Marș al tinerilor basarabeni din Timișoara pentru alegerile de duminică. Vezi ce...

Marș al tinerilor basarabeni din Timișoara pentru alegerile de duminică. Vezi ce își doresc de la viitorul parlament al Republicii Moldova FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1797168547">

„Când eu strig votăm, voi spuneți Europa!” sau „Votează, votează, diaspora votează!” – asta au strigat aproape 100 de studenți basarabeni în această seară în Piața Operei din Timișoara. Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara (OSB) a pus la cale o dezbatere în Aula Magna a Universității de Vest cu tema „Vot, democrație și libertate”. După eveniment tinerii au pornit spre centrul orașului „înarmați” cu steagul României, dar și cu pancarte pe care erau scrise mesaje precum „Moldova, în sânul familiei UE”. Toate acestea cu ocazia alegerilor parlamentare din Republica Moldova care au loc în 30 noiembrie.

Aproape 200 de studenți basarabeni s-au strâns în acestă seară în Aula Magna a UVT pentru a participa la o dezbatere legată de alegerile parlamentare din Republica Moldova. Prezent a fost și primarul Timișoarei Nicoale Robu care i-a îndemnat pe tineri să voteze cu mintea și cu sufletul și să privească spre Europa, pentru că doar în acest fel Republica Modova are șanse să se unească cu România. „M-am bucurat să văd un spirit ceva mai pronunțat la tinerii din Republica Moldova decât la studenții cetățeni români. Sper să duceți mai departe acest spirit pentru viitorul vostru. Decizia voastră trebuie să fie de orientare pro-europeană. Trebuie să vă pese de Republica Moldova indiferent că vă întoarceți, sau nu, înapoi în țară”, le-a spus Robu tinerilor.

La eveniment au mai fost prezenți și Marilen Pirtea, rectorul UVT, profesorul și scriitorul Marcel Tolcea, dar și deputatul PDL Cornel Sâmărtinean care le-au vorbit studenților despre importanța dreptului de vot. „Oriunde sunt alegeri, eu, ca rector, i-am îndemnat pe oameni să își ducă la bun sfârșit această obligație de a merge la vot, de a-și decide singuri acea țară în care urmează să trăiască”, a spus Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

La nici 10 minute de la încheierea evenimentului, membrii OSB au dat startul unui marș pașnic. Așezați în coloană și cu un banner în mână pe care scria „Oriunde am fi, VOTĂM!”, tinerii au pornit spre centrul orașului.

Pe bulevardul Vasile Pârvan nu au scandat, dar pe Podul Tinereții au început să strige „Basarabia” sau „Votăm, votăm”. În Piața Operei au poposit timp de 20 de minute și au continuat să scandeze cu mâinile ridicate în care țineau pancarte cu mesaje precum „Acum ori niciodată”, „Tu decizi viitorul” sau „Votăm schimbarea”.

Marșul s-a încheiat pe scările Catedralei Mitropolitane. Ei sunt de părere că prin aceste alegeri au șansa de a face o schimbare. „Noi am obținut dreptul de vot în anul 2009 și trebuie să ne folosim de el. E important să ne continuăm drumul spre Europa. Noi suntem la o răscruce și cred că acesta e cel mai important moment din ultimii 20 de ani pentru a face o schimbare”, a spus Slavian Colodi, un tânăr venit să studieze în Timișoara.

Electoratul pro-Rusia ar putea crea probleme

Tinerii sunt puși pe fapte mari și privesc spre Uniunea Europeană, dar există o amenințare – electoratul pro-Rusia. Este vorba despre generația care a trăit cu Rusia, cu regimul comunist, oameni care cred că așa va fi mai bine. Radu Pascaru, fostul președinte al OSB, actual membru activ al organizației ne-a spus că cel mai important lucru e ca oamenii să privească spre Europa deoarece, în caz contrar, Republica Moldova se va întoarce de unde a plecat.

„Eu văd Unirea sub egida Uniunii Europene. Să ne unim două state e foarte frumos, dar e mai greu. Eu cred că Unirea va avea loc atunci când Republica Moldova va intra în Uniunea Europeană. Sper să nu câștige pro-rușii alegerile, iar dacă vor câștiga ne vom întoarce cu patru ani în urmă. Relațiile cu România nu vor mai fi la fel de bune ca acum și dacă vin pro-rușii la putere, tăiem tot ceea ce am făcut în patru ani și trebuie să o luăm iarăși de la capăt. Dacă am ales vectorul pro-european și am început să semnăm acorduri de asociere cu Uniunea Europeană și mergem pe parcursul integrării, atunci trebuie să nu câștige pro-rușii și să continuăm”, ne-a spus Radu Pascaru.

Tot el ne-a mai explicat că dacă pro-rușii vor câștiga alegerile, tinerii veniți să studieze aici sau în alte părți se vor întoarce acasă doar pentru familiile lor. „Tinerii se vor întoarce pentru că au părinți acolo, familia. Evident, la vamă vor fi fel de fel de lucruri care vor limita accesul cetățenilor din Republica Moldova în România și în statele din Uniunea Europeană”.

Carolina, o altă basarabeancă speră ca aceste activități desfășurate să schimbe mentalitatea celor care văd viitorul în Est. „Alegerile sunt foarte importante pentru că se decide viitorul țării noastre, iar viitorul se află în mâinile noastre. Noi reprezentăm aici diaspora și suntem pentru un alt viitor. Activitățile noastre au ca scop schimbarea mentalității de acasă, de a-i face pe oameni să înțeleagă că un alt drum, fără comunism, este mult mai bun. Democrația ne oferă un viitor sigur, frumos. Dacă alegerile decurg cum ne dorim noi și nu vor câștiga pro-rușii, cu siguranță ne vom dezvolta mai bine ca țară”, a spus Carolina Stamboliu, membră OSB.

Toți tinerii veniți din Republica Moldova în Timișoara își vor vota viitorul pe data de 30 noiembrie. Aceștia își pot exercita dreptul la vot duminică de la ora 7.00 până la ora 21.00 la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.