CIA îşi va păstra prerogativele, în pofida scandalului cu privire la tortură

CIA îşi va păstra prerogativele, în pofida scandalului cu privire la tortură

0
DISTRIBUIȚI

Dezvăluirile cu privire la tehnicile de tortură folosite de CIA împotriva unor presupuşi membri ai Al-Qaida au declanşat proteste vehemente în întreaga lume, însă Agenţia Centrală de Informaţii încearcă să-şi păstreze prerogativele, în contextul acestui scandal.

Raportul Senatului american dat publicităţii marţi, care conţine detalii referitoare la maltrararea suspecţilor de terorism şi la minciunile CIA, este copleşitor.

Agenţia Centrală de Informaţii este de mai mulţi ani ţinta unor critici periodice pentru operaţiunile sale de cele mai multe ori controversate, care, în unele cazuri, s-au finalizat cu eşecuri răsunătoare.

Debarcarea eşuată în Golful Porcilor din Cuba, la începutul anilor ’60, scandalul Iran-Contra din anii ’80 sau rapoartele false privind existenţa armelor de distrugere în masă în Irak, la începutul anilor 2000, au reprezentat doar câteva dintre cazurile în care activitatea CIA a fost criticată.

Deşi reputaţia Agenţiei a suferit o lovitură serioasă prin dezvăluirile detaliate şi deranjante referitoare la tehnicile de tortură folosite în cazul suspecţilor de terorism şi cu privire la faptul că a minţit Casa Albă şi Congresul, CIA va rămâne, totuşi, o forţă vitală a spionajului şi a obţinerii de informaţii din întreaga lume.

De altfel, bugetul alocat CIA a crescut cu miliarde de dolari în ultimii ani, în urma atentatelor din 11 septembrie 2001, iar Agenţia Centrală de Informaţii dispune de o adevărată „flotilă” de avioane fără pilot folosite periodic pentru eliminarea combatanţilor inamici. În plus, CIA dispune de un personal numeros, în contextul noilor ameninţări.

Mai mult, deşi democrata Dianne Feinstein, preşedinta Comisiei de Informaţii din Senat, care a redactat raportul acuzator cu privire la folosirea torturii, a descris acţiunile CIA drept „o pată pentru valorile şi istoria” SUA, majoritatea membrilor Congresului susţin operaţiunile secrete ale Agenţiei de Informaţii. De altfel, acestea sunt considerate esenţiale pentru lupta împotriva adversarilor Statelor Unite, printre care gruparea Stat Islamic (SI).

De altfel, în pofida concluziilor raportului realizat de Dianne Feinstein privind ineficienţa tehnicilor de tortură, CIA insistă asupra faptului că interogatoriile sale dure au permis obţinerea unor informaţii cruciale, printre care, de exemplu, cele care au condus la localizarea lui Osama ben Laden, ucis în 2011.

„Agenţia este esenţială”

„Administraţia Obama şi următorii oficiali de la Casa Albă vor continua în mod sigur să se bazeze pe CIA pentru misiunea tradiţională de strângere de informaţii şi pentru operaţiunile de antiterorism în întreaga lume”, declară pentru AFP William Banks, expert în informaţii şi director al Institutului pentru securitate naţională şi antiterorism al Universităţii din Syracuza.


„Agenţia este, într-adevăr, esenţială pentru asigurarea securităţii naţionale, atât în prezent, cât şi în viitor. Cred că episodul privind folosirea tehnicilor de tortură este oribil, dar rămâne o excepţie”, adaugă el.

CIA a desfăşurat operaţiuni riscante în timpul mandatelor tuturor preşedinţilor americani, încă de la înfiinţare, în 1947. În acest context, CIA dispune de prerogative unice pentru spionaj, şantaj şi chiar uciderea adversarilor Statelor Unite peste tot în lume.

Misiunile sale au devenit şi mai importante, odată cu atentale din 11 septembrie, când prinderea suspecţilor de terorism a devenit obiectivul strategiei Washingtonului pentru a preveni comiterea unor noi atentate.

Chiar şi cei mai vehemenţi critici ai Agenţiei Centrale de Informaţii, printre care senatorul democrat Mark Udall, susţin misiunile importante ale CIA. Iar, după o jumătate de oră de critici intense în Senat, unde şi-a exprimat regretul că Agenţia „refuză să recunoască ceea ce a făcut” şi un apel la demisia directorului John Brennan, senatorul Mark Udall a apreciat că raportul privind tortura ar putea, în cele din urmă, să aibă un impact poztiv pentru CIA.

Raportul Senatului şi o mai mare transparenţă vor ajuta Statele Unite să „găsească echilibrul între secret şi principiile democratice”, a declarat el pentru AFP.

La rândul său, senatorul republican Saxy Chambliss a exclus orice reducere a bugetului CIA ca represalii. El a afirmat că Agenţia Centrală de Informaţii se află în prezent pe drumul bun. „Activitatea noastră se desfăşoară diferit în prezent, iar aceasta ne va ajuta pe termen lung”, a apreciat el.

Iar în contextul în care nivelul ameninţărilor la adresa Statelor Unite nu pare să se reducă în viitorul apropiat, ţara are, cu siguranţă, nevoie de o Agenţie Centrală de Informaţii puternică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.