Cardul de sănătate, funcțional de la 1 ianuarie 2015 doar teoretic. În...

Cardul de sănătate, funcțional de la 1 ianuarie 2015 doar teoretic. În Timiș, nu toți medicii de familie au achiziționat cititoarele de card. Care este motivul

0
DISTRIBUIȚI

Slabe șanse ca, de la 1 ianuarie 2015, cardul de sănătate să fie funcțional, iar după trei luni să devină obligatoriu, așa cum anunța ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu. Și asta pentru că în Timiș, de exemplu, nu au fost distribuite toate cardurile de sănătate asiguraților, plus că nu toți medicii de familie au achiziționat cititoarele de card. Medici de familie din județ au refuzat să le cumpere pe cele existente pe piață după ce au aflat că unii colegi le-au achiziționat degeaba, pentru că nu funcționează.

„Mulți colegi au achiziționat cititoare de card și nu sunt funcționale. Trebuie să știm ce vom face cu cititoarele de card, ce cumpărăm, când cumpărăm”, spune Claudia Iftode, președintele Societății Medicilor de Familie Timiș. De aceeași părere este și Elisabeta Spătaru, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Timiș, care ne-a declarat că cele mai bune cititoare, compatibile cu SIUI (Sistemul informatic CNAS) costă în jur de 300 de lei, dar, în acest moment, nu se găsesc pe piață.

„Aceste carduri au dispărut de pe piață, acum așteptăm ca operatorul nostru de program să le poată procura.


Chiar dacă medicii de familie au achiziționat cititorul de card, lucrurile nu se opresc aici, aceste cititoare trebuie să și fie compatibile cu calculatorul, dar și cu SIUI. Avem colegi care ne-au spus că nu funcționează, deci sunt probleme din punct de vedere tehnic”, ne-a spus Elisabeta Spătaru. Medicul de familie timișorean atrage atenția că nu doar medicii de familie trebuie să achiziționeze aceste cititoare de carduri, ci toți furnizorii de servicii medicale. „Toți furnizorii de servicii medicale trebuie să deținem un cititor de card, mai ales că pacientul nu trebuie să vină doar la medicul de familie ca să-și activeze cardul de sănătate”, a mai precizat vicepreședintele Societății Medicilor de Familie Timiș.

Între timp, medicii de familie din județ sunt „invadați” de asigurați care s-au trezit cu cardul de sănătate acasă și nu știu ce să facă cu el. Elisabeta Spătaru recunoaște că „pacienții vin cu cardurile, întreabă, noi îi ținem în stand-by. Au venit și pacienți care ne-au întrebat de ce unii membrii ai familiei au primit cardul de sănătate, iar alții nu, deși sunt asigurați. Nu cred că de la 1 ianuarie 2015 cardul de sănătate va fi funcțional. Sunt de părere că, de la anul, încet, încet, cu pași mărunți, cardul va fi introdus”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.