Sprijin pentru micuții care se nasc cu dizabilități și pentru părinții acestora,...

Sprijin pentru micuții care se nasc cu dizabilități și pentru părinții acestora, din partea unei fundații din Timișoara. Cum încearcă să prevină abandonul copilului

0
DISTRIBUIȚI

O fundație din Timișoara încearcă să-i convingă pe părinții al căror copil s-a născut cu sindrom Down sau alte dizabilități fizice sau intelectuale să nu-l abandoneze într-un orfelinat. Mai mult, micuții cu dizabilități sau cu risc de apariție a unei dizabilități sunt sprijiniți de către reprezentanții Fundației de Abilitare „Speranța”. Totul în cadrul centrului „Un bun început”, care a fost inaugurat ieri la Timișoara, un serviciu complex și inovativ de intervenție timpurie pentru copiii cu dizabilități sau cu întârzieri în dezvoltare, dar și pentru familiile acestora.

„Intervenţia timpurie are ca efect îmbunătăţirea stimei de sine a părinţilor, a atitudinii faţă de copil, creșterea gradului de informare și îmbunătăţirea abilităţilor de a-şi educa propriul copil și, extrem de important, previne abandonul copilului în instituțiile statului”, spune Letiția Baba, directorul Fundației de Abilitare „Speranța”.


Potrivit reprezentanților fundației, la nivelul județului Timiș nu există servicii publice sau private specializate în intervenția timpurie pentru copiii născuți cu risc și familiile acestora. Lipsa unor servicii integrate pentru intervenţia timpurie face ca aceste cazuri să se agraveze în timp, sau ca perioada de recuperare să se prelungească şi să consume multe resurse umane şi materiale.

Pentru a preveni astfel de consecințe a fost creat centrul „Un bun început”. În cadrul acestuia, funcționează un cabinet psihologic, în care sunt evaluați atât copiii, cât și părinții, un cabinet logopedic, în care sunt depistate, diagnosticate și corectate tulburările de limbaj. De asemenea, și copiii cu hipoacuzie, protezați auditiv și purtători de implant cohlear beneficiază de intervenție logopedică. Tot în cadrul centrului funcționează și un cabinet de kinetoterapie și unul de art-terapie și ergoterapie.

Proiectul „Un bun început” a fost realizat în parteneriat cu Organizația „Salvați Copiii”, Filiala Timișoara, fiind finanțat din fonduri norvegiene cu suma de 220.000 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.