Cultura furtului

Cultura furtului

0
DISTRIBUIȚI

Ați furat vreodată ceva? Orice, o gumă de șters, o carte, o pâine, o inimă? Nu? Dar cu siguranță cunoașteți pe cineva care a făcut-o, într-o măsură oarecare. Cunoașteți colegi care își copiau referatele de pe te miri unde, cunoașteți oameni care nu stau niciodată la rând, ființe care se consideră deasupra cozii și care ajung mereu în față datorită coatelor. A, nu e același lucru cu a băga mâna în cutia cu bani? Nu e, dar tot furt se numește. Furtul a prins atâtea forme la noi, încât nu le mai recunoaștem decât pe cele stridente. Cultura furtului este, din păcate, parte din istoria noastră recentă, suntem învățați din copilărie că minciunica mică nu strică, iar când ne facem mari (de exemplu) plagiem fără nicio mustrare de conștiință. Societatea asta cu lideri locali care fură controlat, ca niște haiduci pe invers, este produsul laboratorului comunist.


Când oamenii furau de foame, de ciudă, de revoltă. Din obișnuință. Din instinct. Românii plătiți de stat mulgeau, pe ascuns, zi și noapte, propria lor „vacă”. De la cei cu rang mai înalt, până la cetățenii de rând. După 90, „vaca” a fost tranșată și mâncată, iar mulți dintre cei pe care-i vedem azi ieșind cu capul plecat și cătușe la mâini de la DNA abia acum au indigestie. Parcă ți se face și dor de metodele barbare ale voievozilor care tăiau urechile supușilor prinși cu găina străină în desagă. La cât de bine e înrădăcinată cultura asta în codul nostru genetic, pedepsele ireversibile par a fi soluții bune pentru a vindeca această meteahnă.

Ne apucă indignarea când occidentalii ne asociază mai des cu hoția decât cu sărăcia și dăm vina pe cetățenii români de altă etnie că ne fac de râs? Foarte rău. Rușinea ar trebui să ne lovească, pentru că toți aceștia, romi sau regățeni sau olteni sau ardeleni, sunt produsul acestei țări. Nu singurul, din fericire, însă cel mai gălăgios, cel mai evident. Și văd că asta încă nu ne pune pe gânduri. Ceea ce înseamnă că furtul continuă, iar de data asta furăm din timpul în care trebuie să ne facem bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.