Pâine şi Circ

Pâine şi Circ

7
DISTRIBUIȚI

Oare de ce nu ne miră? Festivalul vinului de la Timişoara excelează prin mitocănie, miros pestilenţial, şi nu, nu al nectarului zeilor – vinul, ci al cârnatului românesc şi a excrementelor! Este decorat, nu cu butaforii amintind de sărbătoarea în sine, ci cu tarabe unde atârnă chiloţi şi sutiene, gablonţuri şi suveniruri kitsch. Este bâlciul perfect al subculturii şi al periferiei.

Cum este posibil ca într-unul dintre cele mai frumoase parcuri timişorene să ne fie dat să trăim asemenea orori olfactive, cu pretenţie de festival! Până când domnilor conducători ai urbei ne este dat să tolerăm mahalaua în plin centru istoric.


Mahalaua cu toate personajele ei, parcă scoase din Groapa lui Barbu. Sonorizarea atât de jalnică, ori prea stridentă, ori prea disfonică a omorât şi urma de folclor autentic prezent pe marea scenă.

Cât a costat distracţia? Păi undeva la 250.000 roni din banii publici. Cine a organizat? Casa de Cultură a Cântării României, unde încă tronează un director de pe vremea odiosului. Chiar nu există nimeni în oraşul acesta să spună STOP! subcultura? Până când Pâine şi Circ la Timişoara? Când veţi angaja domnilor consilieri culturali şi domnule Dehelean un expert în organizare evenimente, care dintr-un concept de festival al bună-stării şi veseliei să ofere oraşului fix aceste două momente. Poate ar fi cazul să vă pensionaţi, domnule Dehelean.

7 COMENTARII

 1. Aici e vina Politie Locale cu coaja in frunte. V-ati intrebat cati din cei ce si-au expus tarabele cu chilotei si sutiene au si autorizatie? La fel se intampla si cand era festivalul la Stadion. Oricum… Parcul Rozelor e demult un loc de joaca pentru copiii minoritarilor tirromi ce se plimba cu masinute electrice si manaca seminte pe banca. Eu i-as tine zilnic in zgomot si fum, poate se muta la periferie 🙂

 2. … evenimente de 2 lei si articole de 2 lei… Tanti asta nu stie ce e subcultura si nu stie sa lege adjectivele de substantive, incearca fraze elaborate dar isi da cu stangul in dreptul.Acest articol merge cu un salam in ziar pe o capota de dacie si un pahar de posirca de la festivalul vinului. Pai draga tanti subculta, subcultura inseamna cultura underground, alternativa; subculutura nu ai sa o vezi promovata la festivalul berii sau begabulevard sau la alte mizerii de acest gen. Ceea ce se intampla acolo este indobitocire, nu subcultura! daca tot de vrem viitori cetateni ai cacapitalei cucurturale europene!

  • UNDERGROUND adj. invar. Realizat în afara circuitului obișnuit al difuzării și comercializării. ♦ (Substantivat) Mișcare artistică de avangardă, realizată în acest fel. [Pr.: ándărgraund] – Cuv. engl. adj.inv. (cuv. engl. americ.; spect.) Mișcare artistică ◊ „subterană”, fără legătură cu circuitul normal al comerțului și difuzării
   Sursa: DEX ’09 (2009)
   SUBCULTÚRĂ, subculturi, s. f. 1. Tendință de manifestare subiacentă, a unei culturi elementare. 2. Cultură a grupurilor și subgrupurilor sociale dintr-o comunitate etnică. – Din engl. subculture. Cf. fr. s o u s – c u l t u r e.
   Sursa: DEX ’09 (2009)

  • http://adevarul.ro/news/societate/subcultura-incultura-1_514b5dcc00f5182b853a3ce9/index.html
   http://www.romlit.ro/despre_subculturi
   poate va ajuta aceste articole sa intelegeti cam in ce situatii se foloseste termenul „subcultura” 🙂 … asa pentru cultura generala :)si sa intelegeti ca subcultura nu are treaba cu incultura. Exista subculturi precum: goth, punk, hip hop, etc. Daca foloseati incultura si NU subcultura, era corect. Nici macar exemplele din DEX nu va dau dreptate:) subcultura nu e incultura.subcultura este ca un… jargon:)un neologism:
   subculture
   A subculture is a group of people with different ideologies and usually fashion and music tastes then that of the larger culture they are a part of. Many subcultures also detest the „mainstream” and commercialization.
   Several subcultures flourish because of the almost genetic need for people to belong, most notably youth. Because of this, many corporations have taken notice of them and begun to exploit and profit off said subculture’s music or fashion tastes. This leads to a complete bastardization of the original intentions of the group and may kill off the group entirely.
   In short, a subculture is a group detaching itself from „mainstream” society, catering to certain people’s ideologies and preferences.
   The punk movement is an excellent example of the rise and fall of a subculture.

 3. Aveti dreptate, asa este; toate festivalurile astea cu folcloristi nu au ce cauta in parcul rozelor; nu am nimic impotriva lor, dar nu au ce cauta in aceasta forma in centrul orasului…la fel a ajuns si festivalul inimilor, un circ ieftin de doi lei; si pe asta l-au facut praf;
  ma intreb ce fac domnii si doamnele de pe la departamentele de cultura sau de la asociatia timisoara culturala; de ce nu iau masuri impotriva susanelelor de acest fel????…ei sunt prea ocupati cu galerii, teatre, sindrofii fine, ca de la astea unde se duce majoritatea, ei nu se baga; ce ipocriti…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.