Polițiști în căminele din complexul studențesc. Despre ce au vorbit cu tinerii

Polițiști în căminele din complexul studențesc. Despre ce au vorbit cu tinerii

0
DISTRIBUIȚI

Sute de studenți de la Universitatea de Vest, dar și de la Universitatea Politehnica din Timișoara, au fost instruiți în cadrul unor activități de prevenire desfășurate de autorități în căminele din Complexul Studențesc. Atât români, cât și străini, studenții au participat în număr mare la întâlnirea cu polițiștii sau cu reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog sau ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Timiș. Vizați au fost, în special, studenții veniți din străinătate prin programul de burse Erasmus, dar și românii care au făcut cunoștință recent cu viața de cămin. Activitățile s-au desfășurat în căminele 12C, 13C, 15C, respectiv 16C ale Universității de Vest, dar și în căminele 8C, 9C, 11C, 14C ale Universității Politehnica.

Sala de lectură din căminul 13C al UVT a fost plină aseară la întâlnirea cu autoritățile. Cei care au vorbit în fața studenților au fost agent șef Ion Dumitru, polițist proximitate, cel care răspunde de Universitatea de Vest, inspector principal Adela Șleam, coordonator al Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog din Timișoara și agent șef, Victor Lupulescu de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Timiș. Prezent a fost și Cătălin Galescu, președintele căminlui 13C.

Principalele teme de discuție au fost furturile din cămine, deținerea și consumul de droguri sau violurile. Studenții au mai fost atenționați și asupra faptului că este foarte important să se adreseze autorităților ori de câte ori este nevoie.

„Știați că a fost furat un laptop zilele trecute? Am constatat că au loc furturi între studenți. Am verificat camerele de cămin și s-a întâmplat să găsim camere neasigurate, de unde puteam să plecăm cu diferite lucruri. Am intrat într-o cameră unde dormea o studentă, în timp ce ușa nu era încuiată. Putea intra oricine. Atenție! Încuiați ușile de fiecare dată când plecați din camere”, a spus agent șef Ion Dumitru. Avertismente au primit și studenții străini care sunt cunoscuți drept gălăgioși și care, prin comportamentul lor, îi deranjează pe ceilalți studenți în toiul nopții.

activitate 1 (7)

Victor Lupuleascu de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Timiș le-a spus studenților să își păzească bunurile. Acesta a explicat că 25% din furturi se datorează neglijenței victimelor. „Eu înțeleg că viața de student e unică, dar nu putem să ajungem la atâta nepăsare. Puteam să plecăm de la voi din camere cu un bagaj de bunuri. Rugămintea mea e să nu introduceți pe nimeni în mediul universitar, mai ales după o noapte de club, pentru că nu știți care este intenția persoanelor”, a explicat acesta.

Tot el i-a rugat pe studenții străini să se informeze cu privire la legislația din România și să încerce să se adapteze cerințelor.


Le-a mai explicat studentelor cât de important este anturajul în care intră. „Pentru domișoare, atenție mare atunci când mergeți în cluburi. Atenție în ce anturaj intrați! «Drogul violului» este periculos. Se pune în băutură o cantitate mică, pentru că o cantitate mare poate cauza decesul. Să aveți grijă ce consumați”, a mai menționat Victor Lupulescu.

Adela Șleam de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog le-a adus la cunoștință studenților, dar în special celor veniți de peste hotare, faptul că în România este interzisă deținerea, consumul, confecționarea și distribuirea drogurilor și se pedepsește înclusiv plasarea gratuită a acestora. De asemenea, i-a mai atenționat pe tineri că etnobotanicele nu mai sunt legale la noi în țară din 2011 și i-a îndemnat pe cei care vor să se lase de acest viciu să se adreseze fără teamă specialiștilor de la Centrul Antidrog.

activitate 1 (1)

„Noi oferim servicii de asistență și prevenire, servicii de consiliere care beneficiază de confidențialitate deplină. La noi au venit studenți din proprie inițiativă care au săvârșit infracțiuni în regimul drogurilor. În România, dar și în Timiș au mare activitate etnobotanicele. Sunt droguri care provin din China și cei care le comercializează au o strategie de marketing bine pusă la punct, dar realitatea este că sunt stropite cu substanțe chimice care produc efecte halucinogene. Cei mai mulți tineri ajung la noi din cauza consumului de etnobotanice”, a explicat Adela Șleam.

Cătălin Galescu este președintele căminului 13C de patru ani de zile. El stă la dispoziția fiecărui student care întâmpină dificultăți. În perioada următoare le va prezenta tinerilor veniți să studieze la noi în țară legislația României deoarece, în cazul în care comit o infracțiune, scuza „nu am știut” nu îi scapă de pedeapsă. „Activitățile de prevenire de anul acesta au fost mai de amploare. Am avut o ședință în cadrul UVT cu șefii de cămine, de paliere, dar și cu conducerea universității. Noi am avut un incident cu două fete acum ceva vreme. Ele au spus că au fost drogate într-un club din Complexul Studențesc. Într-adevăr, medicii au constatat prezența unor stupefiante în sângele fetelor, dar greșeala lor a fost că nu au depus plângere la Poliție. Sper ca studenții să conștientizeze în urma acestor evenimente cât de important este să colaboreze cu autoritățile și să respecte regulamentele”, ne-a spus președintele căminului 13C.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.