Marcel Mihoc, reținut de DNA în dosarul în care este cercetat alături...

Marcel Mihoc, reținut de DNA în dosarul în care este cercetat alături de președintele Consiliului Județean Timiș UPDATE 4 Cine ar putea merge în arest și ce măsura s-a solicitat împotriva lui Bojin

8
DISTRIBUIȚI

Consilierul județean Marcel Mihoc a fost reținut, în această dimineață, după audierile de la structura generală a DNA. Audierile primarilor din Timiș, care suspecți în dosarul în care DNA i-a ridicat și i-a dus la București pe președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, și pe consilierul județean, Marcel Mihoc, au scos la iveală detalii extrem de interesante despre modul în care firma Ecomet West SRL, care-i aparținea lui George Didilă, a primit comenzi pe bandă rulantă.

Cel care s-a ocupat de recomandarea firmei către primari a fost Marcel Mihoc, care, până să-și dea demisia din partid, în timpul campaniei prezidențiale, a fost secretarul general al PSD Timiș. Primarii au declarat că un reprezentant al firmei a venit însoțit de Mihoc, care i-a recomandat. „Marcel Mihoc mi-a spus că are scule pentru gospădărire comunală. George avea cu el mai multe pliante, adică tabele în care erau înscrise produse şi preţul. Marcel Mihoc mi-a spus că merge pe la mai multe primării”, a declarat unul dintre primarii suspecţi, în timpul audierilor. După ce edilii acceptau recomandarea lui Mihoc, care le promitea că vor primi fonduri suplimentare de la Consiliul Judeţean Timiş dacă vor face aceste achiziţii, se întocmeau referate de necesitate, iar acolo unde era necesar se primeau imediat trei oferte de preţ, din care cea a firmei Ecomet West SRL era cea mai avantajoasă, chiar dacă preţurile erau supraevaluate, conform anchetatorilor.

DNA a stabilit că mailurile erau trimise de pe adrese diferite, dar de către o singură persoană. Marfa era livrată apoi de la firma lui Marcel Mihoc – Tannery Import Export, mai mulţi primari afirmând că acolo erau depozitate cutiile cu scule şi de acolo se livrau. Anchetatorii au interceptat o discuţie între George Didilică şi un apropiat al său în care se spunea că Mihoc a dus factura și un set de scule.

UPDATE După aproape 11 ore de audieri, Titu Bojin a fost pus în libertate și va fi cercetat sub control judiciar. „Plec acasă. nu am abuzat în niciun fel de funcție”, a spus președintele CJT la ieșirea de la audieri.

UPDATE 2 Direcția Națională Anticorupție a anunțat acuzațiile care i se aduc președintelui Consiliului Județean Timiș. Astfel, conform comunicatului DNA, Titu Bojin este cercetat pentru „patru infracțiuni de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; două infracţiuni, ambele săvârşite în formă continuată, de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (patru acte materiale, respectiv trei acte materiale); două infracțiuni săvârşite în formă continuată, de folosire a influenţei sau autorităţii în calitate de persoană care deţine funcţie de conducere într-un partid, pentru obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul prevăzută – art. 13 din Legea nr. 78/2000 (trei acte materiale, respectiv patru acte materiale)”.

Controlul judiciar pentru 60 de zile înseamnă că, în acest interval (adică până în 8 februarie 2015, inclusiv), Titu Bojin trebuie să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie – Structura Centrală şi la Poliţia Remetea Mare ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată DNA şi poliția cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la Poliţia Remetea Mare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. În plus, președintele CJT și al PSD Timiș nu are voie să dețină sau să folosească arme, nu are voie să iasă din țară fără aprobarea procurorilor și, cel mai important, nu are voie să „ia legătura cu celelalte persoane ce fac obiectul prezentei cauze şi care deţin calitatea de suspecţi”. Această ultimă prevedere este cea cu cel mai mare impact, pentru că mulți dintre cei din dosar sunt colegi de partid sau subordonați în consiliul județean.

Marcel Mihoc este cercetat, conform comunicatului DNA, pentru nu mai puțin de „17 infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; o infracţiune săvârşită în formă continuată de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (patru acte materiale) şi 13 treisprezece infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”.

Omul de afaceri George Didilă este anchetat pentru 34 de infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, două infracţiuni săvârşite în formă continuată de instigare la abuz în serviciu, o infracțiune de dare de mită și o infracțiune de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Teodor Alexandru Gavriș, Gabriel Telu Protopopu și Ninel Daniel Cosmineanu, toți angajați ai CFR Călători, sunt cercetați pentru mai multe infracțiuni din aceeași categorie.

Mihoc, Didilă, Gavriș, Protopopu și Cosmineanu au fost reținuți aseară pentru 24 de ore, iar astăzi vor fi prezentați în fața magistraților de la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

UPDATE 3 DNA a oferit noi detalii despre acuzaţiile aduse lui Bojin şi Mihoc care ” au determinat funcţionari de decizie din cadrul unor instituţii publice, societăţi de stat sau primării să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu în sensul atribuirii, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a unor contracte în baza cărora, firmele controlate de Didilă George”.


În acest sens „în perioada mai – iulie 2014, inculpatul Bojin Titu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiș, folosindu-se și de influenţa şi autoritatea derivată din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid, a determinat funcționari din cadrul Administraţiei Bazinale a Apelor Banat să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu în scopul atribuirii, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a trei contracte de furnizare produse către S.C. ECOMET WEST S.R.L., producându-se astfel o pagubă persoanei juridice achizitoare, întrucât nu era necesară achiziţionarea respectivelor produse, în valoare de 69.901,28 lei. În perioada iunie-noiembrie 2014, prevalându-se de poziția sus menționată, Bojin Titu, împreună cu Mihoc Marcel, consilier judeţean în Consiliul Judeţean Timiş, i-au determinat i-au determinat pe funcţionarii publici din cadrul Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Timişoara, să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu în scopul atribuirii către S.C. ELECTRO SIG STAR S.R.L., prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a patru contracte de furnizare produse a căror contravaloare nu a fost încă achitată”. 

Procurorii susţin că Didilă a invocat în discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii autorităţilor locale „relaţiile apropiate în care se află cu preşedintele Consiliului Judeţean Bojin Titu şi consilierul Mihoc Marcel, importanţi factori de decizie la nivel judeţean, în ceea ce priveşte alocările de fonduri bugetare, aspecte cunoscute de funcţionarii cu care urmărea încheierea contractelor de achiziţie publică. De multe ori, menționarea, în cadrul discuţiilor a acestor relaţii apropiate, precum şi tonul agresiv adoptat de către inculpatul Didilă George, îi determina pe funcţionari să acţioneze cu celeritate în sensul dorit de acesta. În unele cazuri, inculpații Bojin Titu și Mihoc Marcel au fost cei care i-au determinat pe respectivii funcționari publici să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul atribuirii, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a contractelor către firmele administrate de inculpatul Didilă George.”

UPDATE 4 Procurorii DNA au anunțat că s-a pus în mișcare acțiunea penală și a propus reținerea pentru 24 de ore a inculpaților: Didilă George, om de afaceri care controlează mai multe societăţi (S.C. Ecomet West S.R.L, S.C. ELECTRO SIG STAR S.R.L), Marcel Mihoc, consilier al Consiliului Judeţean Timiş, Gavriș Alexandru, director în cadrul Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători C.F.R. CĂLĂTORI S.A, Protopopu gabriel, consilier în cadrul Corpului de Control al Directoratului – Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători C.F.R. CĂLĂTORI S.A, și Cosmineanu Daniel, șef al Biroului Aprovizionare, în cadrul S.N.T.F.C. CFR CĂLĂTORI S.A. – S.T.F.C. Depoul CLUJȚ

În ceea ce-l privește pe președintele CJ Timiș, Titu Bojin, procurorii au solicitat măsura controlului judiciar. Conform procurorilor, „inculpaţii Bojin Titu, preşedintele Consiliului Judeţean Timiș şi Mihoc Marcel, consilier judeţean, au determinat funcţionari de decizie din cadrul unor instituţii publice, societăţi de stat sau primării să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu în sensul atribuirii, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a unor contracte în baza cărora, firmele controlate de Didilă George (S.C. Ecomet West S.R.L, S.C. ELECTRO SIG STAR S.R.L ) să furnizeze produse la prețuri supraevaluate sau care nu erau necesare, în dauna entităților respective”.

Din aceeași „rețea” făceau parte și şefii Depourilor S.N.C.F.R. Călători S.A., care, „pentru a-i determina pe funcţionarii publici aflaţi în subordinea companiei feroviare să încheie contracte cu societăţile comerciale pe care le controla, inculpatul Didilă George a invocat în discuţiile pe care le purta, relaţiile apropiate în care se afla cu unul dintre directorii societăţii feroviare, inculpatul Gavriş Teodor AlexandruInculpatul Didilă George a mai beneficiat și de sprijinul inculpaților Protopopu Gabriel Telu și Cosmineanu Daniel Ninel, care, în plus, i-au permis acestuia accesul la informații ce nu erau destinate publicităţii, la acel moment. Informaţiile reprezentau intenţia unei alte societăţi comerciale de a participa la o procedură de achiziţie cu atribuire directă, precum si ofertele financiare ale respectivei societăţii în legătură cu achiziţia publică”.

Inculpaţii Didilă George, Mihoc Marcel, Gavriş Teodor, Protopopu Gabriel Telu Alexandru și Cosmineanu Daniel Ninel urmează a fi prezentaţi la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 

8 COMENTARII

    • si sa le suje pla lu martalogii batrani care diabia asteapta marfa proaspata pintru aventuri sexeanale la dushurile di la petinenciar.

  1. apel umanitar: domnita laura voicu (cred) avocata spagarei bica de la DIICOT s-a plans la tv ca bicalita, clienta sa, are toate conturile (in dolari si euro, mari bineinteles) blocate si nu poate sa-si asidure nici pachetul la brutarieee: de aceea facem un apel umanitar de sarbatori, pe principiul ,,dati 1 leu pentru Ateneu!” acum intitulat ,,dati 1 dolar, pentru bicalar” in fata sediului pdl din fiecare judet se afla o punga (plasa, care am luatooo-ooo noi, fraierii fara conturi in dolari), in care depunem 1 leu pentru pachetelul de mos gerila la spagarii de la brutarieee! pentru ca noi, romanii de rand, suntem buni crestini!

  2. La primarii se sesizează cineva cu plățile aiurea făcute ? Sa vedem cine ? Politia o săi ia la întrebări ce au cumpărat și au umflat prețul. Și la bastion la fel la ilas . Sa organizat crăciunul la bastion eșec total și plăti e gro făcute . Cine răspunde ?

  3. Mă întreb cît de prost trebuie să fii (probabil ca un tractorist de la Remetea) ca să intri în combinații dubioase cu un țigan borît și pe care îl mai și cheamă Didilă. Era clar de la început unde se va termina colaborarea, la DNA. Sper să primească toți, după faptă și răsplată ! La mulți ani dar cu executare ! Pe de altă parte și noi sîntem de vină că am ales asemenea specimene. Cum să alegi în fruntea județului Timiș, nu Ialomița sau teleorman, un tractorist. Numai dacă vrei să-l compromiți definitiv.Dacă asta ați vtut, ați reușit stimați alegători.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.