DRAMĂ Anamaria, eleva cu chip de înger care a primit un diagnostic...

DRAMĂ Anamaria, eleva cu chip de înger care a primit un diagnostic NECRUȚĂTOR, dar luptă pentru o viață normală cu toate puterile. Care este povestea ei și a „prietenului de pluș” FOTO

2
DISTRIBUIȚI

Cu un ursuleț în brațe a străbătut țara în lung și în lat, dar și mai multe orașe din străinătate. Nu a călătorit să se distreze, sau să cunoască lumea și nu a stat în hoteluri luxoase sau în pensiuni. A cutreierat țara să cunoască zeci de medici care să o trateze pentru că suferă de o boală cumplită din cauza căreia ar putea paraliza în orice secundă. A stat pe patul de spital luni de zile cu gândul că cineva îi va oferi o fărâmă de speranță.

Anamaria Gogu are 17 ani și este din Timișoara. Pentru ea, copilăria nu a existat, iar acum duce o luptă grea deoarece se deplasează cu ajutorul cârjelor, dar în orice secundă poate să rămână imobilizată într-un scaun cu rotile. Poate scăpa de paralizie doar cu ajutorul unei operații care costă 17.000 de euro, o sumă enormă pe care familia ei nu reușește să o strângă.

Am întâlnit-o pe strada Ion Ghica din Timișoara. Are un păr șaten deschis, cârlionțat, e cochetă, înaltă și frumoasă, dar poartă cu ea niște cârje pentru că doar așa se poate deplasa. Nu se simte diferită de alți adolescenți, iar de pe chipul ei, nu dispare zâmbetul. Anamaria locuiește împreună cu părinții și cu sora ei mai mare, Denisa, în chirie, într-o cameră de 20 de metri pătrați, primită de la primărie.

Povestea tinerei a început când avea doar patru luni de zile. Acum se pregătește de vârsta maturității, dar în toți acești ani nu a strâns amintiri din copilărie, ci verdicte din partea medicilor pe care le păstrează aranjate într-un imens dosar. „La patru luni ni s-a spus că are bronșită. Apoi am aflat că a făcut și otită. Din otită a dat în meningită. Medicii i-au făcut o puncție în coloană și mi-au adus-o operată și bandajată la ambele urechi”, ne-a povestit Margareta, mama Anei.

Totul a fost bine, până când părinții au văzut că micuța lor fetiță nu își mai poate mișca picioarele. „Le-am spus medicilor că nu își poate mișca picioarele. Își mișcă mâinile, capul, dar nu și picioarele. Ei ne-au explicat că are poliomielită. Am fost la un alt medic care ne-a spus că nu poate să fie boala asta. Noi am aflat că puncția respectivă trebuia făcută la un alt spital și ne-am gândit că din cauza intervenției copilul nu mai poate să meargă”, a spus cu tristețe în ochi Margareta.

Au fost peste tot în țară, au cunoscut zeci de medici, iar în final au aflat că Anamaria va paraliza ultimul diagnostic fiind cifoscolioza dorso-lombară dextroconvexă. Singura ei șansă este o operație care nu poate fi făcută în Timișoara, ci doar la București. Intervenția chirurgicală costă 17.000 de euro, dar părinții nu își permit să strângă această sumă enormă. Tatăl Anei are o pensie de boală de 400 de lei, iar mama este asistent social pentru propria fiică.

ana1

„Știu că e posibil să paralizez chiar astăzi, dar nu sunt demoralizată”

Își cunoaște situația, dar este o luptătoare. Mama ei enumera zecile de diagnostice primite din partea medicilor de-a lungul timpului, dar tânăra nu a plecat capul nicio secundă și a rămas cu zâmbetul pe buze. „Care e scopul să fiu demoralizată? Nu îmi place să fiu tristă. Sunt optimistă și râd tot timpul”, ne-a spus Anamaria.

Este elevă la Liceul Teoretic „Vlad Țepeș” din oraș și îi place limba engleză, dar în timpul liber, când nu merge la școală sau la ședințele de recuperare, este o adevărată artistă. Anamaria pictează pe hârtie sau pe pânză și le oferă în dar prietenilor, lucrările ei. „Cel mai mult îmi place să pictez flori. Sunt pasionată și de fotografie și mi-aș dori un telefon performant cu care să fac poze. Îmi place și să gătesc. Fac împreună cu mama prăjituri”.

Chiar dacă este diferită de alți copii, Anei îi place să socializeze, are mulți prieteni și nu pune la suflet răutățile venite din partea altor tineri. „Eram la ora de germană. Eu râd tot timpul și râdeam și atunci, dar o colegă mi-a spus să tac că sunt enervantă pentru ca tot râd. Eu i-am spus că mai bine sunt fericită decât rea, ca ea”, ne-a mai povestit tânăra.

Sărbătorile de iarnă se apropie, dar Anamaria nu speră la cadouri pentru că familia ei nu își permite să îi ofere luxul de care majoritatea adolescenților beneficiază în ziua de astăzi. I-ar plăcea să primească un telefon cu care să facă poze, acuarele, pensule și creioane, dar cel mai mult își dorește să facă operația care să o scape de gândul că poate paraliza în orice moment. Cu ursulețul în brațe, Anamaria zâmbește, dar nimeni nu știe câtă suferință se ascunde în sufletul ei.

Cei care vor să îi întindă o mână de ajutor Anei pot depune sumele în lei sau în euro la următoarele conturi bancare sau pot suna la numărul de telefon 0748452256.

Cont în lei, Banca Transilvania – Gogu Daniela Anamaria RO84BTRLRONCRT0271534901

Cont în euro, Banca Transilvania – Gogu Daniela Anamaria RO34BTRLEURCRT0271534901 strada Gheorghe Barițiu, nr.


8, Cluj-Napoca, 400027, România.

 

2 COMENTARII

  1. Va scriu in calitate de coordonatoare a proiectul de hidroterapie unde Anamaria vine saptamanal la inot. Este o domnisoara incredibil de puternica si frumoasa si va rog la randul meu daca o puteti ajuta sa o faceti. Parintii ei fac eforturi uriase pentru a aduna aceasta suma de mai bine de jumatate de an. Vor reusi sa se programeze doar cand au toti banutii. Va multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.