Nicuşor Constantinescu a ajuns în România. A fost adus la Tribunal pentru...

Nicuşor Constantinescu a ajuns în România. A fost adus la Tribunal pentru confirmarea mandatului de arestare

4
DISTRIBUIȚI

Preşedintele suspendat al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a revenit în ţară, joi, pe Aeroportul Henri Coandă, cu o cursă de la Istanbul, acesta fiind dus de poliţişti la Tribunalul Bucureşti, pentru confirmarea mandatului de arestare preventivă emis pe numele lui.

UPDATE 13:17 – Nicușor Constantinescu a fost adus la Tribunal, pentru confirmarea mandatului de arestare

Preşedintele suspendat al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, care a revenit joi în ţară, a fost adus de la Aeroportul Henri Coandă la Tribunalul Bucureşti, unde un judecător de drepturi şi libertăţi urmează să confirme mandatul de arestare emis pe numele acestuia în iulie.

Maşina cu care Nicuşor Constantinescu a fost adus de poliţişti de la Aeroportul Henri Coandă a ajuns la Tribunalul Bucureşti în jurul orei 13.00. Acesta urmează să fie dus în faţa instanţei, care va judeca, în şedinţă nepublică, confirmarea mandatului de arestare preventivă.

Dacă instanţa va confirma mandatul de arestare, Nicuşor Constantinescu va fi încarcerat în Arestul Poliţiei Capitalei. Ulterior, în funcţie de ce va spune medicul, acesta va rămâne în Arestul Poliţiei Capitalei sau va fi dus într-un spital penitenciar, au declarat pentru Mediafax surse din Poliţie.

Cursa cu care a venit Nicuşor Constantinescu a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă Otopeni în jurul orei 11.40, cu aproximativ un sfert de oră mai devreme decât ora programată.

Potrivit unor surse din Poliţie, Nicuşor Constantinescu va fi ridicat de poliţişti de pe aeroport şi dus la Tribunalul Bucureşti, care va judeca cererea de confirmare a mandatului de arestare preventivă emis pe numele lui, în luna iulie.

Dacă instanţa va confirma mandatul de arestare, Nicuşor Constantinescu va fi încarcerat în Arestul Poliţiei Capitalei. Ulterior, în funcţie de ce va spune medicul, acesta va rămâne în Arestul Poliţiei Capitalei sau va fi dus într-un spital penitenciar, au precizat sursele citate.

Nicuşor Constantinescu a fost reţinut, marţi, de autorităţile din Turcia, după ce Ministerul Justiţiei a transmis documentelor necesare pentru aducerea lui în ţară, pentru a fi arestat preventiv în dosarele în care este judecat.

Unul dintre avocaţii lui Nicuşor Constantinescu a declarat, pentru Mediafax, că acesta le-a spus judecătorilor că va veni de bunăvoie în România, joi, astfel că instanţa nu a dispus arestarea lui, în vederea extrădării. Potrivit avocatului, Nicuşor Constantinescu le-a arătat magistraţilor turci şi documentele din care reiese că el intenţiona să se întoarcă în România din SUA, de bunăvoie.

Nicuşor Constantinescu a plecat din Istanbul joi dimineaţă, cu o cursă care a decolat în jurul orei 10.40.

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa ar fi stat în Turcia mai bine de o săptămână. Înainte de a ajunge în Turcia, Nicuşor Constantinescu s-a aflat în SUA. Cererea de extrădare a lui Nicuşor Constantinescu, formulată ca urmare a deciziei de arestare a acestuia, a fost însă respinsă de autorităţile din Statele Unite ale Americii, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Nicuşor Constantinescu a trimis, la începutul lunii septembrie, un memoriu procurorului general al SUA, Eric Holder Jr., în care susţinea că justiţia română este controlată de DNA şi cerea respingerea oricărei cereri de arestare ce va ajunge în SUA pe numele său, potrivit unui document obţinut în exclusivitate de Mediafax.

„Acest memoriu pe care vi-l transmit (cred că este primul pe care îl primiţi din România) este menit a vă clarifica cu probe asupra faptului că în această cauză sistemul judiciar din România în ansamblul său este imperfect; jusitiţia prin instituţiile sale nu garantează realizarea unui proces echitabil, transparent, independent şi imparţial încălcându-se în mod real prezumţia de nevinovăţie a clientului meu”, a arătat avocatul Cătălin Dancu, în preambulul documentului citat.

Dancu a mai scris în memoriu că „întrucât a fost emis un mandat internaţional de urmărire şi arestare cu consecinţa aducerii sale în ţară, vă solicit respectuos ca în analiza memoriului şi a documentelor anexă să nu daţi curs solicitării autorităţilor române de a pune în aplicare pe teritoriul SUA acest mandat şi de a refuza executarea mandatului ca urmare a încălcării legii”.

Tribunalul Bucureşti a dispus, în 23 iulie, arestarea lui Constantinescu, urmare a propunerii făcute de DNA după mediatizarea unor imagini în care acesta fumează la terasa unui restaurant din New York.


Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Soluţia a fost menţinută în 7 august de Curtea de Apel Bucureşti, care a arătat, în motivarea deciziei, că apărarea lui Constantinescu nu s-a bazat pe înscrisuri medicale credibile care să arate că „inculpatul se afla internat în stare gravă într-un spital din New York”, la momentul cererii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În 29 august, tot Curtea de Apel Bucureşti a admis o contestaţia în anulare a procurorilor anticorupţie, stabilind astfel ca Tribunalul Bucureşti să emită mandat european de arestare pe numele lui Nicuşor Constantinescu şi să-l dea pe acesta în urmărire internaţională.

Pe numele lui Constantinescu a mai fost emis un mandat internaţional de arestare, după ce acesta nu a revenit în ţară în urma unei operaţii făcute în SUA. Măsura de arestare, dispusă de Tribunalul Capitalei, nu a fost însă menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, motiv pentru care mandatul a fost anulat.

Nicuşor Constantinescu arăta, într-un comunicat transmis recent, că a informat mai multe instituţii, între care Ambasada SUA şi Departamentul de Stat al SUA, despre „deciziile abuzive” luate împotriva sa.

Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri. Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de calibrul nouă milimetri.

La termenul din 24 octombrie al dosarului în care preşedintele suspendat al CJ Constanţa este acuzat de abuz în serviciu, pentru că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a cerut instanţei să dispună punerea sub sechestru a tuturor bunurilor lui Nicuşor Constantinescu, pentru a fi recuperat prejudiciul, dacă instanţa va stabili definitiv că acesta este vinovat şi îl va obliga să plătească daune. Constantinescu are diverse cote din şase terenuri intravilane, trei case de locuit, o casă de vacanţă, o şalupă, cinci maşini, dar şi aproape un milion de dolari într-un depozit bancar, potrivit ultimei declaraţii de avere.

4 COMENTARII

  1. Pe cind; Videanu, Boagiu, I.Oltean, Blaga, Flutur, Duta,Udrea, Berceanu,
    Blejnar, Oprisan, Mazare, Vanghelie, Sandu, Dragomir,Bejenariu,Nastase, poate au imunitate si noi nu stim. Morar ce zice?

  2. Comunistu de Caprariu Ioan de la Casa Judeteana de Pensii de ce nu mai poate fi schimbat. Cum se face ca fiusu a fost angajat la Curtea de conturi cu derogare de vechime ,loc unde un muritor de rand fara 10 ani de vechime nu ajunge la el nu a fost necesara deloc. E facut schimbu sotia directorului de lacurtea de conturi are sotia la personal la CJP Timis si era dator directorului Caprariu asa i a angajat fiu. Acest comunist PSD ist PDL (traseist) cand v a fi schimbat?????

  3. Ai dreptate CAPRARIU IOAN de la Pensii Timis e pe functie de pe vremea lu Ceausescu toti au mai fost schimbati da asta nu . Nu s a mai nascut un altu mai caprar(CIOBAN) ca el ? Sa faca asa bani multi de cotizat la partide ca incredere in el nu cred ca pot avea dupa tot traseul politic al lui. I a cumparat masa scaunu ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.