Mesaj către cei care fac noua revoluție ”azi în Timișoara, mâine-n toată...

Mesaj către cei care fac noua revoluție ”azi în Timișoara, mâine-n toată țara”: Mai bine nu!

10
DISTRIBUIȚI

Sunt diverse hituri în jurul nostru. Unele încep cu „ole, ole”. Nu am să pricep niciodată de ce trebuie neaparat strigat așa, dar oricum nu contează. Vorba unui mare scriitor: Viața, cu aparentele ei hazarduri, ne separă adesea, și când într-o bună zi ne scuturăm ca treziți dintr-un vis, prietenii ne-au devenit străini și nu-i mai putem aduce îanpoi. M-am gândit la asta aseară, când, la ora 18,00, eram în Piața Victoriei / Operei la manifestație. O manifestație fără personaje, în care cu greu, după vreo oră și jumătate s-au adunat 50 de oameni, care habar nu aveau de ce strigă și ce naiba vor. Am preferat să îi las să relateze singuri despre ei și acțiunea lor, pentru că dacă o făceam în cuvintele care îmi veneau firesc, aș fi fost acuzată de te miri ce. Așa că am postat trei înregistrări video.

***

M-am întristat aseară.

Trăiți la fel. Gândiți la fel. Beți cafea la fel.


Vă mișcați la fel și acționați la fel. Săriți la fel. ( Căci cine nu sare, în fine, are diverse hibe!) Asta nu înseamnă că sunteți uniți. Diferența de la 1000 – 2000 de oameni la 50 e jalnică. ( Acum o să vă supărați și o să spuneți că-s rău intenționată, că de fapt erați 60 și ceva.)

Pentru toate chestiile pe care le faceți ”la fel” ar trebui să vă dați de ceea ce sunteți: ”decât” o turmă. Una ai cărei indivizi, brusc, luni dimineața s-au trezit profeți sau, după caz, analiști politici. O turmă din care individul alfa a dezertat.

Iar dacă ”Azi în Timișoara, mâine-n toată țara” arată așa cum s-a întâmplat la noi, mai bine pas. Doamne ferește, îmi fac cruce și îmi scuip și în sân. Alții au fost mai profi. Au ieșit cu miile pe bune (nu cu număr gonflat de ziariști binevoitori), iar a doua zi nu s-au mai îmbățășat că vor sta în stradă și că vor face revoluție până pică guvernul corupților. Revoluție la boxe și portavoce? Mersi, nu!

10 COMENTARII

 1. Asa, si? Nu v-a convenit ca a trebuit din nou sa mergeti in Operei sa pozati 50 de oameni? Nu va obliga nimeni. Nu cred ca acei 50 stateau protapiti in piata doar de dragul presei timisorene. E dreptul lor, e alegerea lor. Poate un articol pe tema „de ce NU ies timisorenii in strada cu miile” ar fi fost mai potrivit, intr-adevar, dar asta e alta mancare de peste. Iar turma de care vorbiti nu s-a trezit abia luni dimineata, vezi 7 noiembrie si 16 noiembrie.
  Intrebare: pe cei de la TSD care au topait in Operei pe melodia pe care o mentionati ati mergeti sa-i pozati, sa le luati un interviu? Ei au fost mai mult de 60? Sau v-a convenit ca au facut-o in mijlocul zilei cand nu era asa de frig si a durat maximum jumate de ora?
  Asa ca lasa-i pe aia 50 in pace, nu ai tu de unde sa stii ca fac pe analistii politici, ca se simt profetici, ca nu sunt pur si simplu deranjati de situatia de mizerie actuala. Sunt mai interesati de orasul si de tara asta decat multi altii care ori nu au chef sa iasa in strada ori nu cred ca asta duce la ceva, si te numeri si tu printre ei.
  Daca vrei sa faci bai de multime Clujul si Bucurestiul te asteapta. Acolo se vede intr-adevar ca exista mult mai mult interes pentru astfel de actiuni. Dar din nou, asta tine de un alt articol, o alta idee, care tie nu ti-a venit, una care consuma mai mult timp si procese de gandire decat cele hai sa zicem 4 paragrafase pe care le-ai scris tu in 10 minute, dupa ce ai venit de la protest, cu degetele inghetate, injurand de mama lor de protestatari.

 2. Doamna sau domnisoara ziarista,
  v-ma citit articolul cu atentie si pot sa afirm cu certitudine ca nu am inteles ideea a ceea ce vreti sa exprimati. Explicatia acestui lucru se poate face logic prin doua presupuneri: fie sunt eu un prostalau, fie dumneavoastra aveti o serioasa problema in a va exprima prin scris ceea ce ganditi. Chiar daca stiu ca veti vrea sa sustineti prima mea presupunere, inventiile dumneavoastra lingvistice (de exemplu „imbatasat”) demonstreaza fara tagada ca cea de-a doua presupunere a mea este cea corecta. Sfatul meu: incercati sa gasiti o alta meserie din care sa va castigati existenta… poate vanzatoare la alimentara, sau casnica…

 3. Penibil articol…parca ar fi scris de PSD.
  Tu nici acum nu ai prins ideea. Cei care au iesit in Piata Operei au protestat pt dreptul la vot…si intr-adevar in Timisoara au fost putini comparativ cu orasul Cluj unde spiritul civic e mai ridicat, iar luni s-a protestat pt schimbarea psd cu pnl…un alt partid nereformat, fapt ce a lasat ff multa lume indiferenta.

 4. Vai d-na Georgeta Petrovici, ce v-ati schimbat orientarea la cererea pressalert. Asta este ultimul articol pe care vi-l mai citesc.

  Toti incercati sa va incadrati in linia prescrisa de locul unde lucrati. Va dorim insuccese, d-na, pt ca ati cotit-o!!!

  • unii vor sa citeasca doar ce vor sa auda. pt asta sunt si exista ziaristii care fac politica pe bani grei. dna petrovici scrie aici un adevar. ca vreti sau nu sa il intelegeti e treaba dv. de fapt nu cred ca unii pot intelege decat ceea ce vor. ce nu inteleg ii sperie si ii fac sa injure. cititi ce va place sa auziti dna internaut.

 5. Care 50 ? Care turmă ? Din filmări n-am văzut mai mult de 20 de prostălăi care se băgau singuri în seamă plus un plod nedumerit. Ăsta o fi spiritul Timișoarei ? Penibil !

 6. Respect pentru toți cetățenii români care protestează atunci când consideră că este necesar, indiferent de subiect. Asta înseamnă democrație. Cei despre care vorbiți dumneavoastră, stimată d-na jurnalist, merită cu atât mai mult respect, pentru că au protestat pentru un crez în Piața Victoriei din Timișoara, nu s-au plimbat în Parcul Rozelor pentru a susține libertatea presei (sau posibil pe condamnatul Voiculescu). Nu-mi amintesc, i-ați făcut cumva atunci pe participanții din Parcul Rozelor o „turmă” plimbăreță? 🙂

  • prefer sa o sustin pe Georgeta, deoarece are dreptate in ce spune
   sunt fotojurnalist si de asemenea persoana cu experienta si antecendente destule prin societatea civila si drepturile omului

   exista un principiu la care tin si cer sa fie respectat
   ai o problema, cauta solutie si nu te lega de persoana

   mass media este a 4 a putere in stat
   cainele de paza al democratiei
   rolul nostru este de a povesti realitatea
   in majoritatea cazurilor
   cei care lucreaza in domeniu
   sunt destul de incomozii pentru toata lumea
   personal consider ca mai bine un dusman (adversar) sincer
   decat un prieten fals e
   foarte valabil pentru breasla asta
   ca de multumurii gratuite la toata lumea e plin podul

   pe langa exercitarea profesiei
   de catre fiecare avem un cod deontologic
   si diverse afilieri la organizatiile profesionale
   nationale sau internationale

   in ce ma priveste
   sunt membru al sindicatului jurnalistilor profesionisti
   din cadrul Mediasind afiliata la Federatia Internationala a Jurnalistilor

   cum si in alt domeniu
   exista un spirit de grup
   si aici functioneaza la fel
   si suntem obligatii sa ne sustinem
   colegii

   in ce priveste
   continutul stirilor
   asumate de fiecare redactiei
   noroc ca mai avem inca
   libertate de expresie
   cum si protestarii
   au la fel
   aceeasi drept

   ca nu iti convine
   ce a scris
   un autor
   este alta mancare de peste
   gusturile nu se discuta
   si nu este obligat sa consumi

   ca si la televizor
   exista si in browserul
   pentru internet
   telecomanda
   ca si la tv

   faptul ca exista comentarii si critici
   pentru un titlu si text
   inseamna
   ca autorul spune
   multe despre realitate
   ca altfel nu ati
   lua vreo pozitie

   inchei
   cu o vorba
   ce se asculta
   pe Radio Europa Libera
   rostita de venerabilul
   Mircea Carp

   să auzim numai de bine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.