Femeile din vestul țării se pot testa gratuit și în 2015 pentru...

Femeile din vestul țării se pot testa gratuit și în 2015 pentru depistarea cancerului de col uterin. Ce anunț a făcut Ministerul Sănătății

1
DISTRIBUIȚI

Vești bune pentru femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani din vestul țării, și nu numai. Ministerul Sănătății a decis să continue programul național gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin și în anul 2015. Mai mult, fondurile alocate pentru realizarea testelor Babeș-Papanicolau au fost dublate. Elena Bernad, medic ginecolog la Maternitatea „Bega” și coordonatorul regional al programului, declara că, în medie, 8 – 10 % din femeile care fac testul Babeș-Papanicolau au fost trimise pentru investigații medicale suplimentare la un medic specialist.

Pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau în cadrul programului, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi pentru a obţine date despre centrul de recoltare.


După recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul după 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigații suplimentare, dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o nouă testare după cinci ani. În cadrul programului, orice femeie cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani, indiferent de statutul de asigurat al acesteia, care nu are un diagnostic confirmat de cancer de col uterin poate beneficia de testări gratuite.

Programul de screening a debutat în iunie 2012. Anul trecut, la nivel național, s-au alocat peste 18 milioane de lei, iar pentru anul 2015 Ministerul Sănătății a planificat o creștere a bugetului cu peste 50 %. În vestul țării, programul este coordonat de Spitalul Județean Timișoara.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.