Tehnologie ultra-modernă, folosită pentru a înțelege mai bine istoria. Cum îi ajută...

Tehnologie ultra-modernă, folosită pentru a înțelege mai bine istoria. Cum îi ajută laserul pe arheologi

0
DISTRIBUIȚI

Tehnologia laser va fi utilizată în cercetarea sitului roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa, ca parte a unui unui proiect amplu ce prevede folosirea tehnicilor moderne, non-invazive, în arheologie.

Proiectul a fost prezentat la Deva, fiind dezvoltat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000 în parteneriat cu Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, Muzeul Naţional de Istorie a României şi o firmă privată de formare profesională, scopul final fiind acela de a pune în valoare cercetările ştiinţifice efectuate în fosta capitală a Daciei Romane.

„Metodele de cercetare în arheologie şi restaurare sunt din ce în ce mai moderne. Sunt metode geofizice de investigaţie pe spaţii foarte mari, fără să fie afectate de vegetație sau teren. Sunt metode bazate pe fascicule laser care pot da informaţii despre obiecte şi despre poziţionarea lor. Cu ajutorul metodelor optoelectrice vom putea vedea ceea ce nu observăm întotdeauna cu ochiul liber”, a declarat Roxana Rădvan, coordonator al proiectului din partea INOE 2000.

Rezultatele cercetărilor vor fi prezentate specialiştilor în arheologie din mai multe ţări în cadrul unui forum de discuţii ce va fi deschis în mediul online, dar şi direct, cu ocazia Târgului de Arheologie ce va fi organizat în luna august 2015 la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Publicul larg va putea vedea munca arheologilor la faţa locului, dar şi pe mai multe calculatoare ce vor exista într-un Centru Cibernetic ce urmează să fie deschis în Muzeul „Daicoviciu” din localitatea Sarmizegetusa, informaţia pentru pasionaţii de istorie urmând să ia o formă accesibilă şi atractivă.

„Târgul de Arheologie va dura una sau două săptămâni şi în fiecare zi vor fi organizate discuţii, seminarii online sau direct în situl istoric la care vor lua parte specialişti în arheologie sau studenţi de la facultăţile de profil.


Târgul de Arheologie va permite şi întâlnirea arheologilor cu publicul larg, în spaţiul muzeului din Sarmizegetusa unde vom amenaja curtea, vom monta infochioşcuri şi vom prezenta materiale promoţionale”, a explicat directorul Muzeului din Deva, Liliana Ţolaş. Turiştii vor putea să facă şi un tur virtual al sitului istoric, scopul fiind promovarea acestuia în special în rândurile tinerilor.

Proiectul intitulat „Centru pentru valorizarea proiectelor cultural-ştiinţifice în arheologie” CERES are o valoare de 1,25 milioane lei, din care MCDR Deva va avea la dispoziţie un buget de 136.000 de lei şi se va derula pe o perioadă de trei ani. Fondurile sunt asigurate de Ministerul Educaţiei Naţionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.