Afacere online, cu sute de mii de utilizatori, „crescută” de doi timișoreni....

Afacere online, cu sute de mii de utilizatori, „crescută” de doi timișoreni. Cum au dezvoltat o idee simplă într-o companie care ar putea valora milioane de dolari

0
DISTRIBUIȚI

Nu au fost primii din clasă, dar au dovedit că sunt primii când e vorba de ambiție. Vorbim despre Florin Cornianu și Tudor Bastea, doi timișoreni care, în câțiva ani de zile, au reușit să pună pe picioare o afacere cu un potențial enorm. În vârstă de 33 de ani, cei doi antreprenori dezvoltă o platformă care ar putea valora milioane de dolari în viitorul apropiat. Serviciul este exclusiv online și le permite utilizatorilor fără cunoștințe tehnice să își creeze formulare web precum chestionare, formulare de colectare a plăților și chiar teste pentru instituții de învățământ.

Au fost colegi la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara și încă de pe atunci au început să pună bazele unor proiecte în mediul online. Niciunul dintre acestea nu s-a ridicat la pretențiile antreprenorilor pana la 123Contactform, proiect început chiar din 2006, pe când lucrau la multinaționale.

„Visul nostru era să avem propria afacere. Chiar dacă aveam locuri de muncă și perspective profesionale foarte bune, noi faceam calcule sa vedem când am putea să ne dăm demisia și să ne concentrăm pe afacerea proprie. Dupa ce am făcut acest pas, multe din proiectele noastre și-au diminuat valoarea și impactul, mai putin 123ContactForm”, ne-a povestit Florin Cornianu.

La început nu aveau experiență într-ale businessului, lucrau de acasă și isi permiteau să colaboreze doar cu tineri abia ieșiți de pe băncile facultăților. Astăzi au propriul birou și o echipă internationala de 40 de oameni printre care americani, argentienieni sau sârbi, peste 600 de mii de utilizatori care le-au încercat produsul din peste 200 de țări.

„Din 2008 am început să ne axăm pe 123ContactForm, dar atunci lucram de acasă și aveam o viață boemă. În 2010 am atras în acționariat un prieten mai vechi, Adrian Gheară, și datorită experienței lui am început să gândim mai bine lucrurile. Am decis să re-investim tot profitul, pentru a crește afacerea. În primă fază am avut angajați proaspăt ieșiți de pe băncile școlii care cu timpul au acumulat experiență și au devenit oameni de bază ai echipei. Ulterior, au venit și persoane cu experiență: de exemplu echipa de vanzari e condusă de un american, echipa de design este în grija unui canadian. Mai avem un argentian și un sârb. Se poate face business internațional cu o componență internațională din România”, ne-a mai explicat Florin.

Cine aude de firme, șefi, afaceri, se gândește la costum, cravată, birouri, calculatoare și o liniște deplină. În echipa 123ContactForm nu este deloc așa. Atmosfera de la serviciu este una cât se poate de relaxantă, iar angajații au parte de o cameră de recreație dotată cu o masă de ping-pong și una de minifotbal. Un loc în care pot să socializeze, să mănânce și totodată este sala în care au loc ședințele.


Au la dispoziție tot confortul pentru că echipa reprezintă baza succesului unui proiect.

Ce presupune 123ContactForm

Oamenii ocolesc lucrurile complicate și își îndreapă atenția spre cele mai simple și mai eficiente din punct de vedere al costurilor. La asta se rezumă și platforma dezvoltată de cei doi timișoreni. „Numele vine de la simplitatea cu care îți poți face formularele. Trei pași simpli și e gata formularul. Aceasta e și valoarea pe care încercăm noi să o vindem. Poți să îți faci orice formular sau chestionar web la fel de ușor ca și cum ai număra până la trei”, ne-a explicat Tudor Bastea.

Publicul țintă al proiectului îl reprezintă firmele mici și mijlocii, organizatorii de evenimente, comercianții online, profesorii sau organizațiile non-profit. Firma oferă formulare fie gratuit, fie cu 15, 30 sau 60 de dolari pe lună, dar acest lucru depinde de ceea ce își dorește clientul. Partea cea mai importantă este aceea că utilizatorii nu au nevoie de cunoștințe tehnice ca să facă un chestionar, chiar dacă discutăm de unul dinamic, cu sute de întrebari, conectat la alte servicii online precum SalesForce sau Mailchimp și integrat cu un procesator de plăți precum Paypal sau PayU. Cei doi ne-au spus că o astfel de investiție salvează la nivel de costuri anuale chiar și peste 70% din buget.

„Imaginează-ți că reprezinți o firmă și vrei să știi ce părere au clienții tăi despre tine. Ca să afli niște rezultate, angajezi o firmă care face studii de piață, dar e destul de scump. O variantă mult mai accesibila este să îți faci un chestionar pe care îl trimiti clienților tăi prin email, îl pui pe blogul companiei sau chiar pagina de Facebook. Ulterior poti sa vezi un raport si sa tragi concluzii din ce ti-au transmis clientii. Valoarea pe care o vindem noi aici e dată de faptul că fără cunoștințe tehnice poți să faci acest chestionar indiferent cât este de complex. În plus, dacă ai angaja un programator te-ar costa mult mai mult să obții același rezultat”, a explicat Florin Cornianu.

Profesorii care vor să își testeze elevii o pot face cu ajutorul 123ContactForm printr-un test care poate să includă întrebări cu mai multe variante de răspuns sau un singur răspuns corect. Se pot seta punctaje pentru fiecare răspuns sau se poate activa un cronometru. Ca să fie testat, elevul nu are nevoie decât de un calculator, o tabletă sau un smartphone. Atât elevul, cât și profesorul vad instantaneu rezultatele.

Clienții pot chiar să își vândă produsele. „De exemplu, ai o gamă de cinci produse care sunt configurabile cu diferite opțiuni. Angajezi un programator ca să îți facă un shopping cart, iar asta e extrem de scump. Poți să îți faci un formular de comandă prin noi care e integrat cu PayPal sau cu PayU din România. În câteva minute poți începe să vinzi”, ne-a mai spus Florin.

Florin Cornianu și Tudor Baștea continuă să dezvolte platforma 123ContactForm, care are deja succes. Într-o piață foarte dinamică și competitivă, ei își propun să ajungă în primele trei locuri în următorii ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.