O parte importantă a istoriei Timișoarei este în PERICOL. Ce dezvăluire a...

O parte importantă a istoriei Timișoarei este în PERICOL. Ce dezvăluire a făcut arheologul Florin Drașovean despre vestigiile din zona centrală VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Există riscul ca Timișoara să iși piardă o parte importantă din istorie. Despre șantierele din zona centrală a Timișoarei, descoperirile arheologice de acolo, dar și despre dificultățile cu care se confruntă arheologii în zonele de șantier, a vorbit arheologul Florin Drașovean în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE difuzată în această seară din studioul HDV.

Florin Drașovean a spus că nu e vina arheologilor că nu au terminat cercetările din centrul Timișoarei, ci este vorba despre o „bâlbâială a proiectului”. „Noi ne-am făcut datoria. Dacă am fi știut de la bun început, ce se va face atât în Piața Sfântul Gheorghe, cât și în Piața Unirii, am fi făcut aceste cercetări la scara lucrărilor fără alte probleme. Faptul că și acum suntem acolo nu ni se datorează nouă. Cred că e o bâlbâială a proiectului. Noi ne-am fi făcut datoria mult mai rapid dacă am fi știut de la bun început ce se va face acolo” , a spus acesta.

Referitor la replicile lui Nicolae Robu prin care spunea că în Piața Unirii „nu suntem prin culoare de piramide”, Drașovean a spus că: „Indiferent că e piramida lui Keops sau nu este, aceste vestigii există. Centrul istoric e clasat la categoria A, superioară. Noi suntem obligați, conform legii, să o facem”. Tot în cadrul emisiunii acesta a mai explicat că atunci când e pământul înghețat sau este noroi nu se pot efectua cercetările și că trebuie ținut cont de faptul că „iarna nu-i ca vara”.

Drașovean a mai explicat că zidul Geamiei descoperit în Piața Sfântul Gheorghe ar putea să dispară și în acest fel pierdem o parte din istoria Timișoarei. „În Piața Sfântul Gheorghe, această Geamie a fost construită pe solul Timișoarei, un sol elastic și solid care în momentul în care îngheață sau se usucă devine sfărâmicios.


Astfel, dispare suportul bucății de zid. Dacă zidul rămâne în această iarnă, la primăvară cu siguranță se va distruge”

Arheologul a spus că exsită un proiect făcut de arhitectul Radu Mihăilescu prin care se pun în valoare aceste ziduri. „În Piața Sfântul Gheorghe există niște scări și în partea de nord și în partea de sud. Ceea ce sperăm noi este să mai existe zidul Geamiei până va fi finalizat proiectul. Zidul bisericii e suficient de solid să mai reziste câteva sute de ani, dar va trebui înălțat și egalizat. Proiectul lui Radu Mihăilescu este foarte frumos și include acest vestigii. Nu știu cum va fi iarna asta, dar vă pot garanta că în primăvara, o parte a zidului Geamiei va fi distrus”

Zidul Geamiei putea fi salvat, dar din cauza birocrației cu care se confruntă Primăria Timișoara, este în momentul de față  în pericol de dispariție. „Noi am propus în primăvară, în cadrul unor memorii înaintate Primăriei Timișoara, ca acest zid că fie demontat bucată cu bucată și aceste bucăți să fie conservate, făcută o fundație din beton și relocat zidul. După acel moment trebuia să se facă un proiect de conservare aprobat de Comisia Națională a Monumentelor. Nu știu dacă a fost făcut, dar stim sigur că nu a ajuns la Comisia Națională a Monumentelor (…) Când au fost finalizare cercetările am făcut propuneri Comisiei Naționale de Arheologie printre care și de păstrare a celor două ziduri și integrare în ansamblul urbanistic al pieței. În acest moment noi nu mai putem interveni asupra zidului pentru că e vorba de o altă competență transferată comisiei. Dacă acest proiect de conservare ar fi fost făcut și înaintate, probabil că zidul ar fi fost în laborator și ar fi fost o fundație acolo și în primăvară îl relocam pe același amplasament”, a mai explicat Florin Drașovean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.