Lucrările celui mai important artist plastic român după Brâncuși, expuse la Timișoara....

Lucrările celui mai important artist plastic român după Brâncuși, expuse la Timișoara. Când are loc deschiderea expoziției

0
DISTRIBUIȚI

La un deceniu de la trecerea în nefiinţă a lui Paul Neagu, considerat cel mai important artist plastic român de la Brâncuşi încoace, muzeul de artă timişorean şi cel din Cluj-Napoca, fundaţia Interart Triade şi Paul Neagu Estate RO organizează mai multe evenimente pentru a-l readuce în atenţia publicului.

Duminică, la ora 12.00, la muzeul de artă va avea loc deschiderea expoziţiei „Paul Neagu. Opera ca o hermeneutică vizuală”, al cărei curator este criticul de artă Ileana Pintilie, şi care va putea fi vizitată până în 25 ianuarie. Expoziţia cuprinde peste 70 de lucrări semnate de Paul Neagu, care se află în colecţia muzeului de artă sau în colecţiile private ale familiei Neagu şi dr. Sorin Costina. Tot atunci va fi lansat şi un album de artă cu lucrările artistului.

Proiectul „Paul Neagu. (R)evoluţia formei” va fi completat de expoziţiile „Obiecte regenerative” de la Galeria Jecza, care va fi vernisată în 28 noiembrie la ora 19.00, şi „Muchii infinite. Colecţia Mircea Pinte”, care se va deschide în 29 noiembrie la muzeul de artă din Cluj-Napoca.

Paul Neagu este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi artişti români de la sfârşitul secolului XX şi a fost definit ca o personalitate de tip renascentist, cu preocupări diverse în lumea artelor.


Talentul său artistic s-a manifestat în lucrări de sculptură, pictură, desen sau grafică dar şi eseistică sau poezie, operele sale fiind întotdeauna marcate de un spirit novator. Paul Neagu a căutat mereu noi forme de expresie, fiind receptiv la influenţe din cele mai diverse domenii, precum arhitectura, filosofia sau fizica cuantică. British Museum, Tate Gallery, Muzeul de Artă Contemporană a Scoţiei sunt câteva din muzeele celebre ale lumii care deţin lucrări semnate de Paul Neagu.

Artistul şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa la Timişoara, oraş de care a rămas profund legat întreaga viaţă, deşi era considerat un cetăţean al lumii şi a trăit cea mai mare parte a vieţii în Marea Britanie. A murit la Londra, în urmă cu zece ani, dar la dorinţa sa, a fost înmormântat la Timişoara. Paul Neagu este autorul monumentului „Crucificarea” aflat în faţa catedralei ortodoxe din Timişoara, închinat martirilor din sângerosul decembrie 1989. Tot în România, a realizat lucrarea monumentală „Crucea Secolului”, amplasată în Piaţa Charles de Gaulle din Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.