Bărbat acuzat de traficarea a două tezaure dacice, descoperite în zona cetăţilor...

Bărbat acuzat de traficarea a două tezaure dacice, descoperite în zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, condamnat la opt ani de închisoare

0
DISTRIBUIȚI

Un bărbat acuzat de traficarea a două tezaure dacice descoperite în zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei a fost condamnat de Tribunalul Hunedoara la o pedeapsă de opt ani de închisoare şi la despăgubiri de 2,54 milioane euro către statul român, prin Ministerul Culturii. Mgistraţii l-au condamnat pe Adrian Stoicoi pentru patru infracţiuni de furt calificat, fapte ce au avut loc în perioada martie 1999-mai 2013. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea de la inculpat a sumei de 100.000 de lei, reprezentând partea din 100.000 de mărci germane pe care bărbatul a obţinut-o prin traficarea unui tezaur dacic sustras din zona cetăţilor dacice în martie 1999, dar şi a unei sume de 6.800 de euro pe care Stoicoi a dobândit-o prin valorificarea unor obiecte de tezaur furate din acelaşi loc, în iunie 2007.

Pentru recuperarea pagubelor, judecătorii au menţinut sechestrul asigurător dispus în luna august 2013 pe bunurile inculpatului, o casă de vacanţă în Munţii Orăştiei şi un apartament în Orăştie.


Sentinţa Tribunalului Hunedoara poate fi atacată cu drept de apel în zece zile de la comunicare.
Adrian Stoicoi, cunoscut ca Adi Bocşeru, a fost trimis în judecată în august 2013, pe baza rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Stoicoi era acuzat că a făcut parte, în perioada 1998-2013, dintr-o reţea infracţională specializată în sustragerea de obiecte de patrimoniu din zona cetăţilor dacice din
Munţii Orăştiei şi în valorificarea acestora pe piaţa neagră internaţională. Inculpatul ar fi vândut şi spălat peste hotare mai multe tezaure monetare formate din stateri Lysimach, kosoni şi denari romani, precum şi brăţări dacice, sustrase din situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.