Benito, una dintre figurile cele mai cunoscute ale vieţii de clubbing: „DJ-eii...

Benito, una dintre figurile cele mai cunoscute ale vieţii de clubbing: „DJ-eii din perioada veche erau mai buni“. Vezi TOPUL celor mai buni DJ din Timişoara

0
DISTRIBUIȚI

DJ Benito este una dintre figurile cunoscute pentru oamenii care au contact cu viaţa de noapte timişoreană, graţie petrecerilor diverse la care a fost invitat să mixeze. Pe numele său adevărat Beni Ceteraş, DJ Benito s-a născut în primăvara anului 1983  şi a început să mixeze la vârsta de 16 ani, dar se consideră DJ de-adevăratelea doar din 2001, an în care a devenit rezident în defunctul club timişorean Cubanito. „La vârsta de 18 ani şi trei zile am devenit rezident la Cubanito, unde am pus muzică în fiecare noapte timp de mai bine de un an şi unde m-am format ca DJ de petreceri latino. Ceea ce se asculta acolo era merengue, salsa şi alte stiluri, un latino mai necomercial. Mai apoi am început să fiu invitat şi în alte locuri. Eram printre puţinii DJ care îmi asumam riscuri, nu mergeam doar pe mainstream, îmi asumam riscuri“, spune DJ-ul timişorean. Nickname-ul său artistic i se trage de la Alex Duma, realizator de emisiuni la Radio Europa Nova, care atunci când l-a chemat să realizeze o emisiune la defunctul post de radio l-a botezat „Benito“, fiindcă suna mai „latino“.

Timp de zece ani de zile, Benito a fost unul din rezidenţii Club 30, loc unde a susţinut o sumedenie de petreceri interesante.  „S-au schimbat multe din 2001. Unele în bine, altele în rău. Nivelul de profesionalism al DJ-ilor din anii 2000 nu mai e acelaşi.  DJ-eii din perioada veche erau mai buni. Astăzi, locaţiile au devenit mai indulgente visavis de DJ, nu se pune accent pe experienţă sau abilităţi. E mai uşor să fii DJ în zilele noastre. Mai exact, punător de muzică. Eu mă mândresc cu faptul că de la vârsta de 18 ani fac asta ca pe o meserie, din asta trăiesc. Se poate trăi de la decent înspre bine din meseria asta“, spune el.

„Oldies, but goldies”

 

Alături de petrecerile cu specific latino, Benito a implementat şi o serie de petreceri cu tematică retro, sub denumirea oldies but goldies. În ceea ce priveşte soarta muzicii retro în zilele noastre, el consideră că nu prea mai există petreceri cu acest specific. Cel puţin, cele care să fie sută la sută dedicate. „La Club 30 m-am educat şi cizelat pe segmentul acesta de retro. În fiecare an adăugam încă un an din urmă la muzică. În anul 2006 luam anul 1996 la puricat. Momentan retro e altceva. Nu mai există petreceri retro pur, sută la sută. Unii DJ când aud de retro, fac rost de un folder de trei giga de muzică, pe care îl bagă într-un soft, se uită după BPM-uri, vede că muzica nu prinde şi pune un Bailando. Publicul nu mai suportă un party retro, cap coadă. E mai degrabă un party cu tentă vintage“, spune el. Cu cinci ani în urmă, DJ Benito a început să promoveze petrecerile retro cu videoclipuri, fiind primul VJ de această factură din România. Deşi conceptul este unul cât se poate de răspândit în Statele Unite Ale Americii, la noi în ţară party-urile acestea nu sunt îndeajuns promovate, din cauze multiple.

„VJ-ala” cu videoclipuri

 

„Din câte ştiu eu, sunt primul DJ din România care am introdus VJ-ala cu videoclipuri.


A fost o provocare.  Iniţial eram în stare să fac doar o oră de program cu videoclipuri, acum e altceva. Problema cea mai mare a fost obţinerea clipurilor. Cu tehnica se rezolvă, aceasta are un preţ fix. Dar, cu clipurile e mai greu. Momentan, cheltui între două şi trei sute de euro pe lună doar pentru achiziţionarea de videoclipuri, luate cu licenţă desigur.Lumea apreciează acest stil de petreceri şi faptul că vede videoclipuri. Problema e că unele locaţii nu ştiu să promoveze acest aspect. În loc să pui pe afiş o promoţie la vodkă, ar fi mai bine să pui că ai o seară cu video-uri. În S.U.A. din zece localuri, opt sunt cu video-uri la petreceri. Sunt sigur că o să intre moda asta mai tare şi la noi în ţară“, spune el. Actualmente DJ Benito are o rezidenţă de două nopţi pe săptămână în Porkys-ul din Complex şi vinerea în Jazzissimo Club şi ca şi planuri de viitor se gândeşte să scoată şi câteva producţii muzicale.

Alături de vedete internaționale

 

Printre cele mai frumoase momente din cariera lui s-au numărat after – party – urile cu nume legendare care au concertat în oraşul nostru ca No Mercy, Dr. Alban, Haddaway sau Boney M. Iar în ceea ce priveşte noua generaţie de DJ, Benito consideră că aceştia ar trebui să se pregătească mai intens pentru această meserie. „Desigur că în oraşul nostru există DJ buni. În opinia mea aceştia ar fi Krystyanno, Oz, DJ Jo (n.n. – John Trend, mai nou) sau Ben Boognar. Mulţi DJ tineri vor să pună doar un anumit gen de muzică, gen dep house, că tot e la modă acum. Toţi copiii vor să fie DJ de ceva anume. Dar, un DJ trebuie să fie un entertianer, să-i facă pe clienţi să se simtă bine. Dacă eşti o cofetărie, nu poţi aduce un bucătar care face doar steak-uri de vită. Eu sunt un bucătar care se adaptează. Am învăţat să pun muzică pentru toate gusturile şi n-am rămas în urmă, nu m-am plafonat“, spune el. În ceea ce priveşte sfaturile pentru a reuşi în această branşă, Benito consideră că viitorii DJ trebuie să parcurgă mai mulţi paşi, pentru a deveni „valabili“. „Un DJ trebuie să ştie să pună muzică, din punct de vedere tehnic. Trebuie să aibe şi cultură muzicală. Deasemenea nu strică să ai o personalitate pozitivă, plăcută. Fiindcă, ambalajul contează. Contează şi cum te comporţi şi cum te îmbraci. Contează ceea ce inspiri tu pentru cei aflaţi în faţa ta. Dacă eşti sigur sau nu, pe tine. Trebuie s-o iei gradual, să nu sari niciun pas. Trebuie să asculţi foarte multă muzică. Trebuie să mulţumeşti majoritatea. Întotdeauna vei avea nemulţumiţi. Dar dacă 51 la sută din public e mulţumit, ai o seară bună. Înainte de a deveni popular, trebuie să fii bun“, spune el.

djbenito2 [1024x768]

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.