Președintele Pro Democrația Timișoara, la PRESSALERT LIVE, despre votul din diaspora: „Legea...

Președintele Pro Democrația Timișoara, la PRESSALERT LIVE, despre votul din diaspora: „Legea actuală este depășită. Oamenii aceștia doresc și au dreptul a-și exprima votul” VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

În cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE difuzată în acestă seară din studioul HDV, s-a discutat și despre proasta organizare a alegerilor din diaspora. Deși nu s-a mai pus problema turismului electoral, nu a mai existat un scandal „cu zahăr și ulei”, românii din diaspora au stat la cozi infernale, în speranța că vor ajunge să voteze, dar mulți dintre aceștia nu au mai apucat.

Jurnalista Sabina Mihăică, prezentă la emisiune alături de Marius Matichescu președintele Asociației Pro Democrația Timișoara, a afirmat că despre această dramă s-a scris în presa străină și că este grav și dacă un cetățean cu drept de vot nu apucă să voteze. „Este o dramă cu iz internațional. Cert este că toata presa internațională a scris despre asta. În Paris a fost solicitată înclusiv poliția, și la Londra, și în Germania. Dincolo de faptul că e sau nu drama, mai grav este faptul că și dacă un cetățean nu ajunge să voteze pentru că nu sunt destule buletine de vot, nu au stampile, sau de exemplu nu au declarații xeroxate, oricare ar fi finalitatea, problema e fie din incompetență, fie din rea voință. Dar întrebările apar din cauza acestui lucru”.

Marius Matichescu a spus că sunt foarte mulți români plecați în străinătate, care au o activitate din punct de vedere politic și că politicienii români trebuie să ia în calcul și acest aspect. Tot el a mai precizat că votul prin corespondență ar putea fi o soluție.

„Mi-ar fi greu să vă spun de ce nu există o lege pe acest aspect. Legea actuală nu mai face față realităților sociale existente. Vorbim de două, trei, chiar patru milioane de români plecați în străinătate. Oamenii aceștia doresc si au dreptul a-și exprima votul. Raportat la modul în care se organizează alegerile în România, aceste voturi întâmpină dificultăți serioase. Votul prin corespondență poate fi o soluție, la fel și cel electronic sau votul prin delegare. În mod evident, policienii români trebuie să ia în calcul aceste realități sociologice, în care nu toți românii trăiesc în România și aceștia sunt foarte activi din punct de vedere politic”, a spus Matichescu.

Sabina Mihăica a explicat că oamenii vor ca totul să fie simplu: „Indiferent cine organizează votul sau care sunt partidele care își dispută puterea la momentul respectiv, toată lumea vrea ca lucrurile să meargă simplu, să nu complicăm.


Nu știu cum ar funcționa votul prin corespondență sau care ar fi pericolele pentru organizatorii alegerilor”.

Conform datelor, în străinătate au fost 294 de secții de vot și 161.054 de alegători. Cozi infernale au fost în Germania, Marea Britanie sau în Franța. Președintele Asociației Pro Democrația Timișoara a spus că „trebuie luat în considerare faptul că în Franța sunt patru secții de votare, la Paris, la Marseille, la Lyon și la Bordeaux. Gandiți-vă doar la distanțele pe care acești oameni trebuie să le parcurgă, pentru că nu toți locuiesc în orașele respective. Ei sunt obligați să parcurgă aceste distanțe care implică atât costuri cât și timp”.

Legat de locuitorii din Republica Moldova unde câștigător a fost Victor Ponta, jurnalista Sabina Mihăică a explicat în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE că moldovenii sunt interesați de ce se întâmplă în România, doar că nu văd lucrurile cum le vedem noi. „Interesant este că electoratul care l-a votat pe Traian Băsescu în 2009, acum, aceiași oameni, între ghilimele, l-au votat pe Victor Ponta. Și acolo oamenii sunt interesați de ce se întamplă în România. Sunt mulți care își duc o jumătate de viață aici și o jumătate de viață acolo. Cunosc mulți tineri care s-au dus spre dreapta, însă marea majoritate l-a votat pe Victor Ponta. Contextul este puțin diferit pentru că, fie că au sau nu cetățenie română, ei nu văd lucrurile cum le vedem noi. Ei nu îl văd pe Ponta asociat cu unii și cu alții, sau pe Iohannis cu PDL. Ei privesc spre Europa. Victor Ponta a făcut vizite în Republica Moldova și a lansat povestea cu Marea Unire. Ei nu sunt atât de naivi, deoarece să înfăptuiești o unire nu e ușor și nu te poți juca cu granițele. Doar că el a facilitat anumite lucruri și am auzit un zvon, cum că Guvernul României a dat un milion de euro pentru reabilitarea unei importante săli de concerte din Chișinău, iar Victor Ponta a făcut anunțul și a fost mediatizat în Republica Moldova”, a explicat Sabina Mihăică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.