Fotograful Revoluţiei, după 25 de ani de libertate: „Simt că suntem într-o...

Fotograful Revoluţiei, după 25 de ani de libertate: „Simt că suntem într-o societate în care am pus în faţă nişte şmenari care îşi fac veacul cum vor”. Cum a fost amenințat în ianuarie ’90 VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Fotograful Revoluţiei, Constantin Duma, a fost invitat în această seară în studioul HDV, la emisiunea PRESSALERT LIVE. Acesta a rememorat principalele evenimente pe care le-a trăit din 15 până în 22 decembrie 1989. Costi Duma a avut de oferit şi o serie de informaţii interesante legate de zilele de după data de 22.

„După 22 decembrie, la Casa Tineretului s-a creat o televiziune, TVT. Acea structură era chemată să fie parte, să participe ca şi material de televiziune la tot ceea ce se întâmpla. În acel colectiv am fost cooptat eu, m-am alăturat pentru şansa de a putea să ajung la ce se întâmpla. În data de 18 decembrie au dispărut din Spitalul Judeţean cadavrele celor ucişi în 17. Într-o noapte am primit un telefon să mergem să căutăm în Parcul Rozelor, am căutat, am scotocit”.

Legat de inclupaţii de la proces, Duma a spus că „ceea ce se întâmpla în fapt ca şi proces n-aș putea detalia, eu nu eram un specialist, dar se cântăreau fapte foarte grave. (…) Eu nici nu mi dădeam seama dacă fotografiile care sunt acolo sunt în interesul cuiva, sau doar ca sentiment.


(…) Odată eram în faţa la magazinul Bega, mergeam încolo pe strânga, iar din dreapta vin doi bărbaţi care m-au luat la mijloc, băi … dacă nu dispari, dacă mai dai poze te mâncăm, te aia, te aia, era după decembrie ’89, în ianuarie, spre sfârşit. Mă ameninţau”, a povestit Duma.

Despre idealurile României la 25 de ani de la revoluţie, fotograful a spus că „este o ruptură în societate, la ora asta, faţă de idealurile acelor oameni simpli, şi sunt sigur că acei oameni doreau binele real al românilor. Este detestabilă calitatea execrabilă a clasei politice, pe care noi, prin schimbarea regimului, am îndrituit-o cu demintăţi şi încrederi pe care nu le merită. Simt că suntem într-o societate în care am pus în faţă nişte şmenari care îşi fac veacul cum vor ei. Şi-au pus în faţă o hegemonie ca să îşi facă viaţa cum vor”.

Cu toate acesta, Duma nu regretă nimic şi spune că „am în continuare sentimentul că a fost cel mai nobil eveniment în care am putut să mă implic”.

Pentru a vizualiza aceasta transmisiune aveti nevoie un browser cu suport JavaScript activ

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.