Societatea furată

Societatea furată

2
DISTRIBUIȚI

Parcă era mai bine când exista doar partidul unic. Măcar așa, atunci când s-a spart „buba” și s-a ieșit în stradă, acum aproape fix 25 de ani, eram „noi” împotriva „lor”. Acum, după ce acel partid unic s-a spart în mai multe cioburi cu nume diferite, acea „societate civilă” care însemna ceva, cândva, parcă nu mai are nicio putere.

Atunci au ieșit oamenii în stradă, mânați de motive legitime, iar alți oameni li s-au alăturat. Acum, un sfert de secol mai târziu, dacă o mână de oameni ies în stradă, pentru că așa simt ei, în secunda doi sunt sufocați într-o mare de politruci și activiști.

Duminica trecută, după închiderea urnelor, o mână de timișoreni au ieșit în Piața Victoriei într-o manifestare de susținere pentru diaspora și de protest la adresa modului cum a fost organizat votul în străinătate. Două zile mai târziu, din „peste 20” manifestanții s-au făcut „peste 100”.


Astăzi, ar fi trebuit să fie un nou miting în același scop, corelat cu multe altele în toată țara, însă se pare că s-a transformat, brusc, în miting de susținere pentru Klaus Iohannis, cu citiri de proclamații liberale.

Nu e prima oară, și cu siguranță nici ultima când o manifestară sinceră a unor cetățeni (fie că ești sau nu de acord cu ei), este preluată din mers și transformată în miting politic. În ianuarie 2012, oameni obișnuiți, mobilizându-se, ca și acum, pe Facebook, au pus la cale o manifestare de susținere pentru Raed Arafat, transformată treptat într-un protest la adresa întregii clase politice, preocupate mai mult de furat (căciula unii altora) decât de bunul mers al țării. Întâmplător, ținta principală era atunci guvernul Boc, așa cum ar fi putut fi orice guvern, pentru că toate au dat cu bâta-n baltă, însă USL a „arestat” ideea, transformând întreaga mișcare într-o „revoluție” anti-Băsescu.

Sigur, dacă tot aveți furatul în sânge, de ce să vă opriți la fonduri, când ideile pot fi deturnate la fel de ușor. Va veni, însă, momentul când oamenii nu se vor mai lăsa deturnați. Se întâmplă rar, dar și când se întâmplă…

2 COMENTARII

  1. 1.Societatea civila in comunism, in vremea partidului unic a fost ZERO! Nu a avut altceva de spus decat ” Multumim din inima Partidului” atata amar de vreme iar cand buba s-a spart, nu se stie prea bine daca acul initial a fost sau nu intru totul al societatii civile manate de motive legitime care i-au facut pe oameni sa iasa pt. ca asa au vrut ei…
    2. Toate manifestarile de protest au o adresa, nu sunt nicidecum independente de politic. Este logic sa se strige ” jos Ponta” (asta sa fie proclamatia liberala?) in semn de solidaritate pt diaspora pt ca el, Ponta este singurul perceput ca responsabil pt ce s-a petrecut, protestul ii este in mod firesc adresat lui la fel cum ii era adresat lui Basescu&Boc cel pentru Arafat si asta nu exclude manifestul sincer al unor cetateni , al mulor cetateni nemultumiti de clasa politica fara ca ei sa devina „politruci si activisti” . Tot logic este ca atunci cand esti nemultumit de Ponta si nu mai e decat o singura alternativa, asa zisul ” rau mai mic” sa fie preferat.
    Si din nou asta nu te face politruc! Poti sa fii sincer in speranta ca s-ar putea un pic mai bine.
    Ceea ce spuneti arunca in derizoriu orice miscare, orice manifest pt. ca daca ajunge la niste politicieni inseamna ca este nelegitima. Si la urma detasarea plina de superioritate trebuie sa ne faca sa intelegem ca va adresati cui? Doar celor care ” aveti furatul in sange” ?, desigur fiind unicul prin venele caruia circula alceva? Singur v-ati tras in poza?

  2. Bine spus. Limbaj decent, exprimare impartiala.
    Politicienii nu au invatat nimic din campaniile precedente. Din fericire, oamenii care se lasa prostiti sunt tot mai putini.
    Unii cauta pricina de zarva din orice, aruncand vina pe cine convine programului lor electoral (ca program politic n-au, o dvada fiind aliantele pe care le fac cu cei care si-au batut joc de ei cu putin timp in urma).
    Singurul lucru bun ar fi ca (scuzati cacofonia) campaniile electorale nu sunt anuale ….

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.