannis: „Avem o Constituţie care e bună, dar e nevoie de o revizuire, se impun anumite modificări”

Iohannis a mai spus că România are o Constiuţie bună dar că e nevoie de o revizuire şi că se impun anumite modificări pentru a o aduce în acord cu diverse stări de fapt sau pentru a elimina unele incertitudini.

”În acest cadru festiv şi în faţa Curţii Constituţionale daţi-mi voie câteva cuvinte legate de Constituţia României şi preşedintele României: avem o Constituţie care e bună.


Este sigur nevoie de o revizuire a Constituţiei din diferite motive pe care nu vreau să le enumăr acum, dar se impun anumite modificări şi pentru a o aduce în acord cu stări de fapt, dar şi pentru a elimina unele incertitudini”, a spus preşedintele ales.

Băsescu, lui Iohannis: „Scorul din alegeri arată că las moştenire o ţară care are opţiuni de dreapta”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la ceremonia de validare a alegerii lui Klaus Iohannis, că nu ar fi vrut ca la sfârşitul mandatului său stânga să domine toate instituţiile statului şi că scorul pe care acesta l-a înregistrat în alegeri arată că lasă moştenire o ţară cu opţiuni de dreapta.

„Închei mulţumindu-vă, domnule preşedinte, pentru un lucru care ţinea, de data aceasta, de o problemă personală. N-aş fi vrut ca la sfârşitul mandatului meu stânga să domine toate instituţiile statului şi scorul pe care l-aţi înregistrat – şi este meritul dumneavoastră, pentru care vă mulţumesc – scorul din alegeri arată că las moştenire o ţară care are opţiuni de dreapta sau de centru-dreapta”, a spus Băsescu, în discursul rostit la ceremonia de validare a rezultatului alegerilor prezidenţiale, care a avut loc la sediul Curţii Constituţionale.

Conform Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, actul de validare a rezultatului alegerilor se întocmeşte în trei exemplare, dintre care unul rămâne la Curtea Constituţională, unul se prezintă Parlamentului, pentru depunerea jurământului prevăzut de Constituţie, iar al treilea se înmânează candidatului ales.

BEC a finalizat joi procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votului din turul II al prezidenţialelor, potrivit căruia Klaus Iohannis este declarat câştigător al scrutinului.

Potrivit documentului, Klaus Iohannis este candidatul care a îndeplinit condiţiile art. 81 din Constituţie. Articolul menţionat se referă la „alegerea Preşedintelui” şi prevede, la alineatul (3), că „în cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea (în primul tur de scrutin – n.r.), se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi”.

Klaus Iohannis a obţinut 6.288.769 voturi valabil exprimate, iar Victor Ponta 5.264.383 voturi, conform procesului-verbal întocmit de BEC.

Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne este de 11.719.344, dintre care 10.042.721 au votat la secţia de votare în a cărei rază teritorială domiciliază, pe listele electorale permanente, 1.569.668 au votat în altă localitate decât cea de domiciliu, iar 106.955 cu urna mobilă.

Din totalul voturilor, 11.553.152 au fost valabil exprimate, iar 166.111 au fost nule.

Numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente a fost de 18.280.994.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.