STRATFOR: O intensificare a activităţii proruse în estul Letoniei provoacă îngrijorare la...

STRATFOR: O intensificare a activităţii proruse în estul Letoniei provoacă îngrijorare la Riga. Campanie „din uşă-n uşă” în vederea secesiunii regiunii

0
DISTRIBUIȚI

O intensificare a activităţii proruse în regiunea Latgale din estul Letoniei provoacă îngrijorări la Riga, în contextul tensiunilor dintre Rusia şi Occident în criza din Ucraina şi unor zboruri militare ruseşti, marţi, în apropierea frontierelor ţării, relatează agenţia de analiză STRATFOR.

Agenţia consideră că Rusia va menţine presiunea asupra micii şi strategicei ţări baltice, atât prin intermediul comunităţilor vorbitoare de limbă rusă, cât şi prin alte mijloace, deoarece Letonia susţine Guvernul prooccidental de la Kiev şi solicită o mai mare angajare în zonă, în domeniul securităţii, din partea NATO.

Regiunea Latgale, la frontiera cu Rusia, este una dintre cele patru mari regiuni culturale şi istorice letone şi are 286.000 de locuitori. Ea înregistrează cea mai importantă densitate de etnici ruşi din ţară, de aproximativ 40%, iar în capitala regională Daugavpils etnicii ruşi sunt majoritari (53%), spre deosebire de Riga (42%) sau de situaţia la nivel naţional (27%).

Primarul oraşului Kraslava (sud-est) din regiune, Gunars Upenieks, şi-a exprimat pe 11 noiembrie îngrijorarea faţă de o angajarea unor activişti proruşi într-o campanie de tipul „din uşă-n uşă” în vederea secesiunii regiunii şi alipirea ei la Rusia, potrivit agenţiei. El a afirmat că activiştii au bătut nu doar la uşile locuitorilor oraşului, ci au vizitat şi şcoli şi alte instituţii publice, subliniind că este îngrijorat din cauza „inactivităţii” forţelor letone de securitate faţă de acest caz.

Însă primarul nu a dezvăluit identitatea, numărul, apartenenţa politică sau eventuale legături financiare cu Rusia ale celor implicaţi în campanie, mai precizează agenţia, notând că dată fiind ponderea etnicilor proruşi în regiune, acuzaţii cu privire la intensificarea activităţii proruşilor sunt „demne de luat în seamă”. Acesta nu a fost primul caz de acest tip, subliniază Stratfor, evocând declaraţia unui parlamentar leton, în septembrie, care a denunţat la un post de radio o campanie în favoarea secesiunii similară în oraşul Daugavpils (sud-est).

În campania din septembrie, potrivit parlamentarului citat, a fost implicat Partidul Uniunea Rusă, condus de europarlamentara Tatyana Zhdanok. Stratfor precizează că nu este clar dacă acelaşi grup este responsabil şi de campania din Kraslava, situat la aproximativ 40 de kilometri de Daugavpils.

Uniunea Rusă, unul dintre cele mai proruse partide din Letonia, a obţinut doar şase mandate în alegerile din 2006, iar de atunci nu a mai reuşit să intre Parlament.


Uniunea este singurul partid din Letonia care a recunoscut anexarea Crimeei de către Rusia şi operează la periferia spectrului politic leton după ce a fost izolat, interzicându-i-se să prezinte candidaţi în alegeri în ţară.

Susţinerea separatismului în rândul etnicilor ruşi şi a populaţiei vorbitoare de rusă este mult mai slabă în Letonia decât în Ucraina, în pofida faptului că statutul cetăţeniei şi drepturile cu privire la limbă sunt în continuare probleme controversate, consideră agenţia, notând că demonstraţiile proruse care au avut loc în Letonia de la începutul revoltei din Ucraina au fost „reduse şi sporadice, adunând doar câteva zeci de activişti în perioada de vârf.

La o demonstraţie de susţinere a „alipirii” regiunii Latgale la Rusia, în aprilie, au participat aproximativ 12 persoane, scrie Stratfor, adăugând că nu există semne potrivit cărora demonstraţiile din Letonia au devenit mai violente sau mai agresive, aşa cum s-a întâmplat în Ucraina, iar populaţia este mult mai unită în orientarea prooccidentală a ţării.

Însă potenţialul ca Rusia să destabilizeze Letonia – folosindu-se de partide ale etnicilor ruşi sau de alte mijloace – reprezintă una dintre îngrijorările principale ale Rigăi şi letonilor. Dimensiunea ţării, vecinătatea cu Rusia şi calitatea de membră UE şi NATO au transformat ţara într-o „ţintă” a reacţiei mai hotărâte a Moscovei faţă de insurecţia din Ucraina.

Susţinerea militară acordată de Moscova separatiştilor din estul ucrainean şi comasarea de forţe lângă regiunea baltică au determinat Riga să îndemne la un angajament mai important în domeniul securităţii din partea Washingtonului şi NATO. Alianţa Nord-Atlantică a respins o cerere a Letoniei privind staţionarea permanentă a unor trupe pe teritoriul său, dar şi-a consolidat misiunea de poliţie aeriană şi exerciţiile militare în ţările baltice.

Aceste măsuri nu au răspuns în mod adecvat temerilor Letoniei, consideră Stratfor, apreciind că Moscova poate susţine o intensificare a demonstraţiilor proruse în această ţară baltică, în care se află cea mai mare concentrare de etnici ruşi. La o populaţie de până în două milioane de letoni, chiar şi demonstraţii mici reprezintă o potenţială ameninţare la adresa securităţii naţionale, conchide agenţia, subliniind că Rusia va exploata puncte vulnerabile precum campania pentru secesiunea regiunii Latgale, atât timp cât ţările baltice vor susţine ferm Ucraina şi consolidarea NATO în regiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.