Bunicuțele din Uzdin, vedetele unui târg dedicat Banatului istoric. Cum i-au încântat...

Bunicuțele din Uzdin, vedetele unui târg dedicat Banatului istoric. Cum i-au încântat pe vizitatorii evenimentului GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1153021308">

Sunt sprintene, voioase și oriunde merg croșetează. Vorbim despre bunicuțele din Uzdin (Banatul sârbesc) care s-au obișnuit să atragă toate privirile de fiecare dată când merg la un târg sau la o expoziție. Bunicuțele au fost în centrul atenției și la Târgul de meşteşuguri, gastronomie tradiţională şi fotografie veche din zona transfrontalieră a Banatului istoric care a avut loc la Centrul Regional de Afaceri din Timişoara.

Standul cu produse din Uzdin a fost unul dintre cele mai vizitate standuri de la targul de meșteșuguri. Cine a trecut pe acolo nu a putut să nu observe multitudinea de costume tradiționale, ciorăpei din lână, suveniruri sau felicitări pentru sărbători, toate făcute de mână. Una dintre bunicuțe are 77 de ani, s-a născut în Uzdin și „coase” de când se știe de la perini până la costume. „Nu am îmbătrânit degeaba. Cos perini, poale, costume de toate felurile pentru trebuință în casă. Și costumul de pe mine e făcut de mâna mea”, ne-a spus acesta.

Bănățencele au adus cu ele în Timișoara și trei păpuși mari care să le reprezinte portul popular. Mai mult, acestea le explicau vizitatorilor interesați cum trebuie să arate o „fată mare”, o mireasă sau un fecior. „Asta e o nevastă care s-a dus la mama ei după o săptămână de la căsătorie. Până să se mărite, fetele au poale cusute și flori la urechi. Asta e o  fată care trebuie să se mărite. Are oprege și cunună, iar mireasa are oprege în față, poale strânse cu un brâu și haină cusură cu fir din aur. Junele e încălțat în cizme, are ciorapi din lână, iar la clăbăț (n.r. căciulă) poartă o pană de păun”, povesteau cu zâmbetul pe buze despre cele trei păpuși.

Bunicuțele din Uzdin au o asociație unde se distrează, vorbesc, hotărăsc la ce evenimente să meargă sau lucrează. În fiecare luni după-amiaza, la Asociația Bunicuțelor din Uzdin se întâlnesc zeci de femei să socializeze.

„Noi am venit aici cu mai multe produse. Inclusiv cu prăjituri, care s-au vândut cel mai repede. Au fost făcute după rețeta noastră din Uzdin și văd că le-au plăcut oamenilor. Am mai avut ciorapi pentru copii, naticaci, cutiuțe, suveniruri și felicitări. În Uzdin avem o asociație unde ne întâlnim în fiecare luni după-masă, vorbim, ne distrăm, lucrăm și ne gândim la ce expoziții să mai mergem”, ne-a explicat Ana Boier, președintele Asociației Femeilor „Bunicuțele” din Uzdin.

La târgul de meșteșuguri, gastronomie și fotografie și-au prezentat produsele peste 70 de participanți. Târgul a fost organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Timiş, în parteneriat cu Universitatea de Vest Timişoara, Institutul Intercultural Timişoara şi Primăria Oraşului Kikinda (Serbia).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.