Marius Matichescu la PRESSALERT LIVE: „Orientarea de dreapta nu e întâmplătoare în...

Marius Matichescu la PRESSALERT LIVE: „Orientarea de dreapta nu e întâmplătoare în Timișoara”. Explicația rezultatelor din Banat în primul tur al alegerilor prezidențiale VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

În cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE din acestă seară, invitații Sabina Mihăică, jurnalist, și Marius Matichescu, președintele Asociației Pro Democrația Timișoara, au analizat rezultatele din primul tur al alegerilor prezidențiale în Timiș, respectiv Banat. În Timiș, Iohannis a câștigat cu un procent de 42,03%, iar Victor Ponta cu 29,66%, cifră foarte mică având în vedere faptul că prezența la vot a fost de peste 50%. De asemenea s-a discutat și despre faptul că PSD a luat o bătaie cruntă, după ce a pierdut în fief-uri tradiţionale cum ar fi Lugojul sau Jebelul, conduse de lideri grei ai filialei judeţene. În schimb, în Caraş Severin, PSD a reuşit să adune mai multe voturi pentru Ponta decât pentru Iohannis, iar Deva este singurul oraș din județul Hunedoara unde a câștigat Iohannis, dar la o diferență de doar două procente.

Legat de acestă situație, Matichescu a spus că „prezența și participarea la vot poate fi un factor determinant în configurarea rezultatelor. Cel mai probabil, PSD nu a reușit în Timiș să își mobilizeze toți votanții, lucru pe care ACL a reușit să il facă. Vorbim despre capacitatea partidelor de a-și mobiliza oamenii de a merge la vot. Probabil în felul acesta calculele făcute inițial nu au corespuns cu rezultatele alegerilor. Pentru că această categorie de persoane, cei care nu obișnuiau sa vină la vot, a mers să voteze. Cel mai probabil în turul II am avea o creștere la vot ceea ce în mod singur o sa schimbe lucrurile”.

Sabina Mihăică a explicat că este posibil ca într-un partid așa de mare cum este PSD că se formeze niște bisericuțe și că mizele pentru care se dau anumite lupte interne se văd în cazuri prezum alegerile.


„E foarte posibil ca într-un partid atât de mare cum e PSD și cu o istorie atât de veche să se formeze niște bisericuțe și, în cazul acesta, luptele interne, și de fapt mizele pentru care se dau aceste lupte, se văd în momente de acest gen, la alegeri prezidențiale când se joacă totul pe o carte. E foarte posibil ca asta să fie explicația”, a spus în cadrul emisiunii Sabina Mihăică.

Legat de Timișoara, care are orientare de dreapta, și legat de ceea ce va face PSD în următoarea perioadă, președintele Asociației Pro Democrația a spus că „asta ține de bucătăria internă a partidului. Cert e că orientarea de dreapta nu e întâmplătoare în Timișoara. Un alt factor e grupurile etnice din Banat. Fac referire în special la cel al germanilor, care nu mai e atât de mare și e doar istorie, dar din punct de vedere al mentalității el influențează, și atunci avem o orietare către tot ce înseamnă privirea către Occident prin asocierea cu Klaus Iohannis”.

Victor Ponta îl anunță ca posibil premier pe George Marior, șeful SRI, care conduce instituția care a sprijinit DNA în lupta împotriva corupției. Întrebată de moderatorul emisiunii, Dragoș Boța, dacă această mișcare îi poate asigura câștigul în turul II lui Victor Ponta, Sabina Mihăică a răspuns că „la o primă vedere, foarte sincer, nu îmi vine să cred. Deși SRI are imaginea pe care o are, bună sau rea, și oricât de tare s-a străduit, nu cred că numele lui Maior are un impact atât de mare. Eu așa văd lucrurile”.

Marius Matichescu a explicat că lupta dintre Ponta și Iohannis nu este deloc ușoară. „Nu va fi pentru niciunul dintre cei doi o luptă usoară. Victor Ponta trebuie să strângă 10 procente pe lângă cele pe care le are, iar Klaus Iohannis încă 20. Pot apărea surprize, lucrurile sunt încă în joc”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.