Vestigii arheologice și ape poluate, descoperite cu echipamente de ultimă generație UNICE...

Vestigii arheologice și ape poluate, descoperite cu echipamente de ultimă generație UNICE în România, la Universitatea de Vest din Timișoara. Ce valoare are proiectul

0
DISTRIBUIȚI

Universitatea de Vest din Timișoara are un laborator unic în România dotat cu echipamente de ultimă generație, cu ajutorul cărora specialiștii pot afla unde se află vestigii arheologice sau dacă o apă este poluată fără să sape. Cu aceste aparate foarte moderne, cercetătorii scanează suprafața topografică, și astfel descoperă ce se află sub pământ.

Laboratorul de geofizică al Departamentului de Geografie din cadrul Universității de Vest din Timișoara a fost dotat cu aparate de ultimă generație în cadrul unui proiect transfrontalier Ungaria – România, EnviArch, care a fost finalizat astăzi. Valoarea totală a proiectului este de aproape 700.000 de euro, iar peste 250.000 de euro au fost folosiți pentru dotarea laboratorului din Timișoara. „S-au realizat trei laboratoare în cadrul proiectului, două la Universitatea din Szeged, pentru aflarea vârstelor absolute ale vestigiilor arheologice descoperite, și unul la Universitatea de Vest.


Aparatele achiziționate le-am folosit și pentru a efectua investigații în șantierul din Piața Unirii. Am făcut investigații pe digurile Timișului pentru a cunoaște starea de siguranță, structura acestor diguri, care sunt elemente foarte importante în lupta împotriva inundațiilor”, a afirmat, astăzi, Petru Urdea, profesor în cadrul Departamentului de Geografie din cadrul UVT.

În cadrul proiectului, pe lângă laboratoarele de înaltă performanță realizate, au fost pregătiți și tinerii doctoranzi și masteranzi care vor lucra cu echipamentele achiziționate. „Acest laborator ne permite să aflăm multe informații despre ceea ce este în substrat. Adică nu suntem obligați să săpăm, ci utilizând aceste aparate foarte moderne, putem să scanăm suprafața topografică și să aflăm ce este dedesubt, fie că sunt artefacte sau urme de locuire, care au o importanță arheologică, fie că urmărim probleme de mediu, cum este poluarea substratului, diferite resurse naturale care se găsesc în substrat”, a precizat și Alexandru Onaca, asistent universitar în cadrul Departamentului de Geografie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.