Sfaturile unui executor judecătoresc pentru datornici. Când s-a triplat volumul de muncă...

Sfaturile unui executor judecătoresc pentru datornici. Când s-a triplat volumul de muncă și ce dosare predomină VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Executorul judecătoresc Cristian Munteanu a fost prezent în această seară în studioul HDV, la emisiunea PRESSALERT LIVE, unde s-a discutat despre schimbările legislative importante privind executarea silită, relația dintre debitori și creditori, dar și despre executările silite în cazul construcțiilor ilegale. Legat de executările silite, Cristian Munteanu a spus că a apogeul a fost în 2012 și tot atunci volumul de muncă a executorilor judecătorești s-a triplat pentru că a fost perioada în care băncile s-au reorientat către executrii judecătorești.

„Pot să spun că trendul este descendent în această perioadă. A fost un apogeu al executărilor silite în anul 2012 odată cu desfințarea executorilor bancari care au trecut în profesia de executori judecătorești prin acea lege apărută în 2011, iar atunci băncile s-au reorientat către executorii judecătorești unde mai departe au continuat executările silite. În 2012 pot să vă spun că volumul de lucru s-a triplat, pentru că au venit băncile din spate cu acele executări bancare care până atunci au fost gestionate de executorii bancari proprii, și care au fost preluate de executorii judecătorești. Nu pot să vă spun cu aproximație, dar cred că volumul s-a triplat”, a spus executorul judecătoresc.

Tot în cadrul emisiunii, Munteanu a mai spus că cele mai multe recuperări se fac de la cei care au luat credit cu buletinul, volumul acestor credite fiind de până atingând un procent de 60%. „Creditele cu buletinul sunt cele mai numeroase pentru că erau și cele mai ușor de accesat. Urmează creditele imobiliare sau ipotecare, sunt și creditele date pe persoane juridice pe companii și așa mai departe, dar volumul cel mai mare îl cuprinde această creditare pe persoane fizice.


Pot să spun că proporția este de 50 – 60%, care este destul de mare”, a spus Cristian  Munteanu.

Potrivit acestuia, explicația pentru care oamenii au ajuns să aibă datorii și nu au reușit să și le plătească este din cauza faptului că atunci când mergeau la bancă, cereau atâția bani cât  le putea oferi banca respectivă și din cauza recesiunii, s-au trezit că nu mai au cum să îi returneze. „Lumea nu avea o cultură financiară vizavi de acestă creditare și în general lumea accesa cât se putea și nu venea să spună că are nevoie de o anumită sumă pentru a cumpăra niște lucruri. Omul venea la bancă si spunea că dorește cât i se poate da. În acel moment, target-ul băncilor era să ofere cât mai mulți bani pe piață. Și bineînțeles că oamenii revin, dar de data aceasta, din altă postură, a executărilor silite și cu necesitatea de a returna acești bani. Unora le este foarte greu pentru că situația economică s-a schimbat odată cu acea recesiune, unii dintre ei au ajuns în somaj sau nu au avut posibilitatea de a plăti, nu din rea voință, ci din neputință”, a explicat executorul.

Tot executorul judecătoresc, Cristian Munteanu, le dă un sfat rău-platnicilor. „Eu îi sfătuiesc pe cei care au o problemă, în general să nu fugă de ea. Problemele sunt ale fiecăruia și oricât ar fugi de tare, problema merge după el, că nu rămâne pe loc. Oamenii ar trebui să fie deschiși pentru că astfel se vor găsi soluții pentru ai ajuta oarecum să returneze acești bani pe care i-au luat”, este de părere Munteanu.

Pentru a vizualiza aceasta transmisiune aveti nevoie un browser cu suport JavaScript activ

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.