O serie de figuri legendare ale muzicii timişorene apar în noul film...

O serie de figuri legendare ale muzicii timişorene apar în noul film realizat de Gelu Şfaiţer. Vezi când va avea loc premiera Recviem pentru efemeride VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Sâmbătă, 15 noiembrie, de la ora 12, la cinema Timiş va avea loc premiera filmului „Recviem pentru efemeride“ de Gheorghe Sfaiţer. „Este un film greu de clasificat, e un fel de documentar antropologic, cu inserţie de found footage. Poate va mai fi difuzat la o televiziune. Va fi postat şi pe Internet după un timp. Intenţionez să scot şi o serie de DVD-uri“, ne-a declarat realizatorul acestui film, care a mai precizat că durata acestuia este de 65 de minute. Intrarea la acest eveniment este gratuită iar prezentator va fi Marcel Tolcea. Printre cei care apar în acest film se numără Ştefan Dandu, Dietrich Dixie Krauser, Octavian Tavi Iepan,, Marius Iacovania, Alexander Buju Ternovics, Gabriel Kelemen, Camil Mihăiescu, Ioan Jebelean, Ion Epure, Liviu Apetrei, Radu Cristuinea, regretatul Corneliu Scwartz Calboreanu, Vlad Corban, Lucian Nagy, Adelina Mihăiescu, Gina Vladuţă, Frederike Seithel, Mariana Nagy, Mariana Krauser, Simona Cristuinea, Dan Murărescu, Dan Avramescu, Radu Asanache şi Borco Ilin. „Sfârşitul lui august pe malul Timişului într-o tabără improvizată cu mult gust de Fane Dandu, un bărbat cu vârsta în proximitatea senectuţii, poet şi mare fan de muzică rock, textier al unor importante formaţii din Timişoara anilor ’70-‘80, el resuscită parcă prin această provocare, energiile artistice ale tinereţii. Amintirile epocii beat conjugată nefericit, în cazul lor, cu epoca “de aur” a ceauşismului, provoacă însă eterna nostalgie a tinereţii, precum şi o reconfortantă detaşare faţă de “tranziţia” spre lumea idealizată a capitalismului din imaginarul acelor timpuri.


Ironiile, glumele, poezia, dar mai ales muzica dau un farmec aparte zilelor şi serilor petrecute împreună cu vechii şi mai noii prieteni, ce se succed năucitor în tabăra de corturi. Un fenomen de excepţie pigmentează serile, impregnându-le totodată cu reflecţii existenţiale, şi anume efemeridele , care au în zilele, de fapt nopţile, acestea, perioada lor de reproducere. Sute de mii de fluturi albi se revarsă peste luminile taberei, ca o ninsoare suprarealistă. Imaginea aceasta halucinantă devine dominanta filozofică a discuţiilor, poeziilor, cântecelor , implicit a conştiinţelor lor, conferindu-le o subtilă detaşare temporală. Aspiraţiile şi visele tinereţii se regăsesc fantomatic în cântecele şi poeziile lor. Zilele şi nopţile verii se scurg pe nesimţite, iar timpul este marcat sumar ca într-o o pictură rupestră, de nimbul volatil al efemeridelor, şi… implacabil tabăra trebuie părăsită cu regret, regret ce devine dureros pentru că în acelaşi mod va fi părăsită şi Linda căţeaua pribeagă care s-a ataşat cu fermitate şi devotament de Fane. Parcă pentru a întregi acest gust amar al despărţirii, Fane şi cu Marius scapă şi singurul peşte pe care l-ar fi prins în cele şapte săptămâni de pescuit! Şi asta din cauza timpului …”calendaru’i vinovat”!“, spune Gheorghe Şfaiţer în descrierea acestui film.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.