MESAJUL noului Mitropolit al Banatului, Ioan Selejan, pentru credincioși: „Banatul, pridvorul raiului”....

MESAJUL noului Mitropolit al Banatului, Ioan Selejan, pentru credincioși: „Banatul, pridvorul raiului”. Ce bucate alese s-au servit la masa întronizării GALERIE FOTO

4
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1977407480">

Mitropolitul cerut de credincioși, ÎPS Ioan Selejan, fostul arhiepiscop al Harghitei și Covasnei, a fost întronizat duminică, în fața a câtorva mii de credincioși veniți din tot Banatul să asiste la ceremonial. Printre ei s-au aflat oameni veniți din Harghita, monahi, credincioși în haine populare, dar și unii care au fluturat zeci de drapele tricolore în momentele cheie ale evenimentului. Oamenii au aplaudat frenetic discursurile de la finalul ceremonialului.

Cu 20 de ani de activitate pastorală, ca arhiepiscop și stareț de mănăstire,ÎPS Ioan Selejan a primit a fost ierarhul cerut și dorit de crdincioșii din vestul țării. El a fost propus pe lângă cei doi ierarhi doriți de cler, iar la alegerile desfășurate pe data de 16 decembrie, în Sfântul Sinod, a obținut cele mai multe voturi.

La ceremonial au participat trei miniștri (Mircea Dușa, Ministrul Apărării, Sorin Grindeanu, ministrul Comunicațiilor, Sorin Câmpeanu, ministrul Educației, secretari de stat, senatori (între care și președintele PDL Vasile Blaga) și deputați, alături de oficialități locale și județene, reprezentanți ai armatei, jandarmeriei etc., dar și Bojan Alexandrovic, primul preot orthodox român din Valea Timocului ( Serbia), alături de înalți reprezentanți ai tuturor cultelor.

”Trebuie intensificată cateheza ortodoxă”

Gramata de Întronizare a fost citită de PS Paisie Lugojanul. Patriarhul Daniel a lansat câteva îndemnuri pastorale: activitatea bisericească în această zonă trebie amplificată, în fața unor fenomene periculoase pentru ortodoxie, cum ar fi secularismul, indiferentismul sau prozelitismu eterodox. ”Trebuie intensificată cateheza ortodoxă, nu numai pentru copii și tineri, ci și pentru adulți (..) , slujbele trebuie săvârșite corect și complet, pe deplin”, a arătat patriarhul. Prin vocea secretarului de Stat pentru Culte, noul mitropolit a primit un mesaj transmis personal de premierul Victor Ponta care a dorit să îl asigure de ”toată prețuirea și de tot sprijinul”.

”Vă primim ca pe trimisul lui Dumnezeu”, a punctat, la finalul ceremonialului preotul Ionel Popescu, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Banatul, pridvorul raiului

”De azi Banatul va fi pentru mine pridvorul raiului de unde Dumnezeu ne privește pe toți”, a punctat noul mitropolit, înainte să îi binecuvânteze pe toți credinicioșii.

Modest până la capăt, ÎPS Ioan Selejan a fost întronizat mitrpolit cu obiectele pe care le-a folosit cât a fost arhiepiscop al Harghitei și Covasnei. El a primit, simbolic, din partea Partiarhului, cârja, mantia, engolpionul și camilafca cu cruce, precum și o serie de daruri.

Meniu de întronizare

La finalul ceremonialului, înalții prelați s-au retras la Hotel Timișoara unde, în Sala Viena, Patriarhul Daniel a primit titlul de Cetățean de onoare al Timișului. Ulterior, toți invitații s-au așezat la masă, beneficiind de un meniu ales: aspic de pasăre cu legume, rulouri de șuncă cu cremă de hrean, bărcuță de ardei cu liptauer, frigăruie de porc, rozete de salam Sibiu, coșulețe cu pasta de măsline, roșii cherry cu mozzarella, ciorbă de pui a la grec, frigărui d epui cu legume, ceafă de porc cu ierburi, cartofi cu parmesan și sos vânătoresc, salată asortată de murături, profiterol.

Noul mitropolit va ocupa apartamentul folosit de ÎPS Nicolae Corneanu, care a fost pregătit în mod special pentru acest scop.

Foto: Adrian Pîclișan

4 COMENTARII

  1. UN IERARH MISTIC SI IN VARSTA ESTE EXACT CE LE TREBUIA DLUI PAISIE SI ACOLITILOR LUI DIN MBT CA SA ISI PASTREZE FUNCTIILE CELE TRECATOARE…
    AU DEJA EXPERIENTA FOSTULUI MITROPOLIT NICOLAE.
    LA VREMURI NOI…TOT NOI!
    PACAT, PACAT DE SANGELE VARSAT!

  2. Ce naiba mai e si întronizarea asta (nici macar dex-ul nu e de vreun ajutor)? Din ce vad eu e mai mult o incroronare. I se pune coroane, ghiuluri, toiagul in mana, latul de aur la gat si pleaca in tromba cu limuzina de serviciu. La asa oameni reprezentativi, un popor de credinciosi „mersi la biserica” inseamna un popr de idioti.

  3. Bin punctat „POPA TANDA”!
    Sper ca acest om, IOAN SELEJAN, sa fie ceva mai interesat de mantuirea oamenilor decat de politica, bani, smecherii, nepotisme.
    Cu regret spun ca fostul mitropolit NICOLAE CORNEANU nu a facut nimic deosebit din functia de mitropolit, nu a renuntat la functie desi era pe patul de moarte, nu a lasat pe altcineva, si acest parsiv PAISIE LUGOJANU si-a facut de cap.
    Din doua lucruri rele, faptul ca NICOLAE CORNEANU tinea de functie cu dintii de pe patul de moarte, si al doilea, ca acest PAISIE LUGOJANU, un alt ahtiat dupa functii si bani, isi facea de cap prin MITROPOLIA BANATULUI, nu putea sa iasa ceva bun.
    De altfel nu stiu daca este moral ca un arhiereu sa isi toarne la SECU colegii doar pentru a fi avansat.
    Nu stiu daca este moral ca acest PAISIE LUGOJANU sa umble cu smecherii pentru bani si promovari.
    Dumnezeu le vede, le judeca, si prostii si credulii sa sufere. Cine tace si nu spune adevarul, iarasi sa sufere!
    Si apropo, BOJINE nu mai tot pupa mana patriarhului ca oricum nu scapi de puscarie!

  4. Slava Domnului ca este un om cu viata sfanta,ce ati vrea sa fie cineva care nu traieste ceea ce propovaduieste?PS Paisie a facut treaba buna acolo dar nu va convine daca oamenii traiesc ortodoxia faptic si nu de fatada.Banatul din pacate este sec duhovniceste .A avut Dumnezeu mila de noi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.