Klaus Iohannis a sosit la Timișoara pentru a participa la evenimentele care...

Klaus Iohannis a sosit la Timișoara pentru a participa la evenimentele care marchează 25 de ani de la Revoluție. UPDATE 8 Ce le-a promis președintele ales timișorenilor, de pe scena Operei GALERIE FOTO

2
DISTRIBUIȚI

Președintele ales al României, a sosit la Timișoara, unde va participa la evenimentele prilejuite de aniversarea a 25 de ani de la Revoluția din 1989. Prima oprire a fost la Primăria Timișoara, unde a ajuns însoțit de senatorul Ben Oni Ardelean și vicepreședintele CJ Timiș Marian Vasile, colegi de partid. Iohannis a intrat în biroul primarului Nicolae Robu pentru un scurt moment de respiro, de la primărie urmând să plece la Cimitirul Eroilor, unde va depune o coroană de flori în memoria celor căzuți în 1989.

De la cimitir, Klaus Iohannis va merge la Universitatea de Vest unde, în Aula Magna, va transmite un mesaj cadrelor didactice, cercetătorilor și studenților. Apoi, în jurul orei 18.00, președintele ales va ajunge la Catedrala Mitropolitană, unde va aprinde o lumânare și va asista la un microrecital „in memoriam” al corului Operei Române din Timișoara. De la ora 19.00, Klaus Iohannis va fi la Operă, de unde va transmite un mesaj timișorenilor și va asista la Concertul de Gală de colinde sustinut de Corul Naţional Madrigal.

UPDATE După aproximativ 20 de minute petrecute în biroul primarului, președintele ales și întreaga delegație care-l însoțește au coborât. Pe holul primăriei, acesta a fost oprit de un tânăr însoțit de mama sa, care a dorit să-și facă un „selfie” cu Iohannis. La ieșirea din Primăria Timișoara, o femeie i-a cerut lui Iohannis „să aibă grijă de alianța asta, să nu se întâmple ca și cu USL-ul”, în timp ce mai mulți susținători îi scandau numele.

UPDATE 2 Cu mult timp înainte ca președintele ales Klaus Iohannis să ajungă la Cimitirul Eroilor, locul a fost împânzit de forțe de ordine, numărul SPP-iștilor, jandarmilor și polițiștilor în civil fiind mai mare decât la ultimele vizite ale lui Traian Băsescu. De coroane s-a ocupat însuși șeful Direcției de Mediu din Primăria Timișoara, Adrian Bere, care chiar a purtat-o un timp pe cea depusă de Klaus Iohannis. Însoțit de primarul Nicolae Robu, dar și de alți membri importanți ai PNL – senatorul Ben Oni Ardelean sau deputatul Alin Popoviciu – Klaus Iohannis nu a stat la cimitir mai mult de cinci minute. A coborât din mașină, a intrat, a salutat câțiva timișoreni veniți să-l vadă, după care, împreună cu primarul, s-a recules în fața Monumentului Eroilor. La ieșire a răspuns aplauzelor cu un sec „Vă mulțumesc”. Drumul i-a fost întrerupt de un timișorean care i-a cerut un autograf pe un exemplar al cărții sale. A primit cadou un calendar, după care a plecat rapid, însoțit de SPP-iști, spre următorul punct din traseu, Universitatea de Vest din Timișoara.

UPDATE 3 Klaus Iohannis a ajuns la UVT în jurul orei 17.15, și s-a întâlnit întâi cu rectorul Marilen Pirtea, cu care a discutat timp de câteva minute înainte de a intra în Aula Magna pentur a se adresa celor peste 500 de persoane prezente.

UPDATE 4 Sute de timișoreni s-au adunat în fața Catedralei pentru a-l aștepta pe Klaus Iohannis, mulțimii alăturându-i-se și grupul de revoluționari pronit în marș din Piața Maria. Se scandează „azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”.

UPDATE 5 Aula Manga a UVT a fost neîncăpătoare pentru numărul de oameni care au ținut să fie prezenți. În discursul său, Iohannis le-a transmis celor prezenți că „educația e cheia succesului, nu doar pentru un om, ci pentru întreaga națiune. Dacă dacă vom învăța, vom deveni mai performanți, iar România va deveni mai puternică”. Președintele a mai spus că „nu întâmplător am venit astăzi la UVT, am venit pentru că sunteți o universitate performantă”, și l-a invitat pe rectorul Marilen Pirtea și pe restul cadrelor didactice să se implice în găsirea unor soluții mai bune pentru România. De asemenea, i-a invitat și pe studenți să i se alăture pentru a „defini un sistem educațional mai bun”. În final, Klaus Iohannis a dat câteva autografe pe cartea sa, „Pas cu pas”. Cu câteva minute înainte de ora 18.00, președintele ales a ajuns la Catedrala Mitropolitană, reușind să pătrundă cu dificultate în interior din cauza îmbulzelii.

UPDATE 6 În jurul orei 18.10, Klaus Iohannis a ieșit din catedrală și a depus o coroană de flori la monumentul „Crucificare” aflat peste drum de Catedrala Metropolitană, monument dedicat Revoluției din 1989 și realizat de Paul Neagu,


De ce a cerut să fie înmormântat la Timișoara" href="http://www.pressalert.ro/2014/08/povestea-singurului-sculptor-roman-dupa-brancusi-care-avut-lucrari-expuse-la-celebra-tate-gallery-din-londra-de-ce-cerut-sa-fie-inmormantat-la-timisoara/" target="_blank">singurul sculptor român, după Constantin Brâncuşi, care a reuşit performanţa de a avea lucrări achiziționate și expuse de către Tate Gallery în Londra
.

UPDATE 7 Președintele ales a ajuns la Operă, iar înainte de a intra în clădire sute de oameni s-au îmbrâncit pentru șansa de a da mâna cu președintele și pentru a face fotografii.

UPDATE 8 Pe platoul din fața Operei s-au strâns aproape 2.000 de oameni, care au putut urmări discursul președintelui ales pe un ecran uriaș. „Este o onoare pentru mine să mă aflu astăzi, 16 decembrie, la Timișoara. Am făcut promisiunea de a veni la Timișoara nu doar pentru semnificația politică și simbolică a momentului. Ci din respect. Din respect pentru cei care și-au dat viața în 1989 pentru ca noi azi să trăim în democrație”. Așa și-a început Klaus Iohannis discursul rostit de pe scena Operei din Timișoara. Președintele ales a continuat elogiind curajul timișorenilor care s-au ridicat împotriva dictaturii comuniste, curaj care „a inspirat o întreagă națiune”.

Iohannis a promis în fața timișorenilor că va pleda pentru construirea unui muzeu național al comunismului, pentru că „de prea multe ori am arătat că nu am învăţat nimic din istorie, deci nu ne mai putem permite să ignorăm lecţiile trecutului”.

„De aceea avem mereu nevoie de amintire şi reamintire, doar aşa ne putem feri de comunism. România are nevoie de un mare muzeu naţional al comunismului care să inspire proiecte educaţionale mari, să inspire teme privind diversita¬tea, nevoia de toleranţă, de responsabilitate civică. În calitate de preşedinte al României, voi pleda pentru construirea unui astfel de muzeu, pentru că preşedintele trebuie să vegheze la cultivarea și protejarea memoriei naţiunii sale”, a declarat Iohannis, care după încheierea discursului s-a așezat în lojă, alături de primarul Nicolae Robu, pentru a urmări concertul Corului Madrigal.

(Dragoș Boța, Adriana Mîț)

 

2 COMENTARII

  1. Nu aveti si voi o poza de astazi, pe asta am mai vazut-o.Ce-i cu voi mai oameni buni.Iesiti si voi din birouri si dati ceva de actualitate.Vai de mama voastra (…)

  2. pai ce cauta coloshia, banditu’ de Ostafriciuc??? vrea sa se dea bine pe langa noua conducere? dar toata lumea stie ca in curand va poposi l;a Popa sapca acolo unde ii este de altfel de ani buni locul.hhhuuuuuuuuuuuuuooooooooooooooo

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.