Lorena Rusovan, omul care vindecă sufletele fetelor VIOLATE, la PRESSALERT LIVE: „Avem...

Lorena Rusovan, omul care vindecă sufletele fetelor VIOLATE, la PRESSALERT LIVE: „Avem peste o sută de fete abuzate sexual, doar doi condamnați”. Care este motivul halucinant

0
DISTRIBUIȚI

Lorena Rusovan, fondatorul „Casei Debora” din Giarmata, un centru de plasament unic în țară care se ocupă de îngrijirea copiilor abuzați, a oferit, în această seară, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, detalii halucinante despre modul în care funcționează legea în România. Deși sunt fete abuzate sexual la vârste foarte fragede, de cele mai multe ori chiar de un membru al familiei sau propriul tată, abuzatorii nu ajung după gratii, din cauza unor legi proaste.

Așa se face că, din 2002 și până în prezent, deși au ajuns la „Casa Debora” peste o sută de fete abuzate sexual, doar doi dintre agresori au fost și condamnați pentru fapta lor. Lorena Rusovan a povestit la PRESSSALERT LIVE că a decis să înființeze acest centru în urmă cu 17 ani, când a descoperit într-un sat din Timiș o fetiță de cinci ani abandonată de mamă, care stătea la părinții unui fost iubit și care trăia în condiții mizere. „Am avut o suspiciune că a fost abuzată și care s-a dovedit a fi adevărată. Am făcut un raport la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului ca să o scoatem din acel mediu pe motiv că este abuzată și am primit un răspuns halucinant. Atunci am aflat că în România nu există o lege care să permită scoaterea copilului din mediul în care era abuzat pe motiv că abuzul trebuia dovedit fie prin flagrant, fie prin recoltarea probelor de ADN”, a povestit Lorena Rusovan.

Deși au trecut 17 ani de atunci, fondatoarea centrului „Casa Debora” spune că legea s-a schimbat prea puțin, astfel că, în prezent, fetele violate pot fi scoase din acel mediu în care sunt abuzate, dar abuzatorul este foarte greu de pedepsit. „Avem peste o sută de fete abuzate sexual, doar doi condamnați, din 2002 până acum. Primim răspuns că nu se începe urmărirea penală pe motiv că nu sunt probe suficiente.


În unul din cele două cazuri în care există o condamnare a fost vorba despre un incest. Fata de 14 ani a plecat de nebună pe străzi și s-a întâlnit cu un polițist. Fata i-a povestit ce s-a întâmplat, iar polițistul a dus-o la medicină legală, s-au prelevat probe și dimineața tatăl a fost arestat. Dar ce m-a șocat atunci a fost că, deși existau probe biologice, s-a ajuns la o confruntare față în față între tată și copilă în sala de judecată, ceea ce a fost cumplit”, atrage atenția Lorena Rusovan.

Cum a fost o fetiță de 8 ani traficată de preotul satului

Fondatoarea centrului „Casa Debora” a povestit, în această seară, că cel mai mult a marcat-o, în cei 12 ani de când a luat ființă acest proiect, cazul unei fetițe care, la vârsta de opt ani și-a văzut mama cum se sinucide și a rămas în grija unui tată alcoolic. Într-o zi, fetița a mers la preotul din sat să-l roage să o ajute să ajungă la o casă de copii, iar preotul a trimis-o la o familie din alt județ. Acolo, fetița, în loc să meargă la școală, a trebuit să aibă grijă de porci. „Fata ne-a povestit că la vârsta de 14 ani, chiar de ziua ei, după masa de prânz, în loc să primească un tort, a primit o bătaie pentru că a spart o farfurie pe care o spăla. Fata dormea într-o cămăruță după grajd și, într-o zi, a intrat băiatul mare al familiei peste ea și a violat-o”, a povestit Lorena Rusovan. Fata a alergat disperată tot la preotul satului ca să ceară ajutor, însă, în schimb, acesta a sfătuit familia să se scape de ea pentru că o face de rușine, astfel că aceasta a fost trimisă la altă familie. „La 16 ani și jumătate, fata a ajuns la noi, nu avea buletin, nu știa să scrie și să citească. Toată viața a fost slugă. Cu sprijinul nostru a reușit să termine liceul, s-a căsătorit și este o mamă extraordinară”, a spus fondatoarea centrului din Giarmata.

Pentru a vizualiza aceasta transmisiune aveti nevoie un browser cu suport JavaScript activ

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.