Republicanii preiau controlul asupra Senatului SUA. Cea mai tânără membră din istoria...

Republicanii preiau controlul asupra Senatului SUA. Cea mai tânără membră din istoria Congresului american, aleasă în statul New York. Încă un George Bush, în Texas

0
DISTRIBUIȚI

Republicanii au obţinut marţi majoritatea în Senatul american, în alegerile de la jumătatea mandatului, reducând câmpul de acţiune al preşedintelui Barack Obama în ultimii doi ani la Casa Albă, potrivit proiecţiilor televiziunilor. O republicană în vârstă de 30 de ani, Elise Stefanik, a devenit marţi seara cea mai tânără femeie aleasă în Congresul Statelor Unite.

UPDATE 8:35 – Rezultate provizorii ale alegerilor pentru Congresul american

Alegerile de la jumătate de mandat din Statele Unite au adus o victorie detaşată taberei republicane, care a preluat controlul în ambele Camere ale Congresului, refăcând cărţile politice la Washington, relatează AFP, care prezintă principalele rezultate provizorii.

Potrivit mai multor instituţii americane de presă, miercuri, la ora locală 1.00 (8.00, ora României), principalele rezultate provizorii ale scrutinelor erau:

SENAT

– După scrutinul pentru peste o treime (36) din cele 100 de mandate din Senat, republicanii deţin cel puţin o majoritate de 52 de mandate, după ce au obţinut victorii în şapte state: Arkansas, Colorado, Iowa, Montana, North Carolina, South Dakota, West Virginia, potrivit The New York Times (NYT) şi site-ului Real Clear Politics.

– Democraţii, care erau majoritari în Camera superioară din 2006, deţin de-acum cel puţin 44 de mandate, cărora li se adaugă un senator independent.

– Rezultate definitive nu erau încă disponibile în Alaska şi Virginia.

– Un al doilea tur urmează să fie organizat pe 6 decembrie în Louisiana (sud), un stat în care niciunul dintre candidaţi nu a atins marţi pragul fatidic de 50%.

CAMERA REPREZENTANŢILOR

– Republicanii au obţinut cel puţin zece din cele 435 de mandate în Camera Reprezentanţilor. În aşteptarea rezultatelor definitive, ei deţin cel puţin 235 de mandate, faţă de 233 (şi un post vacant), potrivit NYT.

– Democraţii se află deja într-o situaţie mai mult decât jenantă, pentru moment asigurându-şi doar 157 de mandate, anterior deţinând 199 (plus două locuri vacante).

– Rezultatul final este încă vag, numărătoarea fiind în curs pentru 43 de mandate, în districte din New York, Hawaii sau Minnesota.

GUVERNATORI

– Dintre cele 36 de state care îşi alegeau guvernatorii marţi, o largă majoritate se orienta către candidaţi republicani.

– Anumite scrutine erau deosebit de strânse, ca în Connecticut, Kansas, Massachusetts sau Vermont. Puţine state urmează să aibă şefi de Executiv de altă culoare politică, ca Illinois, fieful preşedintelui Barack Obama, care basculează în tabăra republicană.

UPDATE 7:44 – Sudul american a ales primul senator de culoare de la Războiul de Secesiune

Alegătorii din South Carolina (sud-est) au trimis marţi în Senat primul afroamerican care a fost ales în Sudul Statelor Unite după Războiul de Secesiune, la sfârşitul anilor 1870, potrivit proiecţiilor televiziunilor americane, relatează AFP.

Tim Scott, un republican în vârstă de 49 de ani, a obţinut această victorie istorică în acest stat din Sud, în care a început Războiul de Secesiune în 1861.


Scott era senator din ianuarie 2013, când l-a înlocuit pe predecesorul său care a demisionat. Însă nu era validat la urne.

Potrivit proiecţiilor televiziunilor americane, el este primul senator de culoare ales în Sud de la perioada de Reconstrucţie, care s-a încheiat în 1877 cu retragerea din Sud a trupelor federale ale Statelor Unite.

Scott provine dintr-un mediu defavorizat, el reuşind în afaceri şi politică. Este un vechi apărător al tezelor conservatoare, iar victoria sa urmează să permită Partidului Republican să-şi lărgească baza electorală.

În schimb, o afroamericană republicană nu a reuşit să intre în Camera Reprezentanţilor, potrivit proiecţiilor presei americane. Mia Love, în vârstă de 38 de ani, a candidat în Utah (vest) şi ar fi putut să fie prima afroamericană republicană aleasă în Congres.

Love, o americană de origine haitiană şi de religie mormonă, a mai candidat pentru Camera Reprezentanţilor în 2008, dar i-au lipsit 800 de voturi pentru a obţine mandatul.

UPDATE 7:29 – Cea mai tânără membră din istoria Congresului american, aleasă în statul New York

O republicană în vârstă de 30 de ani, Elise Stefanik, a devenit marţi seara cea mai tânără femeie aleasă în Congresul Statelor Unite, în care va reprezenta statul New York.

Elise Stefanik a lucrat la Casa Albă în perioada fostului preşedinte George W. Bush (2001-2009).

Ea l-a învins pe candidatul democrat, un producător de film, în alegerile de jumătate de mandat în urma cărora republicanii îşi păstrează majoritatea în Camera Reprezentanţilor şi preiau controlul în Senat.

Tânăra va reprezenta o circumscripţie din nordul statului New York în Camera Reprezentanţilor.

Recordul anterior era deţinut de către fosta reprezentantă democrată Elizabeth Holtzman, aleasă în Cameră în 1972, la vârsta de 31 de ani.

Cel puţin 100 de femei vor face parte din noul Congres – un record.

UPDATE 7:09 – Încă un George Bush, ales în Texas

Încă un George Bush, George P. Bush, strănepotul şi nepotul celor doi preşedinţi americani cu acelaşi nume, a fost ales marţi în Texas (sud) în postul de „land commissioner”, o funcţie puţin cunoscută dar puternică.

Provocând o înfrângere usturătoare democraţilor, tabăra republicană deţine de-acum cel puţin 51 dintre cele 100 de mandate în Senat şi păstrează controlul asupra Camerei Reprezentanţilor.

Republicanii şi-au construit victoria obţinând cele şase mandate de care aveau nevoie pentru a prelua controlul Senatului, dominat de către democraţi din 2006.

Victoria lor a fost decisă în Colorado (vest), Arkansas (sud) şi South Dakota (nord), state în care candidaţii republicani au învins senatori democraţi în exerciţiu.

Mitch McConnell, în vârstă de 72 de ani, care şi-a păsttrat cu uşurinţă, marţi, mandatul de senator în Kentucky (centru-est), va încarna opoziţia faţă de preşedintele Obama.

Potrivit anumitor proiecţii, republicanii ar putea să-şi consolideze controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, în care deţin majoritatea începând din 2010, cu 233 din cele 435 de mandate.

În total, 36 din cele 100 de mandate de senatori şi toate mandatele din Cameră sunt înnoite în aceste alegeri de jumătate de mandat, în care preşedintele Obama a plătit preţul unei nepopularităţi tot mai mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.