Cei mai buni meșteșugari au venit la Timișoara cu artă tradițională și...

Cei mai buni meșteșugari au venit la Timișoara cu artă tradițională și bucate alese. Unde îi găsiți

0
DISTRIBUIȚI

Comorile Banatului sunt promovate într-un târg inedit care se desfășoară la Timișoara. Este vorba despre „Patrimoniu viu – târg de meşteşuguri, gastronomie și fotografie din Banat”, care vizează valorificarea patrimoniului cultural şi natural în scopuri turistice. Acțiunea este organizată de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş în parteneriat cu Universitatea de Vest Timișoara, Institutul Intercultural Timișoara și Primăria Orașului Kikinda (Serbia) și de desfășoară în perioada 4-6 decembrie la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara.

Manifestarea este dedicată promovării și valorizării patrimoniului cultural din regiunea Banatului și are la bază cercetări de teren în peste 40 de localităţi din regiunea de vest a României, dar și în arealele Kikinda și Uzdin din Serbia. Cercetările au avut ca scop creșterea activității turistice deoarece regiunea a fost prea puțin exploatată din acest punct de vedere.

Astfel, la Centrul Regional de Afaceri din Timişoara se deschid porțile târgului de meşteşuguri şi gastronomie în 4 decembrie, târg la care sunt aşteptaţi peste 50 de meşteşugari şi artizani din comunităţile din România (Recaș/Herneacova, Făget, Caransebeș, Băile Herculane, Duvoba) și din Serbia (Kikinda și Uzdin).

Programul cuprinde demonstrații de gastronomie, de artă tradițională și meșteșuguri, ateliere de pictură, muzică, cusături, bucătărie tradițională, vernisaje de fotografie și pictură. Oamenii pot achiziționa de la târg obiecte de artă tradițională (țesături, costume populare, obiecte din ceramică și lut, picturi pe sticlă, podoabe realizate manual), dar și produse ale artei gastronomice specifice Banatului.

„Acest târg este o premieră locală, regională și nu mă feresc să spun că și națională datorită dimensiunilor sale.


El nu se bazează doar pe simple relații, ci pe o serie de cercetări făcute pe teren. Pentru prima dată, rezultatul unor cercetări științifice nu ajunge într-un laborator, ci se îndreaptă către comunitate”, a spus Otilia Hedeșan, manager proiect.

Pentru că târgul va fi deschis pe 6 decembrie copii pot intra în atelierului lui Moș Nicolae unde „bunicuțele” de la Uzdin îi vor învăța cum se brodează, cum se fac bomboanele, turta dulce sau tradiționalele „nuielușe”. Pe tot parcursul târgului vitizatorii vor avea parte și de momente folclorice de excepție.

Activități pentru profesioniști

La târgul de meşteşuguri, gastronomie și fotografie din Banat se organizează pentru publicul profesionist paneluri privind proiecte de investiții în comunitățile locale, surse de finanțare pentru turism și investiții în obiective locale. Chiar în ziua deschiderii, de la ora 13.00, va avea loc o dezbatere interactivă ce vizează proiecte și surse de finanțare pentru dezvoltarea durabilă a turismului, spiritul antreprenorial, certificarea și promovarea produselor sau a serviciilor tradiționale.

Vor fi prezentate și oportunitățile de finanțare prin Programul Operațional Regional pentru perioada 2014-2020, sursa de finanțare cea mai utilă pentru cei care au deja proiecte contractate sau vor definitiva proiecte în perioada următoare. Au fost invitați să participe reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice locale. Partenerii de proiect derulează și cursuri de instruire și formare profesională. De asemenea, vor avea loc campanii de prezentare și promovare a rezultatelor cercetării prin conferințe, expoziții de fotografie, panouri de prezentare a zonei, dar și activități de realizare a unor produse precum hărți regionale sau rute și circuite turistice.

Proiectul este finanţat prin programul de cooperare transfrontalieră România- Republica Serbia şi vizează valorificarea patrimoniului cultural şi natural în scopuri turistice, punând accent pe conservarea şi promovarea patrimoniului viu prin promovarea unui turism local şi regional.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.