Peste 80% dintre deținuții din Penitenciarul Timișoara vor merge la urne. Câți...

Peste 80% dintre deținuții din Penitenciarul Timișoara vor merge la urne. Câți au refuzat să voteze

0
DISTRIBUIȚI

Sute de deținuți din cadrul Penitenciarului Timișoara care nu sunt lipsiți de drepturile electorale prin hotărâre judecătorească și-au prezentat intenția de a vota duminică la alegerile prezidențiale.

În acest moment, în Penitenciarul Timișoara se află 982 de deținuți, dintre care 839 îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege în vederea exercitării dreptului de vot. Dintre aceștia 669 și-au manifestat intenția de a vota, iar 170 au refuzat să voteze din motive personale.

În ziua alegerilor, o echipă de la Biroului Electoral al Secţiilor de votare, la care este arondat Penitenciarul Timişoara, se va deplasa cu urna specială şi cu materialele necesare votării într-un spaţiu în care vor fi amenajate șase cabine de vot pentru desfăşurarea acestui proces, fiind luate măsurile pentru asigurarea caracterului secret şi liber exprimat. Până în acest moment, nu a existat incidente cu privire la organizarea şi desfăşurarea activităţilor de votare în cadrul Penitenciarului Timişoara.

Se votează și în arestul Poliției Timiș

Și persoanele de la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al I.P.J. Timiș și-au manifestat intersesul în ceea ce privește alegerile de duminică. Dintr-un total de 27 de încarcerați, 22 au dreptul să voteze, dar vor vota doar 21 deoarece o persoană a refuzat să își exercite dreptul. Comparativ cu campania electorală din 2009, numărul de incidente înregistrate pe parcursul campaniei a fost de cinci ori mai mic.

Dacă în 2009, la finalul campaniei electorale au fost înregistrate în țară 937 de incidente, anul acesta au fost sesizate numai 182.


În Timișoara anul acesta a fost înregistrat un singur incident electoral, iar în 2009 când au avut loc alegerile prezidențiale au fost înregistrate 19 incidente. Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), față de campania din 2009, numărul infracțiunilor electorale  este de patru ori mai mic și au fost înregistrate de cinci ori mai puține contravenții.

„În toată această perioadă nu au avut loc evenimente grave care să perturbe ordinea publică, majoritatea situațiilor sesizate referindu-se la afişajul electoral. Faţă de campania din 2009, au fost înregistrate de cinci ori mai puţine contravenţii şi de patru ori mai puţine infracţiuni. În această campanie electorală, au fost aplicate 85 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de 46.100 de lei. De asemenea, în urma verificărilor efectuate, au fost constatate 58 de infracţiuni, pentru care sunt cercetate 25 de persoane, faţă de campania din 2009, când au fost cercetate 194 de persoane”, se arată în comunicatul de presă transmis de MAI.

De asemenea, s-a specificat și faptul că cei care nu se conformează dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se alege cu o amendă de la 1.500 la 4.500 de lei și că votarea de două sau mai multe ori, introducerea în urnă a mai multor buletine de vot sau votarea fără a avea acest drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea între 6 luni și 3 ani.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.