Doi poliţişti au fost asasinaţi la New York

Doi poliţişti au fost asasinaţi la New York

0
DISTRIBUIȚI

Doi poliţişti au fost împuşcaţi mortal sâmbătă după-amiază la New York în maşina lor, „asasinaţi” de un bărbat în vârstă de 28 de ani care ulterior s-a sinucis, a anunţat în cursul serii şeful poliţiei din New York.

Atacul a avut loc în Brooklyn, în zona Bedford Stuyvesant, la ora locală 14.50 (21.50 ora României), în contextul manifestaţiilor repetate de la New York, după recenta decizie a unui mare juriu de a nu-l inculpa pe un poliţist implicat în moartea unui bărbat de culoare, Eric Garner.

Ucigaşul, identificat drept Ismaaiyl Brinsley, în vârstă de 28 de ani, a tras de mai multe ori în poliţişti, care stăteau în maşina lor, prin geamul din dreptul pasagerului, lovindu-i la cap.

„Au fost împuşcaţi, fără vreun avertisment. Au fost pur şi simplu asasinaţi”, a declarat şeful poliţiei Bill Bratton, în cadrul unei conferinţe de presă, precizând că ucigaşul lor, care nu ar avea nicio legătură teroristă, venise din oraşul Baltimore, la 300 de kilometri sud de New York. Urmărit de alţi poliţişti în timp ce fugea, el şi-a pus capăt zilelor pe un peron de metrou din apropiere, a adăugat şeful poliţiei.

Potrivit lui Bratton, el postase anterior pe reţelele de socializare comentarii foarte ostile la adresa poliţiei. El îi menţionase pe Eric Garner şi Michael Brown, un tânăr de culoare ucis de poliţie la Ferguson (Missouri) în august, potrivit presei locale.

Dubla crimă a traumatizat profund cea mai importantă forţă de poliţie din Statele Unite. Alţi doi poliţişti din New York au fost atacaţi la 24 octombrie de un bărbat înarmat cu un topor. Unul dintre ei a fost grav rănit, iar altul a avut doar răni uşoare, iar Bratton a vorbit la momentul respectiv despre un act de terorism.

Primarul oraşului New York, Bill de Blasio, un democrat ale cărui relaţii cu poliţia sunt dificile, a denunţat sâmbătă seara un „asasinat care seamănă cu o execuţie”.

Procurorul statului New York Eric Schneiderman a vorbit despre un „act de violenţă înspăimântător” şi numeroşi poliţişti din diferite comisariate din New York şi-au exprimat şocul pe Twitter, trimiţând condoleanţe şi rugăciuni familiilor victimelor.

Aceasta este a şaptea oară din 1972 când poliţiştii care lucrează în echipă de doi sunt ucişi în acest mod la New York, potrivit lui Bratton.

Ucigaşul a împuşcat-o sâmbătă dimineaţă şi pe prietena lui la Baltimore, înainte de a pleca la New York, a declarat Bratton.


El a explicat că Brinsley folosea aparent un cont instagram al tinerei pentru comentariile ostile poliţiei.

Această dublă crimă intervine în contextul tensionat al cazului Eric Garner şi după moartea unui alt bărbat de culoare neînarmat, ucis în casa scării într-o clădire din Brooklyn la 20 noiembrie de un poliţist debutant. Bratton a recunoscut că victima, Akai Gurley, era complet nevinovată.

Eric Garner, tatăl a şase copii suspectat de vânzare ilegală de ţigări, a murit în iulie în urma unei arestări în forţă la Staten Island, un sector din New York.

La începutul lunii decembrie, un mare juriu a apreciat că poliţistul nu poate fi inculpat pe baza unei înregistrări video de amator care arată cum acesta apasă pe gâtul lui Eric Garner pentru a-l culca la pământ. Garner s-a plâns în mai multe rânduri că nu poate respira înainte de a-şi pierde cunoştinţa.

Numeroase manifestaţii de protest au avut loc la New York de la decizia marelui juriu, fără incidente majore, precum şi în alte oraşe americane. Ultima manifestaţie de la New York a avut loc vineri seara.

Pastorul Al Sharpton, o personalitate în domeniul drepturilor civice, foarte apropiat de familiile Brown şi Garner, a respins sâmbătă seara orice asociere între moartea celor doi poliţişti şi cazul Garner.

„Am vorbit cu familia Garner şi suntem scandalizaţi de informaţiile privind moartea unor poliţişti la Brooklyn. Orice folosire a numelor lui Eric Garner sau Michael Brown în legătură cu orice violenţă sau ucidere a unui poliţist este reprobabilă şi contravine continuării cursului justiţiei în cele două cazuri”, a scris el într-un comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.