Viitorul în industria automotive: mașini construite din mai multe materiale plastice, decât...

Viitorul în industria automotive: mașini construite din mai multe materiale plastice, decât metal. Cum contribuie UPT la pregătirea de specialiști în domeniul plasturgiei

0
DISTRIBUIȚI

Universitatea Politehnica din Timișoara a inaugurat, astăzi, un centru unic în vestul țării, de care vor profita companiile, dar și tinerii care doresc să se specializeze într-un domeniu tot mai căutat. Este vorba despre un Centru de Competențe în Plasturgie, ce reprezintă rezultatul unei investiții de peste 550.000 de euro și a unei bune colaborări cu mediul economic. În cadrul centrului deschis la Facultatea de Mecanică vor fi pregătiți specialiști de care companiile au mare nevoie în acest domeniu al plasturgiei, care înseamnă tehnica injectării de mase plastice, de care depinde industria automotive.

Dacă în urmă cu 24 de ani în construcția unei mașini se utilizau doar doi la sută materiale plastice, în prezent procentul este de peste 25%. „În industria automotive se încearcă înlocuirea metalului cu materiale plastice, există o orientare spre dezvoltarea produselor din materiale plastice și pentru asta e nevoie de specialiști.


Am făcut o vizită în Germania la o companie și am observat că elemente din metal mai ales din caroseria mașinilor sunt înlocuite cu elemente din materiale plastice, și nu numai”, a explicat, astăzi, Inocențiu Maniu, decanul Facultății de Mecanică din cadrul Universității Politehnica din Timișoara.

Centrul de Competențe în Plasturgie are două unități, una de training, în cadrul căreia vor fi pregătiți specialiști în domeniul plasturgiei, și o alta de cercetare – dezvoltare, care a fost creată pentru a ajuta companiile să-și dezvolte produse noi, cu ajutorul a cinci echipamente de ultimă generație. „Inaugurarea acestui centru este o dovadă a menținerii legăturii Universității Politehnica cu mediul economic. Centrul de Competențe în Plasturgie vine să acopere un gol imens din industria românească, apărut ca urmare a lipsei unor programe care să pregătească specialiști”, a precizat Viorel Șerban, rectorul Universității Politehnica din Timișoara. Din toamna anului viitor, la universitatea timișoreană studenții se vor putea înscrie și la un nou master, în plasturgie, anunță conducerea UPT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.