Decizie CONTROVERSATĂ a Universității de Medicină din Timișoara. De ce se izolează...

Decizie CONTROVERSATĂ a Universității de Medicină din Timișoara. De ce se izolează în spatele unui „zid al Berlinului”

0
DISTRIBUIȚI

Un arhitect timișorean semnalează faptul că în plin centru al orașului se pregătește un ghetou. Fără să țină cont de regimul de înălțime, a început construcția unui zid foarte înalt. ”Universitatea de Medicină, după 25 de ani de la revoluție, construiește un “Zid al Berlinului” în mijlocul unui frumos cartier din Centrul Orasului”, atrage atenția arhitectul Vladimir Obradovici.

Zona Universității de Medicină este o zonă de protecție datorită clădirii acesteia, monument istoric și al Bastionului Therezia. Prin Regulamentul Local de Urabanism în vigoare al municipiului Timișoara, indiferent de locație și cu atât mai grav într-o zonă de protecție, nu este voie sa se construiască împrejmuiri mai înalte de 1,8m iar partea opacă a gardului nu are voie să fie mai înaltă de 60cm restul fiind obligatoriu transparentă (n.r. “10.29. Înălţimea admisă a împrejmuirilor la drumurile publice este de maximum 1,80 m de la nivelul (terenului) trotuarului, iar stâlpii împrejmuirii nu vor depăşi 2,40 m. Înălţimea maximă a soclului unei împrejmuiri va fi de 45-60 cm de la nivelul trotuarului (terenului), iar partea superioară a împrejmuirii va fi obligatoriu transparentă”).

Sfidând legile locale, instituția de învățământ se pregătește să se înconjoare cu un gard opac.


”Paradoxal evoluția deschiderii și a transparenței acestei instituții universitare spre oraș a fost inversă după cum ne-am fi așteptat, începând cu perioadă comunistă până astăzi : înainte de revoluție până la sfârșitul anilor 90 era un gard de plasă de sârmă ce permitea transparența vizuală și astfel percepția unitară a cartierului în mijlocul căruia se găsește zonă sportivă din spatele facultății. De asemenea toată incintă facultății era una abundență în arbori, inclusiv doi nuci bătrâni protejați prin lege. A urmat la sfârsitul anilor 90 placarea gardului cu panouri de tablă opacă dintr-un motiv de neînțeles și tăierea intergrală a opacilor. Astăzi la exact 25 de ani de la revoluție s-au înălțat cofrajele de peste 2 metri și plăsele de armătura așteptând betonul care va separă pentru totdeauna cele două jumătăți ale cartierului, de asemenea vor proteja privirile cetățenilor orașului de imaginea dizgrațioasă și interzisă probabil a activităților sportive, în mentalitatea conducerii Universității de Medicină”, atrage atenția arhitectul timișorean.

În replica, oficialii Universității de Medicină ”Victor Babeș”din Timișoara consideră că au luat decizia cea mai bună. ”Practic am decis să renovăm terenul. După ce am făcut în interior lucruri frumoase, acum facem gardul. Avem proiect aprobat. Am votat acest lucru în Consiliul de Administrație”, a explicat Andrei Moțoc, purtătorul de cuvânt al instituției de învățământ superior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.