Omul de afaceri Horia Cardoș, la PRESSALERT LIVE, despre secretul succesului: „Am...

Omul de afaceri Horia Cardoș, la PRESSALERT LIVE, despre secretul succesului: „Am aflat demult că nu sunt un atotștiutor”. Ce l-a determinat să aleagă un manager străin

0
DISTRIBUIȚI

Horia Cardoș, antreprenorul timișorean care a dezvoltat Agroland, cea mai mare rețea de magazine pentru micii fermieri a fost prezent în această seară în studioul HDV, la emisiunea PRESSALERT LIVE. Omul de afaceri și-a dezvăluit o parte dintre secretele succesului, dar s-a vorbit și despre ideea inedită prin care le oferă tinerilor fermieri 25.000 de euro pentru a crește găini, despre dezvoltarea mediului de afaceri din România sau despre șansele agriculturii românești.

„Am început afacerea acum 18 ani, vânzând medicamente veterinare. În mintea mea, dacă ne căutam clienți mari cărora să le vindem mult, credeam că o să reușim. Am reușit să pierdem toți banii, plus banii furnizorilor, iar după aceea, în primii ani, a fost foarte greu. Ne-am dat seama că strategia e greșită și că nu trebuie să ne adresăm clienților mari, firmelor deținute de stat, și ne-am decis să dezvoltăm partea de retail, ceea ce înseamnă cu clienți mulți, fideli, cărora să le oferim produse care să le satisfacă așteptările”, a explicat Horia Cardoș.

Omul  de afaceri a spus că a preferat să lucreze cu firme mici și gospodari, și faptul că a reușit să vândă cantități și valori mici către mai mulți clienți i-a adus succesul, cifra de afaceri dublându-se. „Acum 10 ani, cifra de afaceri a fost sub un milion de euro. Anul acesta terminăm cu 20 de milioane de euro vânzări, față de acum trei ani când am avut o cifră de afaceri de 10 milioane de euro. Ne propunem, ca în trei ani, să dublăm din nou cifra de afaceri”, a mai spus antrepenorul care a deschis, până acum, 210 magazine în 28 de județe.

Horia Cardoș a mai menționat faptul că un mare plus care aduce cu siguranță succesul unei afaceri este o echipă în adevăratul sens al cuvântului. Deși în anul 2008 a avut un accident și a fost cât pe ce să renunțe, acesta și-a revenit, iar acum se bucură de un mare succes.

„Știam demult că nu sunt un atotștiutor. În anul 2008, în vreme ce foarte multe decizii țineau de persoana mea, am avut un accident care m-a ținut departe de birou. Telefonic țineam legătura, dar a fost cel mai prost an, în care am pierdut foarte mult, și mi-am dat seama că ceva e construit greșit, bazându-se totul pe mine. Echipa este foarte importantă, iar spre sfârșitul anului acesta vom ajunge la 100 de oameni angajați direct, plus încă câteva sute în țară, angajați ai partenerilor noștrii. Am mare încredere în echipa mea”, a spus antreprenorul.

Horia Cardoș a preferat un străin care să îi dezvolte afacerea. Este vorba despre un italian născut în Franța și venit în România acum aproximativ 13 ani. A dezvoltat rețele importante de retail la noi în țară și între timp s-a stabilit lângă Timișoara alături de soția sa româncă și de copilul lor. „I-am prezentat proiectele noastre, i-au plăcut și am profitat de oportunitate. Toți antreprenorii care nu au experiență în business au nevoie de cineva venit din alt sistem. El are aproximativ 33 de ani de experiență în retail-ul modern, singurul din România cu atâția ani experiență.


El este latin, un franco-italian, mult mai riguros în business decât suntem noi obișnuiți, decât sunt eu obișnuit. A adus rigoare, experiență în negocierea cu furnizorii. Eu sunt foarte mulțumit”, a explicat Cardoș.

Target: 1% din piață, cu pui „bio”

Antreprenorul desfășoară un proiect care are la bază dezvoltarea unei rețele de fermieri care cresc găini în propria curte, dar și zarzavaturi sau fructe, nu într-un sistem industrial. În acest sens, omul de afaceri caută fermieri cărora le oferă 25.000 de euro. „Încercăm să oferim posibilitatea să își obțină hrana în gospodărie. Vorbim de creșterea animalelor, legume, zarzavaturi, fructe. Facem acest lucru oferindu-le tot ce au ei nevoie. Echipamente să își doteze micile ferme sau gospodăriile. Diferite rase de specii și pui de o zi, tratamente, hrana necesară și la fel și la legume sau fructe. Avem semințe bio, diverse legume sau zarzavaturi, diverși arbuști. Nu credem că hrana trebuie obținută în fabrici sau combinate. Sunt oameni care pot pentru că 45% din populație încă locuiește în mediul rural, au timp și posibilitatea să o facă și îi încurajăm să nu renunțe (…) Credem foarte mult în hrana curată și industria alimentară nu merge în direcția bună”, a spus acesta.

În spatele afacerii stă o idee bine gândită, iar cei care sunt interesați nu pleacă pur și simplu cu banii în buzunar. „Am împărțit fermierii în două categorii. Cei care au adăposturi și sunt mii în țară și cei care nu au adăposturi. Din cei care au adăposturi, încercăm să selectăm în jur de 100. Adăpostul trebuie să fie între 200 și 400 de metri pătrați. Numărul maxim de pui pe care îi punem într-un adăpost sunt 11 pe metru pătrat. (…) Este un calcul este inspirat din Franța. Vom începe cu cei care au adăpost. Pentru cei care nu au așteptăm să se hotărască Guvernul să ofere variantele de finanțare cu fondurile europene. Avem suficient de mulți fermieri care vor să intre în acest business. Cu acești bani noi le  finanțăm păsările, furajele, tratamentele. Ne concentrăm în 2015 pe dezvoltarea acestor ferme. Produsele le vom vinde în marile lanțuri de retail, iar prima cantitate va fi livrată în luna februarie. Vom avea marcă proprie. Ne-am propus o țintă măsurabilă. 1% din piață, cam două milioane de păsări pe an. Aici vrem să ajungem în doi ani, iar prețul va fi mai mare cu siguranță, dublu probabil”, a concluzionat omul de afaceri.

Pentru a vizualiza aceasta transmisiune aveti nevoie un browser cu suport JavaScript activ

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.