Zeci de mii de timișeni suferă de diabet zaharat, jumătate habar nu...

Zeci de mii de timișeni suferă de diabet zaharat, jumătate habar nu au că sunt bolnavi. Cât de ușor poate fi prevenită această maladie gravă

0
DISTRIBUIȚI

Semnal de alarmă tras de medicii timișoreni. Tot mai mulți oameni se îmbolnăvesc de diabet zaharat, o maladie gravă care nu ține cont de vârstă sau condiție socială. Netratată și nediagnosticată la timp, această boală poate conduce la complicații grave. Romulus Timar, șeful Centrului de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Timișoara, a declarat, astăzi, că în județul Timiș sunt înregistrate 28.000 de persoane cu diabet, dintre care 4.000 sunt dependente de insulină. În realitate, medicii atrag atenția că numărul bolnavilor de diabet ar fi dublu, însă jumătate habar nu au că suferă de această boală, deci nici nu iau tratament.

Îngrijorător este faptul că deși până la 70 % din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos, această afecțiune continuă să fie printre cele mai invalidante și costisitoare boli. „Diabetul nu ține cont de vârstă, avem și numeroși copii cu diabet. Este important ca oamenii să-și modifice stilul de viață, să fie atenți ce mănâncă, când mănâncă.


Este importantă practicarea sportului, cel puțin 30 de minute de sport aproape în fiecare zi a săptămânii. De asemenea, e important ca fumătorii să renunțe la fumat. Toate acestea cresc riscul apariției bolilor metabolice, respiratorii, renale, afecțiunilor neoplazice”, explică Romulus Timar.

Medicul Gabriela Negrișanu spune că este important ca pacientul cu diabet să știe să se îngrijească corect. „Este foarte important modul în care se îngrijește pacientul. Dacă este bine tratat, poate supraviețui ani mulți, să aibă o familie, să lucreze. Netratat, face complicații grave, se poate ajunge și la amputații. Un pacient care știe să se îngrijească corect este pe jumătate tratat”, explică medicul timișorean.

Anual, pe 14 noiembrie, oameni din peste 170 de țări marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului. Această inițiativă își propune să atragă atenția asupra creșterii incidenței și prevalenței diabetului zaharat și cuprinde numeroase acțiuni de informare. În acest an, acțiunile sunt concentrate în jurul temei „Alimentația sănătoasă și diabetul”, punând accentul pe importanța micului dejun sănătos ca etapă esențială în menținerea sănătății și în prevenirea a numeroase afecțiuni, printre care și diabetul zaharat de tip 2.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.