Armata norvegiană a filmat momentul în care un F-16 a fost aproape...

Armata norvegiană a filmat momentul în care un F-16 a fost aproape de o coliziune cu un Mig rusesc

0
DISTRIBUIȚI

Un avion F-16 norvegian a fost pe punctul de a intra în coliziune cu un Mig rusesc, care i-a tăiat calea la nord de Norvegia, potrivit armatei norvegiene, care a difuzat o înregistrare video a incidentului calificat drept „indezirabil”, relatează AFP.

În înregistrarea video realizată din cabina avionului F-16, un aparat prezentat ca un Mig 31 rusesc apare brusc din dreapta, determinând pilotul norvegian să vireze la stânga pentru a-l evita.

„Acesta nu este un comportament normal din partea pilotului rus”, a declarat marţi pentru AFP un purtător de cuvânt al forţelor armate norvegiene, Brynjar Stordal, precizând că aparatele de zbor au fost la aproximativ 20 de metri distanţă.

„Nu ştim dacă a fost un calcul greşit sau dacă a intrat în mod deliberat în faţa avionului nostru F-16”, a adăugat el.

Incidentul s-a produs în spaţiul aerian internaţional „la nord de Norvegia”, conform armatei norvegiene, care nu a vrut să precizeze data.

„Aviaţia militară rusă nu a încălcat niciodată spaţiul aerian al Norvegiei, contrar celor întâmplate în ţările baltice, în Suedia şi Finlanda”, a subliniat Stordal.

Potrivit acestuia, armata norvegiană a informat autorităţile ruse că acest gen de incidente este „indezirabil”.

Înregistrarea video de 26 de secunde este publicată pe fondul intensificării activităţii aeriene a armatei ruse.

Interceptările unor avioane ruseşti în apropierea statelor NATO au ajuns la 400 de cazuri anul acesta, cu 50 la sută mai multe decât anul trecut, a declarat la 20 noiembrie secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

El a precizat atunci că zborurile nu sunt o problemă, dar a denunţat faptul că ruşii „nu trimit planurile de zbor”.


„Majoritatea trec prin spaţiul aerian internaţional, dar sunt aproape de spaţiul nostru aerian şi interferează cu zborurile comerciale”, a adăugat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.