Desfășurare de forțe pentru întronizarea noului MITROPOLIT al Banatului, Ioan Selejan UPDATE...

Desfășurare de forțe pentru întronizarea noului MITROPOLIT al Banatului, Ioan Selejan UPDATE 5 Slujba s-a încheiat GALERIE FOTO

3
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1987229220">

Mitropolitul cerut de credincioși, nu de clerul Bisericii Ortodoxe Române a ajuns ieri seara în Banat. El a fost întâmpinat de sute de oameni bucuroși la Coșevița. Astăzi, în jurul orei 11,30, la finalul Sfintei Liturghii, în Catedrala Mitropolitana, va fi întronizat noul mitropolit al Banatului.

Ioan Selejan, mitropolitul Harghitei și Covasnei a fost cerut candidat la Mitropolia Banatului de către Adunarea Eparhială, astfel că pe 16 decembrie, înalții ierarhi din Sfântul Sinod al BOR au avut de ales între el, episcopul Caransebeșului, Lucian Mic, și cel de la Oradea, Sofronie Drincec.

Ceremonialul de întronizare este condus de Preafericitul Daniel, Patriarhul BOR, venit special al Timișoara cu această ocazie. Patriarhul va citi gramata de numire a noului arhiepiscop şi mitropolit, întocmită de cancelaria Sfântului Sinod. Ceremonia propriu-zisă de întronizează durează aproximativ o oră, la ea fiind așteptați să participe mii de credincioși din zona Banatului, dar și înalți reprezentanți ai tuturor cultelor, oficiali politici și de stat.

Înalt Preasfinţitul Ioan Selejan, mitropolitul ales al Banatului, s-a născut pe 14 noiembrie 1951, în Pietrani, Bihor. A absolvit Facultatea de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti, devine monah la mănăstirea Lainici. Urmează apoi cursurile Seminarului Teologic din Craiova, iar în 1990 absolvă Institutul Teologic din Sibiu. În același an a fost hirotonit ierodiancon la Mănăstirea Lainici și ieromonah la Tismana. Între anii 1990 și 1994 a fost stareţ al Mănăstirii Lainici. IPS Selejan are două doctorate, ambele obținute la Institutul Biblic din Ierusalim: unul în Studii Biblice şi altul în Egiptologie şi Orientalistică.

poza

UPDATE 1 Cinci persoane au avut nevoie de îngriiri medicale, după ce li s-a făcut rău în înghesuiala din Catedrală. Una dintre ele a fost transportată de o ambulanță la spital, iar celelalte au primit ajutor la fața locului, unde se află o ambulanță SMURD și un cort de prim ajutor.

UPDATE 2 La catedrală participă credincioși îmbrăcați în costume populare, iar unii dintre ei au venit cu steagul național. De asemenea, datorită întronizării, în multe biserici din Timișoara slujba obișnuită de duminică nu a mai avut loc.

UPDATE 3 Clopotele Catedralei bat de aproape o oră, de când s-a încheiat liturghia. În Catedrală corul cântă slava lui Dumnezeu și colinde tradiționale. A început întronizarea.

UPDATE 4 În afara Catedralei Mitropolitane sunt sute de timișoreni care nu au mai avut loc în incintă, dar, în ciuda zăpezii, așteaptă să îl vadă ieșind pe noul mitropolit întronizat.

poza1UPDATE 5 Slujba de întronizare s-a încheiat.

 

3 COMENTARII

    • Macar taci, sa nu te faci de ras ca vorbesti in nestiinta de cauza. Habar nu ai ce scoala a absolvit, si ce nu…. Eu as zice sa te documentezi inainte de a deschide gura, sa nu ti se potriveasca zicala: „Daca taceai, filozof ramaneai!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.