Una dintre cele mai vechi și importante clădiri din Timișoara și-a pierdut...

Una dintre cele mai vechi și importante clădiri din Timișoara și-a pierdut farmecul, din cauza renovării deficitare. Ce spun experții FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-829765171">

Clădirile importante și vechi din Timișoara își pierd, odată cu trecerea anilor, detaliile. Renovările la care sunt supuse nu doar reabilitează zădăria și acoperișul dar, probabil din nepăsare, lasă deoparte detalii importante. Reprezentanții Asociației ”Salvați Patrimoniul Timișoarei” atrag atenția asupăra detaliilor ”pierdute” la acoperisul catedralei Millenium si al Palatului Hilt & Vogel.

Bunăoară biserica Millennium din cartierul Fabric (cel mai mare lăcaş de cult romano-catolic şi una dintre cele mai importante clădiri din Timişoara, din punct de vedere istoric şi arhitectural, a fost construită în stil neoromanic  între 1896 şi 1901 după planurile arhitectului Ludwig von Ybl), a rămas fără descorațiunile inițiale din țiglă după recenta refacere a acoperişului. ”Pe lângă tonalitatea nepotrivită a ţiglei s-au omis total motivele florale albe de-a lungul  coamei şi zig-zag-ul de factură gotică, închis la culoare, ce se întindea paralel sub acestea şi care se mai remarca doar cu greu datorită trecerii timpului şi a nepăsării”, spun reprezentanții asociației.

Nici în Piaţa Victoriei lucrurile nu stau mai bine. ”Dacă învelitoarea din ţiglă a acoperişului Palatului Hilt & Vogel fost refăcută cum scrie la carte, lucarna din tablă a fost aşezată înapoi într-o stare deplorabilă, uşor cârpită, iar două din cele trei ornamente din tablă din vârful acoperişului au fost înlăturate de tot, după ce cu ceva timp în urmă fuseseră înlocuite unele din puţinele burlane tipice pentru clădirile din Piaţa Victoriei încă păstrate cu unele simple”, arată cei de la Asociația ”Salvați Patrimoniul Timișoarei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.