Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a participat, astăzi, la Timișoara, la Conferința Națională a Mediatorilor, ce are ca temă „Medierea – răspunsul unei societăți moderne la conflict”. Ministrul Justiției a ținut să precizeze, în deschiderea evenimentului, că „eu cred în mediere, în rolul ei de echilibru. Nu cred că medierea poate fi impusă prin norme, oamenii trebuie să conștientizeze că medierea e o cale de a-și rezolva mai ușor problemele, mai puțin costisitoare și mai discretă, un mijloc de a degreva instanțele de judecată”.
Prezentă la eveniment, Lidia Barac, președintele Curții de Apel Timișoara, a precizat că procesul de mediere merge destul de greu în România. „Am încercat să familiarizăm magistrații cu medierea, iar în acest sens derulăm un proiect finanțat cu fonduri europene. Eu am fost în Croația, colegi de-ai mei au fost la Roma ca să preluăm din bunele practici de acolo și să le dezvoltăm. Medierea trebuie să fie mai mult decât un mijloc alternativ de soluționare a proceselor, ci un mijloc de educare a oamenilor”, a declarat Lidia Barac.
Mediatorii prezenți la deschiderea conferinței au fost invitați să-și spună ofurile ministrului. Astfel, un mediator din Hunedoara a atras atenția că îi este destul de greu să comunice cu instanțele, iar unii mediatori nu sunt suficient de pregătiți și nu știu să conducă o ședință de mediere. Ministrul Justiției a dezvăluit că a început să creadă în mediere încă din 1991, pe vremea când era student și și-a inundat vecina.
„Mi-am recunoscut culpa, am uitat să închid robinetul, vecina nu a dorit să ne împăcăm amiabil și după un proces care a durat trei ani am plătit de trei ori mai puțin decât am vrut să îi plătesc inițial.
Acest incident m-a apropiat de mediere. Cred că medierea va avea mai mult succes dacă va fi mai bine promovată. Este și o chestiune de educație, de mentalitate. Spuneau judecătorii în sală că oamenii vor mai degrabă să fie găsită o soluție de către judecător, decât să apeleze la mediator. Trebuie să-i facem să înțeleagă că e mai puțin costisitor și mai rapid în fața unui mediator, decât în fața unui judecător”, a precizat ministrul Justiției.
În final, ministrul nu a scăpat de mediatori care au dorit să se fotografieze cu el, iar la plecare Robert Cazanciuc a primit o umbrelă, un pix și o gentuță din partea organizatorilor.
Oameni buni Oamenii vor o solutie LEGALA si nu o forma de exfoliere a buzunarului lor. Medierea este cea mai proasta solutie pentru mileniul 3. Pui pe un agronom sau inginer zootehnist sa ia banii oamenilor ca sa participe si el la discutiile lor.Pe linga asta pentru ca intelegerea sa aiba o forma legala, intelegerea trebuie sa fie redactata de un avocat care sa primeasca un onorariu pentru ca agronomul sau zootehnistul nu are cunostinte juridice. Mai mult aceasta intelegere trebuie sa fie ratificata de un judecator unde iar se plateste o taxa de timbru. Si la sfirsit ajungem la taxa de timbru pe care trebuia sa o plateasca in instanta daca se judeca.Deci care este folosul???? In buzunarul cui????
Adevarul este altul Anumite persoane au facut o afacere din instruirile de mediere iar pe de alta parte judecatorii fraieri cred ca in felul acesta vor munci mai putin pe bani multi!
Bravo D-na avocat.
Chelului tichie de margaritar, ca asta-i lipsea romanului: medierea. Adica toti neavenitii in profesii de zootehnisti, fotbalisti, inginerasi etc s-au apucat contra 3000 de euro de mediere…vai de mama noastra.
Pentru asta s-a deplasat la Timisoara? De coruptia, hotia si banditismul din justitie a vorbit? Asta nu va face nimic, este doar marioneta neamului , Ponta!
DUMNEZEU SA IL IERTE PE ILIE BERTEA CARE A PUS BAZELE MEDIERII IN TIMIS. SINT 6 LUNI DE CIND NE A PARASIT. AVEA O VORBA >MAMA NU TE UITA NICIODATA RESTU TE UITA A DOUA ZI. DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA IN PACE.