Zilele filmului maghiar, pentru prima oară la Timişoara. Vezi programul complet

Zilele filmului maghiar, pentru prima oară la Timişoara. Vezi programul complet

0
DISTRIBUIȚI

Pentru întâia oară, la Timişoara va fi organizat evenimentul „Zilele Filmului Maghiar”, proiect comun derulat de Asociaţia pentru Comunitatea din Banat – Bánsági Közösségért Egyesület, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti şi Teatrul Maghiar de Stat Csiki Gergely din Timişoara.

Zilele Filmului Maghiar înseamnă un weekend cultural maghiar ambalat într-un cine-festival. Accentul va cădea bineînţeles pe filme, dar vor fi incluse şi alte manifestări culturale cu specific unguresc. Pe lângă filme, programul va cuprinde şi un concert, prezentare gastronomică şi oenologică maghiară, precum şi o seară de slam poetry. Una dintre trăsăturile deosebite ale festivalului este deschiderea spre publicul românesc, peliculele maghiare fiind proiectate cu subtitrare în limba română (sau în unele cazuri în limba engleză), spectatorii putându-se familiariza atât cu valorile culturii cinematografice cât şi cu cele ale culturii maghiare.

Filonul principal al Zilelor Filmului Maghiar este reprezentat de proiecţia filmelor maghiare. Selecţia acestora a fost făcută dintre filmele prezentate în anii anteriori la Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti, acestea fiind prezentate mai rar în cinematografele sau televiziunile din România, prezentul eveniment oferind astfel o imagine reprezentativă a artei cinematografice maghiare contemporane.

Deschiderea festivalului va avea loc joi, 27 noiembrie, de la ora 18.30, cu vernisajul intitulat Patrimonul Mondial Maghiar, proiecţia unui documentar despre Săptămâna Filmului Maghiar din 2013, după care Kósa András László, directorul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, va prezenta activitatea institutului din Bucureşti.


De la ora 20.00 vor avea loc proiecţii de scurtmetraje ale studioului DUNA Műhely (Atelier DUNA), subtitrate în limba engleză, iar de la ora 21.00 proiecţia dramei „Antigona”, regia: Dettre Gábor, 2010.

Vineri, de la ora 18.00, vor fi scurtmetraje realizate la tabăra de creaţie „Filmtett”, de la ora 19.00 proiecţia filmului „Examenul”, regia: Bergendy Péter, iar de la ora 21.00 Slam Poetry Transylvania.

Sâmbătă, 29 noiembrie, de la ora 18.00 se vor proiecta scurtmetraje maghiare prezentate la MEDIAWAVE 2013, subtitrate în limba engleză, de la ora 20.00 va avea loc proiecţia filmului „Soţia, femeia, gagica“, regia: Szajki Péter iar de la ora 22.00 un concert acustic cu formaţia „Még 5 perc”.

Duminică, de la ora 15.00 vor fi scurtmetraje câştigătoare la Festivalul Internaţional de Scurtmetraje ALTER-NATIVE 2013, de la ora 17.00 „Tragedia omului”, regia: Jankovics Marcell, de la ora 20.00 o prezentare de Gastronomia maghiară, iar în final de la ora 21.00 se va proiecta filmul „Final Cut”, regia: Pálfi György.

Festivalul va vea loc în sala Studio a Teatrului Maghiar din Timişoara, iar intrarea este liberă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.