100 de mineri din Valea Jiului refuză să intre în mină. Pentru...

100 de mineri din Valea Jiului refuză să intre în mină. Pentru ce protestează UPDATE 2 Minerii au renunțat la protest

0
DISTRIBUIȚI
Minerii din schimbul III de la Mina Lonea au refuzat sa intre în subteran pentru că nu au primit bonurile de masă. Aproape 100 de mineri au plecat către sediul din Petroșani, cu intenția de a parcurge 8 kilometri pe jos în semn de protest. 
Conform Mediafax, aceștia se declară nemulţumiţi de „corupţia” de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) şi „incompentenţa” şefilor numiţi politic, despre care susţin că le pun în pericol locurile de muncă.Toţi minerii care urmau să intre în subteranul Minei Lonea în schimbul trei, respectiv peste o sută de persoane, au refuzat să plece din sălile de pontaj, nemulţumiţi de lipsa echipamentelor de lucru, de „minciunile” şi „incompentenţa” şefilor, pe care îi acuză că le pun în pericol locurile de muncă. „Nu mai putem răbda, ei se joacă cu viaţa noastră, tot ce obţinem, obţinem numai prin presiune, fiindcă ne mint, ne ameninţă de o să ajungem să vorbească doar stratul de cărbune. De luni de zile suntem minţiţi şi amăgiţi de pe o zi pe alta, nu mai avem cu ce lucra şi ei ridică doar din umeri. Totul există doar pe hârtie, în subteran nu avem nimic. Ne-am săturat de hoţi şi de incompetenţi numiţi politic. Să ne dea inginerii capabili înapoi”, a declarat unul dintre protestatari, care a subliniat că, dacă nu protestează, ei nu obţin niciun drept.Ortacii au cerut demisia conducerii Complexului Energetic Hunedoara, dar şi a directorului de la Mina Lonea, acuzându-i de incompetenţă şi inconstanţă în decizii.”Ei iau decizii de unii singuri, nu îi interesează care e realitatea, pentru ei nu contează două milioane, fiindcă au salarii de 200 de milioane (de lei vechi – n.r.)”, a spus un alt protestatar.Minerii susţin că situaţia economică a Complexului Energetic Hunedoara este rezultatul „corupţiei” dezvoltate în această societate, întrucât contractele pentru echipamente s-ar da preferenţial, iar calitatea materialelor ar lăsa de dorit.

Cei peste o sută de mineri intenţionează să plece pe jos de la Mina Lonea, aflată în localitatea Petrila, spre sediul CEH din Petroşani, aflat la o distanţă de circa opt kilometri.

Aproximativ 200 de mineri de la Lonea a protestat şi în luna iulie, ei refuzând să intre în subteran, nemulţumiţi că vor pierde anumite drepturi odată cu avizarea noului contract colectiv de muncă de către Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara.


Minerii au renunţat la protest după ce revendicările lor au fost soluţionate de administraţia CEH.

UPDATE 1 Aproximativ 100 din cei peste 400 de mineri care protestează, joi, la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) din Petroșani, cerând demisia conducerii, au forțat intrarea în sediul administrativ și au pătruns cu forța în imobil, strigând ”Hoții” și „Ieși afară, javră ordinară”.

Protestatarii i-au au împins pe paznicii de la uşa Complexului Energetic Hunedoara şi au intrat peste aceştia. Ei s-au oprit la parterul clădirii, neputând urca în lipsa cartelelor de acces, și scandează: „Demisia”, „Nu cedăm”, „Unitate” şi „Ieşiţi afară, javre ordinare”.

Minerii sunt nemulţumiţi de durata negocierilor care au loc la etajul întâi al clădirii, între administraţie şi sindicate, şi de faptul că directorul general al CEH, Aurel Niculescu, a ajuns la Petroşani abia în jurul prânzului, deşi ceruseră prezenţa acestuia de miercuri seară.

UPDATE 2 Minerii de la Lonea, Vulcan şi Lupeni au renunţat la protest după ce liderii sindicali i-au anunţat că în prima şedinţă a Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara vor fi schimbaţi din funcţie directorul general şi directorul general adjunct.
Sindicatul „Muntele” și conducerea Complexului Energetic Hunedoara au semnat după-amiază un protocol prin care administrația se angajează să rezolve revendicările minerilor, astfel că ortacii de la minele Lonea, Livezeni și Vulcan au încetat protestul din curtea companiei.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.