Lacul Dracului din Banatul Montan, un monument al naturii fascinant. Ce legende...

Lacul Dracului din Banatul Montan, un monument al naturii fascinant. Ce legende se ascund în spatele lui FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Lacul Dracului se numără printre cele mai cunoscute monumente ale naturii din Banatul Montan. Lacul îl impresionează pe turist din prima clipă, apa acestuia are o culoare albastru-verzuie, însă poate varia în funcție de culoarea cerului care este oglindită în apă. Lacul se află în județul Caraș-Severin, pe malul stâng al râului Nera, iar în spatele lui stau ascunse o mulțime de legende, cea mai cunoscută este, însă, legenda care spune că în lac s-ar fi aruncat chiar dracul, după ce a pierdut un pariu cu un cioban. Mai mult, localnicii spun că Lacul Dracului nu are fund, că are mai multe tunele subterane și că mulți din cei care se aventurează să facă baie în apele lacului nu se mai întorc niciodată.

Lacul Dracului se întinde pe o suprafață de 700 de metri pătrați, are adâncimea maximă de nouă metri și este cel mai mare lac carstic atât din județul Caraș-Severin, cât și din țară. Lacul face parte dintr-o arie naturală protejată de lege, Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, care îl impresionează pe drumeț prin multitudinea frumuseților naturale întâlnite. Inițial, lacul a fost unul subteran, dar spre bucuria turiștilor, acesta a apărut la suprafață după ce o bucată din tavanul Peșterii Lacul Dracului s-a prăbușit.

20607746

Legenda ciobanului isteț care a câștigat un rămășag cu Satana

În spatele Lacului Dracului se ascund mai multe legende, la fel cum se întâmplă cu majoritatea atracțiilor turistice spectaculoase. Una dintre cele mai interesante legende spune că, într-o zi, unui cioban bătrân care își plimba liniștit caprele lângă apele Nerei, în apropiere de Poiana Meliugului, i-a apărut în cale Satana, deghizat într-un omuleț. Dracul îl provoacă pe pastor să îi prăjească un pește, fără să îl îndoaie. Isteț, la rândul său, bătrânul i-a cerut dracului să îi prăjească un cap de țap, fără ca acesta să-și arate dinții.

Pastorul a tras peștele în țeapă de la coadă la cap, l-a ținut deasupra focului și a reușit să-l prăjească fără să se îndoaie.


Însă, dracul s-a chinuit degeaba, îl leagă bine, dar când îl pune la prăjit, acesta își arăta dinții. De ciudă că a fost păcălit, legenda spune că dracul s-a aruncat în apele lacului și de atunci i-a rămas numele Lacul Dracului.

Ochiul-Dracului_06

Cum se ajunge la Lacul Dracului

La Lacul Dracului se ajunge ușor, există și un traseu turistic marcat care îi conduce pe turiști până în punctul în care se găsește lacul. Traseul pornește din cea mai apropiată localitate, Sasca Română, iar după aproximativ 6,5 kilometri străbătuți se ajunge la jumătatea traseului, în punctul numit Cantonul Damian. După traversarea cantonului, drumeții ajung în Poiana lui Vogiun, urmează mai multe culmi, iar traseul sfârșește prin a coborî spre Lacul Dracului.

Foto: România Megalitică

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.